30 °C Budapest

Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Pénzcentrum
2013. június 18. 05:00

Ha beteszed a pénzed a bankba, akkor a kapott kamat negyede elmegy adóra. Nézd meg, mit fizetsz augusztustól.

Félretett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nő, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni  pénzünket.

Ezentúl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamatjövedelem után is. Ha egy évre százezret teszünk félre, akkor egyébként se kapunk nagy összeget (4 500 forint), de ebből 990 forintot fizethetünk is be az államkasszába, 270 forint az új adó. Ha még el is akarjuk költeni a megtakarításunkat, akkor a megnövekedett tranzakciós illeték miatt minimum még 311 forintot fizethetünk.

A kamatadót megúszhatjuk, ha Tartós Befektetési Számlán tartjuk a pénzünket. 3 év után 10, 5 év után 0 százalék kamatadót kell fizetnünk így. A jelenlegi törvénytervezetből viszont az is kiderül, hogy az EHO-t ilyenkor is meg kell fizetnünk és természetesen a tranzakciós illetéket sem ússzuk meg.

Emelték a tranzakciós illetéket is

Nagyon drága lett a készpénzfelvétel, hiszen a tranzakciós illeték a a pénzfelvétkor 6 ezrelék lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva et a költséget a legtöbb bank valamilyen formában áthárítja majd az ügyfelekre, így például már 10 ezer forint felvétele is 60 forint adóteherrel jár. Ha ezt csekkben fizetjük be, akkor még további 137 forintot fizet a szolgáltató, amik közvetett formában úgyis mi fogyasztók fizetünk meg valamilyen módon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyanaz után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el. De még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.

A teljes fizetésünkhöz képest még sem látványos adóteherről van szó. A tranzakciós illeték nagy része is a bérhez köthető adó, különösen azoknak, akik kénytelenek felélni teljes jövedelmüket. Nettó 148 ezer forintos átlag kereset esetén például így néz ki a tranzakciós illeték a többi adóhoz képest, amit még ki kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?