1 °C Budapest

Pénztárca lesz a telefonunkból: csak ezzel fizetünk majd?

Pénzcentrum
2013. június 11. 15:32

Egységes digitális pénztárcává alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni - foglalták össze a MasterCard mobilfizetési céljait a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Új, komplexebb megoldásban látja a mobilfizetés jövőjét a MasterCard. Mint az a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén elhangzott, egységes, jól használható digitális pénztárcává szeretnék alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni.

Összehangolnák a két típusú mobilfizetést

Jelenleg két, alapvetően különböző mobilfizetési technológia működik széles körben: az úgynevezett távoli mobil fizetési elérést (Mobile Remote Payment - MRP) biztosító szolgáltatás, amely különbözik az úgynevezett érintkezés nélküli (Near Field Communication - NFC) alkalmazásoktól.

A kártyatársaság egy banki és telekommunikációs konzorcium tagjaként - az FHB Bankkal, a Celum-csoporttal, a Telekommal és a Telenorral közösen- már 2011-ben elindította a MasterCard Mobile okostelefon alkalmazását, melyet a távoli, tehát nem közvetlenül a kereskedőnél történő fizetésre használnak egyre többen Magyarországon - az alkalmazást eddig több mint 100 ezer felhasználó töltötte le a mobiltelefonjára.

"Mára elérkeztünk oda, hogy az üzleti környezet készen áll egy új szakasz indulására: ez pedig a közvetlenül a kereskedőknél kihelyezett terminálokon történő mobilfizetés- mondta el Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője, aki hozzátette: "A telefont is csupán a terminál elé kell helyezni fizetéskor, tehát hasonló módon történik a fizetés, mint a MasterCard vagy Maestro PayPass kártyák, matricák, órák esetében." A szakember

Mi micsoda?
PayPass: egy érintéssel működő, bankkártya alapú fizetési technológia, amely megkönnyíti és felgyorsítja a fizetést. A PayPass kártyát vagy egyéb eszközt (például egy, a pénztárcára felragasztott matricát) nem kell átadni a pénztárosnak, elég, ha odatartjuk a terminálhoz.

NFC: A Near Field Communication különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget. Az NFC-képes telefonok kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként, valamint helyettesítik vagy kiegészítik a korábbi mobilfizetési megoldásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

POS-terminál: bankkártyás fizetést lehetővé tevő készülék (például boltok kasszáinál).

szerint a két technológia közelít egymáshoz, és előbb-utóbb egy mobiltárcában valósul majd meg a két típusú mobilfizetési alkalmazás.

Jövőre már minden ötödik mobil NFC-képes lesz, ez világszerte összesen 300 millió készüléket jelent. 2016-ra a POS-terminálok 85 százaléka képes lesz fogadni az NFC-jeleket. Európában 500 ezer paypass elfogadóhely van, az elfogadó országok száma 31-re nőtt. A MasterCard szakértői szerint az egyik legfontosabb feltétel az elfogadói hálózat kialakítása, hiszen minden olyan helyen lehet majd az okostelefonba integrált NFC-t használni, ahol PayPass-t elfogadnak. A kereskedők ráadásul egyre szívesebben használják a PayPass-t, látják a rendszer előnyeit. Megjelennek a mobil POS-terminálok, ebben van fejlődési lehetőség.

Párkányi Péter, a társaság mobilfizetési megoldások technológiai vezetőjeelmondta: a telefonnál a bankkártyához hasonló chipre lehet feltölteni az adatokat, ezért a rendszer kimondottan biztonságosnak tekinthető. Ráadásul a telefonban is ki tudom választani, hogy melyik bankkártyával szeretnék fizetni.

"A telefonom az én eszközöm, vele mindent el tudok intézni: online vásárolni, boltban vásárolni, sőt, akár pénzt is küldeni. Ehhez NFC-képes készülékek kellenek, a MasterCard be is vizsgálja ezeket a készülékeket" - tette hozzá a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?