Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Pénzcentrum
2013. június 18. 05:00

Ha beteszed a pénzed a bankba, akkor a kapott kamat negyede elmegy adóra. Nézd meg, mit fizetsz augusztustól.

Félretett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nő, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni  pénzünket.

Ezentúl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamatjövedelem után is. Ha egy évre százezret teszünk félre, akkor egyébként se kapunk nagy összeget (4 500 forint), de ebből 990 forintot fizethetünk is be az államkasszába, 270 forint az új adó. Ha még el is akarjuk költeni a megtakarításunkat, akkor a megnövekedett tranzakciós illeték miatt minimum még 311 forintot fizethetünk.

A kamatadót megúszhatjuk, ha Tartós Befektetési Számlán tartjuk a pénzünket. 3 év után 10, 5 év után 0 százalék kamatadót kell fizetnünk így. A jelenlegi törvénytervezetből viszont az is kiderül, hogy az EHO-t ilyenkor is meg kell fizetnünk és természetesen a tranzakciós illetéket sem ússzuk meg.

Emelték a tranzakciós illetéket is

Nagyon drága lett a készpénzfelvétel, hiszen a tranzakciós illeték a a pénzfelvétkor 6 ezrelék lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva et a költséget a legtöbb bank valamilyen formában áthárítja majd az ügyfelekre, így például már 10 ezer forint felvétele is 60 forint adóteherrel jár. Ha ezt csekkben fizetjük be, akkor még további 137 forintot fizet a szolgáltató, amik közvetett formában úgyis mi fogyasztók fizetünk meg valamilyen módon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyanaz után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el. De még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.

A teljes fizetésünkhöz képest még sem látványos adóteherről van szó. A tranzakciós illeték nagy része is a bérhez köthető adó, különösen azoknak, akik kénytelenek felélni teljes jövedelmüket. Nettó 148 ezer forintos átlag kereset esetén például így néz ki a tranzakciós illeték a többi adóhoz képest, amit még ki kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM