Pénztárca lesz a telefonunkból: csak ezzel fizetünk majd?

Pénzcentrum
2013. június 11. 15:32

Egységes digitális pénztárcává alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni - foglalták össze a MasterCard mobilfizetési céljait a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén.

Új, komplexebb megoldásban látja a mobilfizetés jövőjét a MasterCard. Mint az a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén elhangzott, egységes, jól használható digitális pénztárcává szeretnék alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni.

Összehangolnák a két típusú mobilfizetést

Jelenleg két, alapvetően különböző mobilfizetési technológia működik széles körben: az úgynevezett távoli mobil fizetési elérést (Mobile Remote Payment - MRP) biztosító szolgáltatás, amely különbözik az úgynevezett érintkezés nélküli (Near Field Communication - NFC) alkalmazásoktól.

A kártyatársaság egy banki és telekommunikációs konzorcium tagjaként - az FHB Bankkal, a Celum-csoporttal, a Telekommal és a Telenorral közösen- már 2011-ben elindította a MasterCard Mobile okostelefon alkalmazását, melyet a távoli, tehát nem közvetlenül a kereskedőnél történő fizetésre használnak egyre többen Magyarországon - az alkalmazást eddig több mint 100 ezer felhasználó töltötte le a mobiltelefonjára.

"Mára elérkeztünk oda, hogy az üzleti környezet készen áll egy új szakasz indulására: ez pedig a közvetlenül a kereskedőknél kihelyezett terminálokon történő mobilfizetés- mondta el Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője, aki hozzátette: "A telefont is csupán a terminál elé kell helyezni fizetéskor, tehát hasonló módon történik a fizetés, mint a MasterCard vagy Maestro PayPass kártyák, matricák, órák esetében." A szakember

Mi micsoda?
PayPass: egy érintéssel működő, bankkártya alapú fizetési technológia, amely megkönnyíti és felgyorsítja a fizetést. A PayPass kártyát vagy egyéb eszközt (például egy, a pénztárcára felragasztott matricát) nem kell átadni a pénztárosnak, elég, ha odatartjuk a terminálhoz.

NFC: A Near Field Communication különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget. Az NFC-képes telefonok kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként, valamint helyettesítik vagy kiegészítik a korábbi mobilfizetési megoldásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

POS-terminál: bankkártyás fizetést lehetővé tevő készülék (például boltok kasszáinál).

szerint a két technológia közelít egymáshoz, és előbb-utóbb egy mobiltárcában valósul majd meg a két típusú mobilfizetési alkalmazás.

Jövőre már minden ötödik mobil NFC-képes lesz, ez világszerte összesen 300 millió készüléket jelent. 2016-ra a POS-terminálok 85 százaléka képes lesz fogadni az NFC-jeleket. Európában 500 ezer paypass elfogadóhely van, az elfogadó országok száma 31-re nőtt. A MasterCard szakértői szerint az egyik legfontosabb feltétel az elfogadói hálózat kialakítása, hiszen minden olyan helyen lehet majd az okostelefonba integrált NFC-t használni, ahol PayPass-t elfogadnak. A kereskedők ráadásul egyre szívesebben használják a PayPass-t, látják a rendszer előnyeit. Megjelennek a mobil POS-terminálok, ebben van fejlődési lehetőség.

Párkányi Péter, a társaság mobilfizetési megoldások technológiai vezetőjeelmondta: a telefonnál a bankkártyához hasonló chipre lehet feltölteni az adatokat, ezért a rendszer kimondottan biztonságosnak tekinthető. Ráadásul a telefonban is ki tudom választani, hogy melyik bankkártyával szeretnék fizetni.

"A telefonom az én eszközöm, vele mindent el tudok intézni: online vásárolni, boltban vásárolni, sőt, akár pénzt is küldeni. Ehhez NFC-képes készülékek kellenek, a MasterCard be is vizsgálja ezeket a készülékeket" - tette hozzá a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem