2 °C Budapest

Pénztárca lesz a telefonunkból: csak ezzel fizetünk majd?

Pénzcentrum
2013. június 11. 15:32

Egységes digitális pénztárcává alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni - foglalták össze a MasterCard mobilfizetési céljait a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén.

Új, komplexebb megoldásban látja a mobilfizetés jövőjét a MasterCard. Mint az a kártyatársaság mai sajtó-háttérbeszélgetésén elhangzott, egységes, jól használható digitális pénztárcává szeretnék alakítani a mobiltelefont, amellyel a felhasználó minden fizetési igényt ki tud elégíteni.

Összehangolnák a két típusú mobilfizetést

Jelenleg két, alapvetően különböző mobilfizetési technológia működik széles körben: az úgynevezett távoli mobil fizetési elérést (Mobile Remote Payment - MRP) biztosító szolgáltatás, amely különbözik az úgynevezett érintkezés nélküli (Near Field Communication - NFC) alkalmazásoktól.

A kártyatársaság egy banki és telekommunikációs konzorcium tagjaként - az FHB Bankkal, a Celum-csoporttal, a Telekommal és a Telenorral közösen- már 2011-ben elindította a MasterCard Mobile okostelefon alkalmazását, melyet a távoli, tehát nem közvetlenül a kereskedőnél történő fizetésre használnak egyre többen Magyarországon - az alkalmazást eddig több mint 100 ezer felhasználó töltötte le a mobiltelefonjára.

"Mára elérkeztünk oda, hogy az üzleti környezet készen áll egy új szakasz indulására: ez pedig a közvetlenül a kereskedőknél kihelyezett terminálokon történő mobilfizetés- mondta el Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője, aki hozzátette: "A telefont is csupán a terminál elé kell helyezni fizetéskor, tehát hasonló módon történik a fizetés, mint a MasterCard vagy Maestro PayPass kártyák, matricák, órák esetében." A szakember

Mi micsoda?
PayPass: egy érintéssel működő, bankkártya alapú fizetési technológia, amely megkönnyíti és felgyorsítja a fizetést. A PayPass kártyát vagy egyéb eszközt (például egy, a pénztárcára felragasztott matricát) nem kell átadni a pénztárosnak, elég, ha odatartjuk a terminálhoz.

NFC: A Near Field Communication különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget. Az NFC-képes telefonok kiválóan használhatóak érintésmentes fizetési eszközként, elektronikus jegyként, valamint helyettesítik vagy kiegészítik a korábbi mobilfizetési megoldásokat.

POS-terminál: bankkártyás fizetést lehetővé tevő készülék (például boltok kasszáinál).

szerint a két technológia közelít egymáshoz, és előbb-utóbb egy mobiltárcában valósul majd meg a két típusú mobilfizetési alkalmazás.

Jövőre már minden ötödik mobil NFC-képes lesz, ez világszerte összesen 300 millió készüléket jelent. 2016-ra a POS-terminálok 85 százaléka képes lesz fogadni az NFC-jeleket. Európában 500 ezer paypass elfogadóhely van, az elfogadó országok száma 31-re nőtt. A MasterCard szakértői szerint az egyik legfontosabb feltétel az elfogadói hálózat kialakítása, hiszen minden olyan helyen lehet majd az okostelefonba integrált NFC-t használni, ahol PayPass-t elfogadnak. A kereskedők ráadásul egyre szívesebben használják a PayPass-t, látják a rendszer előnyeit. Megjelennek a mobil POS-terminálok, ebben van fejlődési lehetőség.

Párkányi Péter, a társaság mobilfizetési megoldások technológiai vezetőjeelmondta: a telefonnál a bankkártyához hasonló chipre lehet feltölteni az adatokat, ezért a rendszer kimondottan biztonságosnak tekinthető. Ráadásul a telefonban is ki tudom választani, hogy melyik bankkártyával szeretnék fizetni.

"A telefonom az én eszközöm, vele mindent el tudok intézni: online vásárolni, boltban vásárolni, sőt, akár pénzt is küldeni. Ehhez NFC-képes készülékek kellenek, a MasterCard be is vizsgálja ezeket a készülékeket" - tette hozzá a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?