24 °C Budapest

Tovább csökkenhet a magánnyugdíjpénztárak száma

Pénzcentrum
2013. június 19. 08:30

A 2013-as évet a hivatalos statisztikák szerint még 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg, az utóbbi hetekben nyilvánosságra került információk szerint további konszolidáció várható a szektorban. A Pannónia még június elején jelentette be, hogy várhatóan július 1-től megkezdik a magán ágazat végelszámolását, míg június 25-én az Aranykor dönt a végelszámolás vagy a magán ágazat kiválásáról. Az ok, hogy nincs elegendő bevétele a pénztáraknak, a tagok pedig alig fizetnek működési célú adományt. A jelenlegi jogszabályi környezetben pedig csak ez az egyetlen mód a hosszú távú fennmaradásra, a tartalékok ugyanis egy idő után elfogynak.

A PSZÁF 2013 első negyedévi statisztikáiban igaz még a magánnyugdíjpénztári ágazatban 10 intézményt tüntettek fel, azonban ezek közül 3-nál végelszámolás folyt (Aegon, Erste, OTP), ezért valójában azt lehetett mondani, hogy a 2013-as évet mindössze 7 aktív magánnyugdíjpénztár kezdte meg. Mivel a pénztárak bevételei jelentősen lecsökkentek a kötelező nyugdíjjárulékok állami pillérbe történő átcsatornázása miatt, a 2013-as év egyik nagy próbatétele az volt, hogy a pénztárak miként tudják a tagjaikat mozgósítani, és rábírni őket, hogy működési adományokat adjanak a pénztáruknak.

Az utóbbi hetek eseményei alapján azt lehet mondani, hogy az adományokra épülő rendszer a félelmeknek megfelelően nem tud fenntartható módon működni. Június elején a Pannónia nyugdíjpénztár jelentette be honlapján, hogy a magánnyugdíjpénztári ágát végelszámolással végérvényesen megszünteti. Mint írták, a tapasztalatok alapján a tagok adományozási hajlandósága igen alacsony volt. Miközben az egy tagra jutó éves működési célú kiadás 20 ezer forint lett volna, addig a pénztár számlájára mindösszesen fél millió forint adomány érkezett, pedig a statisztikák szerint az átlagnál magasabb egyéni számlával rendelkező tagok voltak a Pannóniánál.

A Pannónia esetében a június 20-i küldöttgyűlés dönt a jövőről, azonban nagy valószínűséggel elfogadják az igazgatótanács javaslatát, és 2013. július 1-től megindul a végelszámolás. A Pannónia viszont nem az egyedüli, amely a végelszámolásról dönt a következő napokban, az Aranykor is hasonló cipőben jár. A pénztár június 25-ére hívott össze közgyűlést, ezen pedig az egyik napirendi pont a magánnyugdíjpénztári ág jövőjéről való döntés. A végelszámolás mellett a magánnnyugdíjpénztári ág kiválása is opcióként felmerül, azonban az iparági trendek alapján itt is a végelszámolás a valószínűbb forgatókönyv. A végelszámolásra kerülő pénztáraknál több lehetőség is van, vagy átlépnek a tagok egy még működő pénztárba, vagy ha ezt nem teszik, akkor visszakerülnek az állami rendszerbe.

Mindezt figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy heteken belül akár ötre csökkenhet a végelszámolásra nem kerülő magánnyugdíjpénztárak köre. Ezek között találjuk az AXA, a Budapest, az ING, az MKB, és a Szövetség (korábban Allianz) nyugdíjpénztárakat. Az egészen biztos, hogy a tagdíjbefizetések elmaradása miatt a tagi adományokból tudják hosszabb távon fenntartani magukat a pénztárak, igaz vannak olyan szereplők, ahol a korábban felhalmozott tartalékok még évekig biztosítják a működést még az adományok nélkül is. A tartalékok azonban egy idő után elfogynak, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a tagok döntő többsége az adományokra épülő rendszerrel nem tud azonosulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen taglétszámmal és piaci részesedéssel rendelkeznek az egyes szereplők, ez azért fontos, mert minél több tag van egy pénztárban, annál kisebb az az összeg, amit be kell szedni egy tagra lebontva a működés fenntartására. Elvileg egy tízezer tagnál nagyobb pénztárat alacsony kiadási szint mellett évente egy tagra vetítve néhány ezer forintból fent lehet tartani. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül egy bankbetét vezetésének az átlagos költségét kellene kifizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 29. 14:53
A Portik-interjú leállítása és folytatásának megakadályozása után a börtönparancsnokság most nem ado...
Holdblog  |  2023. szeptember 29. 13:42
A HOLD Alapkezelő Privát Vagyonkezelési üzletága új munkatárssal bővül. Leendő Privátbankárt keresün...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM