0 °C Budapest

Egyre többen vadásznak a sárga csekkekre

2013. június 5. 05:34

Gyakran hosszú sorokkal találkozhat az, aki ezekben a napokban valamelyik hazai postahivatalban jár. A hónap elején érkeznek a fizetések, a nyugdíjak, a szociális juttatások, és a legtöbben ilyenkor fizetik be a sárga csekkeket is. A sorban állók valószínűleg nem tudják, hogy a csekkbefizetésnek vannak alternatív módjai is.

Rendszeres olvasóink tucatnyi alkalommal találkozhattak a Pénzcentrum.hu virtuális hasábjain a sárga csekkek használata ellen, és a különböző (elektronikus) fizetési megoldások (csoportos beszedési megbízás, állandó átutalás, stb.) mellett kampányoló cikkekkel. Sosem tagadtuk a csekkek iránti ellenszenvünket, meglehetősen károsnak tartjuk az elmúlt évtizedekből nyakunkon maradt, költséges és lassú fizetési megoldást, amely értéke havonta 22-25 ezer forintot tesz ki egy átlagos magyar háztartásnál.

Gyakran hangoztatjuk, hogy a fogyasztó számára látszólagos ingyenességnek súlyos ára van. A készpénz-átutalási megbízás díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei (elsősorban a szolgáltatók, beszedők) fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végső soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra (pl. gáz-, víz-, villany- stb. használatra) vonatkozó számla részeként. A látszólag ingyenesség sokakat megtéveszt. Sokan lehetnek azok, akik valóban a postán tudják befizetni a legkönnyebben rezsiköltségeiket, de még többen azok, akik amiatt választják mert költségkímélőnek hiszik.

Most is az alternatív csekkbefizetési módokat mutatjuk be olvasóinknak, azonban nem a fentebb említett megoldásokat ismételjük át, hanem a postai sorban állást szeretnénk megspórolni azoknak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a jól bevált sárga bizonylatokhoz.

Fizessünk mobillal, fizessünk online

Mobiltelefonunkra letölthetünk olyan alkalmazásokat, amelyekkel pillanatok alatt befizethetjük csekkünket. A 100 ezer letöltésnél járó MasterCard Mobile-nál a program telepítése után a felhasználó lefényképezheti a számlán található QR-kódot az alkalmazás beépített QR-kód olvasójával, majd az adatok ellenőrzése után a fizetés gombbal indíthatja el a befizetést - a tranzakció az alkalmazáshoz feltöltött bankkártyával teljesíthető. A szolgáltatás pénzügyi hátterét az FHB Bank biztosítja. A MasterCard Mobile segítségével QR-kódos csekkbefizetést hajthatnak végre többek között a Telekom, a DTV vagy a Zöld Híd ügyfelei, de Telelenor számlánkat is kiegyenlíthetjük az alkalmazással.

Hasonló elven működik az iCsekk alkalmazás is, amit eddig mintegy 50 ezren töltöttek le. Az applikáció a QR-kód beolvasása után megjeleníti a számla adatait, a felhasználó pedig azonnal fizethet is. Az iCsekk-nél például a Díjbeszedő Holding, a UPC, vagy a Digi számlákat fizethetjük telefonunkkal.

A Díjnet online számlabemutató rendszer segítségével a különböző szolgáltatóktól érkező számláikat elektronikus formában, az interneten keresztül tekinthetjük meg és különféle fizetési módokon gondoskodhatnak azok kifizetéséről. A regisztrálás után eldönthetjük, mely számlakibocsátó (szolgáltató) számláit szeretnénk elektronikus formában kezelni, és választhatunk a különféle fizetési módok közül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)Több pénzintézet biztosít ügyfeleinek online csekkfizetési lehetőséget. Általánosságban ezeknél a csekkek adatait begépeljük a netbanki felületre, majd egy egyszerű online utalási tranzakcióval elvégezzük a befizetést.

Jönnek a csekk-ATM-ek

Tekintettel arra, hogy a magyar társadalom még mindig elsősorban a készpénzfelhasználást preferálja az elektronikus fizetési megoldásokkal szemben, az ATM-eknek (azaz a bankjegykiadó automatáknak) számos olyan funkcióval kell rendelkezniük a jövőben, ami a készpénzhasználat során igényként felmerülhet az ügyfelek részéről. Ilyen a számlák közötti utalás lehetősége, az azonnali készpénzbefizetés, vagy akár a sárga csekkek befizetésének lehetősége - véli a készpénzlogisztikával, ATM-üzemeltetéssel foglalkozó Brink's Hungária.


Magyarországon elsőként az Erste Bank és a Magyar Posta együttműködésének keretében üzemeltettek be sárga csekk fizetésére képes ATM-eket 2010 első félévében, kísérleti jelleggel. Akkor összesen tucatnyi készüléket helyeztek el nyolc budapesti és négy vidéki helyszínen. A Pénzcentrum.hu információi szerint sem a pénzintézet, sem a Magyar Posta nem üzemeltet már ilyen készülékeket, de úgy tudjuk Magyarországon mintegy tucatnyi ilyen ATM jelenleg is működik. Ilyen ATM-eket például bevásárlóközpontokban, nagy élelmiszer-áruházakban, közlekedési csomópontokban érdemes kihelyezni - vélik a szakemberek. Fontos, hogy az úgynevezett OCR - optikai karakterletapogatás - technológia nem tesz különbséget az eltérő szervezetek számára kiállított csekkek között, a lényeg, hogy maga a formátum azonos legyen, a tartalom ebből a szempontból nem érdekes.

A Brink's-nél jelenleg több olyan induló félben lévő projektről tudnak, amelyekben ilyen - csekkbefizető - funkcióval ellátott terminálok telepítését tervezik az érintettek, ezek azonban az esetek nagy részében nem klasszikus ATM-ek lennének, hanem kifejezetten csekkbefizetésre optimalizált berendezések. Ezeknek a termináloknak a használata díjmentes lehet a jövőben.

A technológia hazai elterjedése kapcsán az kijelenthető, hogy az érintett hazai vállalatok egyelőre tesztelésben gondolkodnak, hogy elemezni lehessen a berendezésekhez kapcsolódó költségeket, előnyöket és hátrányokat, az ügyfelek viszonyát a funkcióhoz.

A Brink's lapunkat úgy tájékoztatta, hogy hasonló befizetések elhelyezésére alkalmas berendezések elsősorban azokban az országokban népszerűek, ahol még mindig számottevő a papíralapú csekkek és bizonylatok használata (Egyesült Államok), illetve azok a régiók, ahol még nem terjedtek el az okos telefonok és az ezeken elérhető banki alkalmazások (pl. Dél-Amerika, egyes távol-keleti országok).

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?