14 °C Budapest

Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Pénzcentrum
2013. június 18. 05:00

Ha beteszed a pénzed a bankba, akkor a kapott kamat negyede elmegy adóra. Nézd meg, mit fizetsz augusztustól.

Félretett pénzünk kamatának több mint negyedét viszi az állam. Kamatadót már régóta fizetünk, de most augusztustól jön a 6 százalékos EHO is, ráadásul a tranzakciós illeték is nő, amit ki kell fizetnünk, ha elakarjuk költeni  pénzünket.

Ezentúl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a kamatjövedelem után is. Ha egy évre százezret teszünk félre, akkor egyébként se kapunk nagy összeget (4 500 forint), de ebből 990 forintot fizethetünk is be az államkasszába, 270 forint az új adó. Ha még el is akarjuk költeni a megtakarításunkat, akkor a megnövekedett tranzakciós illeték miatt minimum még 311 forintot fizethetünk.

A kamatadót megúszhatjuk, ha Tartós Befektetési Számlán tartjuk a pénzünket. 3 év után 10, 5 év után 0 százalék kamatadót kell fizetnünk így. A jelenlegi törvénytervezetből viszont az is kiderül, hogy az EHO-t ilyenkor is meg kell fizetnünk és természetesen a tranzakciós illetéket sem ússzuk meg.

Emelték a tranzakciós illetéket is

Nagyon drága lett a készpénzfelvétel, hiszen a tranzakciós illeték a a pénzfelvétkor 6 ezrelék lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva et a költséget a legtöbb bank valamilyen formában áthárítja majd az ügyfelekre, így például már 10 ezer forint felvétele is 60 forint adóteherrel jár. Ha ezt csekkben fizetjük be, akkor még további 137 forintot fizet a szolgáltató, amik közvetett formában úgyis mi fogyasztók fizetünk meg valamilyen módon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Eddig sem volt mindegy, hogy mivel fizetünk, de a készpénzfelvétel drágulásával még inkább érdemes elővenni a bankkártyánkat. Gondoljunk bele, hogy hányszor fizethetjük meg ugyanaz után az összeg után az adót, ha nem figyelünk oda. A teljes bruttó fizetésünk után fizet 3 ezreléket a munkáltatónk (ennyibe kerülnek az utalások). Ha megkaptuk a nettó bérünket, akkor még egyszer fizethetünk 3 vagy 6 ezreléket attól függően, hogy elektronikus úton vagy készpénzben költjük el. De még a sárga csekkbe építve is fizethetünk, ha így rendezzük a havi számláinkat. A legrosszabb esetben tehát akár a pénzünk 1,2 százaléka is tranzakciós illeték lehet, mire sikerül azt elkölteni.

A teljes fizetésünkhöz képest még sem látványos adóteherről van szó. A tranzakciós illeték nagy része is a bérhez köthető adó, különösen azoknak, akik kénytelenek felélni teljes jövedelmüket. Nettó 148 ezer forintos átlag kereset esetén például így néz ki a tranzakciós illeték a többi adóhoz képest, amit még ki kell fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20