14 °C Budapest

A magyar bankkártyák titka: miért kell olyan sokat várni?

Pénzcentrum
2013. június 18. 11:02

A kormány célja a készpénzhasználat visszaszorítása, ezáltal pedig a feketegazdaság csökkentése - állítja az NGM helyettes államtitkára, aki a tranzakciós illeték tegnap bejelentett emeléséről, és a kártyás elfogadás lassú terjedéséről is beszélt.

Kormányzati cél a készpénzhasználat visszaszorítása - ismerte el kedden Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó-és pénzügyi helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár a Napi Gazdaság "A jövő fizetőeszközei" konferenciáján elmondta, hogy az érmék és bankjegyek kezelése az egész társadalom számára jelentős költségeket és kockázatot jelentenek, a készpénzhasználat nemzetgazdasági szinten magas aránya pedig kedvező körülményeket jelent a feketegazdaságnak is.

A gazdasági korményzat szeretné leszoktatni a magyar családokat arról, hogy hónap elején kiveszik a számlájukra érkező fizetésüket az ATM-nél, és ezt a készpénzt költik a hónap során. Kisgergely Kornél beszélt arról is, hogy valóban meg lett emelve a tranzakciós illeték a kártyahasználatnál is, de ezzel együtt is a kártyás fizetés még mindig kedvezőbb, mint a pénzfelvét.

Pocsék a kártyahasználat aránya

A helyettes államtitkár is elismerte, hogy meglehetősen rosszul állunk a fejlesztések tekintetében. Az 1 millió főre jutó POS-terminálok (azaz a boltokban a bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközök) száma az uniós átlag mindössze 48 százaléka. A kártyahasználat a hazai boltok, vendéglátóhelyek mindössze harmadában lehetséges.

Az 1 főre jutó fizetési kártyák száma sem nőtt érdemben az elmúlt években. Bár láthatunk fejlődést a hazai kártyapiacon, a tranzakciók száma és a tranzakciók értéke is nő, előbbi 13, utóbbi 12 százalékkal az előző évhez képest.

Az 1 millió főre jutó POS-terminálok száma az uniós átlagnak még a felét sem éri el (mindössze 48 százaléka). A kártyahasználat a hazai boltok, vendéglátóhelyek mindössze harmadában lehetséges. Az 1 főre jutó fizetési kártyák száma nem nőtt érdemben az elmúlt években - tette hozzá Kisgergely Kornél, aki a pozitívumok között beszélt arról is, hogy fejlődést jelent a hazai kártyapiacon, hogy a tranzakciók száma és a tranzakciók értéke is nő, előbbi 13, utóbbi 12 százalékkal az előző évhez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szabályoznák a bankközi jutalékokat

Mi az az interchange díj?
Az interchange díj (bankközi jutalék) egy olyan díj, amelyet a kereskedő bankja (elfogadó bank) fizet a kártyabirtokos bankjának (kibocsátó bank) a bankkártyás vásárlások után, mely díj fedezi a kibocsátó bank adott vásárláshoz kapcsolódó kockázatainak és számlafenntartási költségeinek egy részét.


A minisztérium a helyzet kezelésének egyik legfontosabb elemét látja az interchange-díjak, azaz a bankközi jutalékok további szabályozásában, a Gazdasági Versenyhivattalal és a Magyar Nemzeti Bankkal összhangban. A szabályozás megváltoztatásától azt várják, hogy több kereskedő fogadjon el bankkártyát, ez pedig végső soron a feketegazdaság visszaszorításában is komoly szerepet játszhat.

Problémaként jelentkezik, hogy a belföldi bankközi jutalékok jóval magasabbak, mint a határon átnyúló jutalékok. A magas költségekre még a nagyobb kereskedők is panaszkodnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 13:50
A technológiát az Életrevalók cím darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábo...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?