18 °C Budapest

Tovább csökkenhet a magánnyugdíjpénztárak száma

Pénzcentrum
2013. június 19. 08:30

A 2013-as évet a hivatalos statisztikák szerint még 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg, az utóbbi hetekben nyilvánosságra került információk szerint további konszolidáció várható a szektorban. A Pannónia még június elején jelentette be, hogy várhatóan július 1-től megkezdik a magán ágazat végelszámolását, míg június 25-én az Aranykor dönt a végelszámolás vagy a magán ágazat kiválásáról. Az ok, hogy nincs elegendő bevétele a pénztáraknak, a tagok pedig alig fizetnek működési célú adományt. A jelenlegi jogszabályi környezetben pedig csak ez az egyetlen mód a hosszú távú fennmaradásra, a tartalékok ugyanis egy idő után elfogynak.

A PSZÁF 2013 első negyedévi statisztikáiban igaz még a magánnyugdíjpénztári ágazatban 10 intézményt tüntettek fel, azonban ezek közül 3-nál végelszámolás folyt (Aegon, Erste, OTP), ezért valójában azt lehetett mondani, hogy a 2013-as évet mindössze 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg. Mivel a pénztárak bevételei jelentősen lecsökkentek a kötelező nyugdíjjárulékok állami pillérbe történő átcsatornázása miatt, a 2013-as év egyik nagy próbatétele az volt, hogy a pénztárak miként tudják a tagjaikat mozgósítani, és rábírni őket, hogy működési adományokat adjanak a pénztáruknak.

Az utóbbi hetek eseményei alapján azt lehet mondani, hogy az adományokra épülő rendszer a félelmeknek megfelelően nem tud fenntartható módon működni. Június elején a Pannónia nyugdíjpénztár jelentette be honlapján, hogy a magánnyugdíjpénztári ágát végelszámolással végérvényesen megszünteti. Mint írták, a tapasztalatok alapján a tagok adományozási hajlandósága igen alacsony volt. Miközben az egy tagra jutó éves működési célú kiadás 20 ezer forint lett volna, addig a pénztár számlájára mindösszesen fél millió forint adomány érkezett, pedig a statisztikák szerint az átlagnál magasabb egyéni számlával rendelkező tagok voltak a Pannóniánál.

A Pannónia esetében a június 20-i küldöttgyűlés dönt a jövőről, azonban nagy valószínűséggel elfogadják az igazgatótanács javaslatát, és 2013. július 1-től megindul a végelszámolás. A Pannónia viszont nem az egyedüli, amely a végelszámolásról dönt a következő napokban, az Aranykor is hasonló cipőben jár. A pénztár június 25-ére hívott össze közgyűlést, ezen pedig az egyik napirendi pont a magánnyugdíjpénztári ág jövőjéről való döntés. A végelszámolás mellett a magánnnyugdíjpénztári ág kiválása is opcióként felmerül, azonban az iparági trendek alapján itt is a végelszámolás a valószínűbb forgatókönyv. A végelszámolásra kerülő pénztáraknál több lehetőség is van, vagy átlépnek a tagok egy még működő pénztárba, vagy ha ezt nem teszik, akkor visszakerülnek az állami rendszerbe.

Mindezt figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy heteken belül akár ötre csökkenhet a végelszámolásra nem kerülő magánnyugdíjpénztárak köre. Ezek között találjuk az AXA, a Budapest, az ING, az MKB, és a Szövetség (korábban Allianz) nyugdíjpénztárakat. Az egészen biztos, hogy a tagdíjbefizetések elmaradása miatt a tagi adományokból tudják hosszabb távon fenntartani magukat a pénztárak, igaz vannak olyan szereplők, ahol a korábban felhalmozott tartalékok még évekig biztosítják a működést még az adományok nélkül is. A tartalékok azonban egy idő után elfogynak, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a tagok döntő többsége az adományokra épülő rendszerrel nem tud azonosulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen taglétszámmal és piaci részesedéssel rendelkeznek az egyes szereplők, ez azért fontos, mert minél több tag van egy pénztárban, annál kisebb az az összeg, amit be kell szedni egy tagra lebontva a működés fenntartására. Elvileg egy tízezer tagnál nagyobb pénztárat alacsony kiadási szint mellett évente egy tagra vetítve néhány ezer forintból fent lehet tartani. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül egy bankbetét vezetésének az átlagos költségét kellene kifizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm