Tovább csökkenhet a magánnyugdíjpénztárak száma

Pénzcentrum
2013. június 19. 08:30

A 2013-as évet a hivatalos statisztikák szerint még 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg, az utóbbi hetekben nyilvánosságra került információk szerint további konszolidáció várható a szektorban. A Pannónia még június elején jelentette be, hogy várhatóan július 1-től megkezdik a magán ágazat végelszámolását, míg június 25-én az Aranykor dönt a végelszámolás vagy a magán ágazat kiválásáról. Az ok, hogy nincs elegendő bevétele a pénztáraknak, a tagok pedig alig fizetnek működési célú adományt. A jelenlegi jogszabályi környezetben pedig csak ez az egyetlen mód a hosszú távú fennmaradásra, a tartalékok ugyanis egy idő után elfogynak.

A PSZÁF 2013 első negyedévi statisztikáiban igaz még a magánnyugdíjpénztári ágazatban 10 intézményt tüntettek fel, azonban ezek közül 3-nál végelszámolás folyt (Aegon, Erste, OTP), ezért valójában azt lehetett mondani, hogy a 2013-as évet mindössze 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg. Mivel a pénztárak bevételei jelentősen lecsökkentek a kötelező nyugdíjjárulékok állami pillérbe történő átcsatornázása miatt, a 2013-as év egyik nagy próbatétele az volt, hogy a pénztárak miként tudják a tagjaikat mozgósítani, és rábírni őket, hogy működési adományokat adjanak a pénztáruknak.

Az utóbbi hetek eseményei alapján azt lehet mondani, hogy az adományokra épülő rendszer a félelmeknek megfelelően nem tud fenntartható módon működni. Június elején a Pannónia nyugdíjpénztár jelentette be honlapján, hogy a magánnyugdíjpénztári ágát végelszámolással végérvényesen megszünteti. Mint írták, a tapasztalatok alapján a tagok adományozási hajlandósága igen alacsony volt. Miközben az egy tagra jutó éves működési célú kiadás 20 ezer forint lett volna, addig a pénztár számlájára mindösszesen fél millió forint adomány érkezett, pedig a statisztikák szerint az átlagnál magasabb egyéni számlával rendelkező tagok voltak a Pannóniánál.

A Pannónia esetében a június 20-i küldöttgyűlés dönt a jövőről, azonban nagy valószínűséggel elfogadják az igazgatótanács javaslatát, és 2013. július 1-től megindul a végelszámolás. A Pannónia viszont nem az egyedüli, amely a végelszámolásról dönt a következő napokban, az Aranykor is hasonló cipőben jár. A pénztár június 25-ére hívott össze közgyűlést, ezen pedig az egyik napirendi pont a magánnyugdíjpénztári ág jövőjéről való döntés. A végelszámolás mellett a magánnnyugdíjpénztári ág kiválása is opcióként felmerül, azonban az iparági trendek alapján itt is a végelszámolás a valószínűbb forgatókönyv. A végelszámolásra kerülő pénztáraknál több lehetőség is van, vagy átlépnek a tagok egy még működő pénztárba, vagy ha ezt nem teszik, akkor visszakerülnek az állami rendszerbe.

Mindezt figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy heteken belül akár ötre csökkenhet a végelszámolásra nem kerülő magánnyugdíjpénztárak köre. Ezek között találjuk az AXA, a Budapest, az ING, az MKB, és a Szövetség (korábban Allianz) nyugdíjpénztárakat. Az egészen biztos, hogy a tagdíjbefizetések elmaradása miatt a tagi adományokból tudják hosszabb távon fenntartani magukat a pénztárak, igaz vannak olyan szereplők, ahol a korábban felhalmozott tartalékok még évekig biztosítják a működést még az adományok nélkül is. A tartalékok azonban egy idő után elfogynak, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a tagok döntő többsége az adományokra épülő rendszerrel nem tud azonosulni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen taglétszámmal és piaci részesedéssel rendelkeznek az egyes szereplők, ez azért fontos, mert minél több tag van egy pénztárban, annál kisebb az az összeg, amit be kell szedni egy tagra lebontva a működés fenntartására. Elvileg egy tízezer tagnál nagyobb pénztárat alacsony kiadási szint mellett évente egy tagra vetítve néhány ezer forintból fent lehet tartani. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül egy bankbetét vezetésének az átlagos költségét kellene kifizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 16:42
Perre megy az orosz gázóriással, a Gazprommal kötött szerzdések nyilvánosságáért az Átlátszó, mivel...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?