22 °C Budapest

Menekül a pénz a bankokból

Pénzcentrum
2013. június 1. 11:00

Valószínűleg a rendszerváltás óta nem fizettek olyan alacsony kamatot a bankok a lakossági betétekre, mint most. Meg is látszódik ennek hatása az MNB ma közzétett áprilisi adatain, nettó 126 milliárd forintot vettek fel ugyanis a háztartások a betétekből egyetlen hónap alatt. Ilyenre 2012 kritikus január hónapja óta nem volt példa. A jegybanki kamatcsökkentéssel párhuzamosan a a hitelek kamatszintje is tovább csökkent, így az új lakáshitelek átlagkamata már "csak" 9%, a vállalati hiteleké pedig 7%. Ez azonban alig lendített valamit a banki hitelezésen: a kkv-k a jövő héten induló Növekedési Hitelprogramban, a családok pedig a félszocpol (egyelőre bizonytalan időzítésű) bevezetésében bíznak.

A jegybanki kamatcsökkentés hatásai

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a bankszektor áprilisi hitel- és betétstatisztikáit. A számokra most is jelentős hatást gyakorolt a jegybanki kamatcsökkentés, hiszen április elején már csak 5% volt az alapkamat. Ennek következtében az újonnan lekötött lakossági betétek átlagkamata a tavaly augusztusi 6,7%-ról áprilisra 4,3%-ra csökkent. A felvehető hitelek kamata is jóval alacsonyabb lett, a meglévő lakáshitelekről azonban ez kevésbé mondható el. Ennek okairól az MNB szakértői is beszéltek csütörtökön.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


Lakossági hitelek

Áprilisban 27,8 milliárd forinttal több hitelt törlesztett a magyar lakosság, mint amennyit felvett, ezen belül a devizahitelek esetében 32,9 milliárd forintban nettó hiteltörlesztők, a forinthiteleknél 5,1 milliárd forint értékben nettó hitelfelvevők voltak a háztartások.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


A hitelfelvételek nagy része ezúttal is forintalapú jelzáloghitel volt, ezek összege nagyjából megegyezett az egy évvel korábbival (13,6 milliárd forint). Az előző hónapokhoz képest némi növekedés tapasztalható ugyan, ám valószínűleg elsősorban szezonális okokkal (tavaszi hónap) magyarázható, és nem beszélhetünk még fellendülésről. Ehhez szükség volna a félszocpol bevezetésére is, amelyre egyelőre nem történt kormányzati utalás, pedig a Portfolio.hu beszámolója alapján már márciusban szó volt róla.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


Április végén 4,4%-kal volt alacsonyabb a lakosság teljes jelzáloghitel-tartozása a bankok felé, mint egy évvel korábban. Mivel a végtörlesztés ezt az elmúlt 12 hónapot már nem érintette, a devizaarány nem módosult jelentősen: 64,7%-ról 63,4%-ra csökkent.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


A piaci (kamattámogatás nélkül figyelembe vett) lakáshitelek még mindig nagyon drágának mondhatók, hiszen a bankok közel 5%-os felárat alkalmaznak az alapkamat felett: egy átlagos lakáshitel teljes hiteldíja áprilisban 10,1% volt. A fogyasztási hiteleknél ez 24,0%.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél

 

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


A háztartások teljes banki hitelállománya április végén 7230,3 milliárd forintra rúgott, ami 4,2%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


Lakossági betétek

Ha a lakossági hitelezés volumenében nem is, a betétállomány változásain már látszik a jegybanki kamatcsökkentés hatása. Különösen áprilisban volt ez látványos: nettó 126,2 milliárd forintot vettek fel (tranzakciók) a háztartások áprilisban. A betétkivonás mértéke egyre gyorsul: márciusban még csak 85,1, februárban 45,1 milliárd forint volt a tranzakciók miatti állománycsökkenés. Ráadásul míg márciusban a devizabetétek csökkentek nagyobb mértékben, ezúttal a forintbetétek estek 116,5 milliárddal, ami már egyértelműen összefüggésbe hozható a kamateséssel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


A háztartások tehát egyre inkább alternatív megtakarítási formák (pl. befektetési alapok, állampapírok) után néznek, ami a kedvező tőkepiaci környezet mellett az éven belül újonnan lekötött forintbetéteknél egy év alatt 7,0%-ról 4,3%-ra olvadó átlagkamattal is magyarázható.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


Mindez azonban még nem drámai mértékű betétkivonás: a bankok háztartási betétállománya mindössze fél százalékkal volt alacsonyabb április végén, mint egy évvel korábban.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


Vállalatok

A lakossághoz hasonlóan a vállalatok is inkább hiteltörlesztők, mint -felvevők: áprilisban például 60 milliárd volt a különbözet a törlesztés javára. Az elmúlt egy évben így a tranzakciók miatt közel 380 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány. A kkv-k egy része a Növekedési Hitelprogram júniusi elindulása miatt is halaszthatta a hitelfelvételt, bár a program a bejelentést követően meglehetősen gyorsan (két hónapon belül, június elején) elindul.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél

 

Matolcsy a Növekedési Hitelprogramról
Az elmúlt 20-22 évben nem volt, de a következő 10 évben sem várható, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások a jegybanki növekedési hitelprogramhoz hasonló alacsony kamatszint mellett jussanak hitelhez - mondta Matolcsy György jegybankelnök a szervezet országos konzultációs sorozatának utolsó, siófoki állomásán, pénteken az MTI beszámolója szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke úgy fogalmazott: jelenleg az a helyzet, hogy egy külföldi cég magyar leányvállalata külföldi bank magyar leánybankjától 1-1,3 százalék között kap euróalapú hitelt, míg egy magyar kkv egy évvel ezelőtt 10 százalék körüli kamatszinttel szembesült, amit nem lehet kitermelni. Ez versenyhátrány - tette hozzá. Matolcsy György elmondta: az elkövetkező 10 évben "nem tervezzük" Magyarország euróövezeti csatlakozását, ezért "nem tudunk csatlakozni az alacsony euróövezeti kamatlábhoz".

 

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél


A vállalatok betétkezelési szokásait a lakossághoz képest kevésbé érintette a kamatkörnyezet csökkenése, hiszen egy év alatt 15%-kal (!) emelkedett a vállalatok banki betétállománya. Különösen a látra szóló forintbetétek ugrottak meg (egy év alatt 29%-kal), ami a tranzakciós illeték bevezetése fényében meglepő fejlemény, ugyanakkor a gyenge beruházási adatok fényében nem az.

Gátszakadás a lakossági bankbetéteknél

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?