11 °C Budapest

Érdemes máris elkezdeni: így spórolj a gyereked tandíjára

Pénzcentrum
2013. május 17. 05:02

Tisztességes nyugdíjban és ingyenes felsőoktatásban is egyre kevesebben bíznak Magyarországon. Ennek ellenére a gyerekek oktatási költségeire kevesen tudják, hogyan érdemes félretenni. Egy olvasói levél kapcsán a bankoktól és biztosítóktól is megkérdeztük, milyen megtakarítást ajánlanak azoknak a szülőknek, akik havi 20 ezer forintot szeretnének félretenni 10 évig.

Minden nagyobb banknak és biztosítónak elküldtük a kérdést, azután érdeklődtünk, hogy melyik terméküket ajánlják azoknak, akik most kezdenek gyűjtögetni az gyerekük egyetemi éveire. Kérdésünk tartalmazta az olvasónk levelét is.

Olvasónk:
" Kérem segítsenek nekem. Szeretnénk a gyermekeinknek félretenni, kb. havi 20 e Ft-ot 10 évig, amit később a tanulmányaikra felhasználhatunk. Olvastam több cikket lakáskassza, banki betét, TBSZ témakörben, de eldönteni még mindig nem sikerült. A feleségem a 7 százalékos biztosítási kamattól nehezen tántorítható el. "

Sokan járhatnak hasonló cipőben. Szeretnének felkészülni a megnövekedett kiadásokra, amit a továbbtanulás jelent. A diákhitel is egy megoldás, de sokan nem akarnak eladósodni.  A Diákhitel2 konstrukciót viszont minden költségtérítéses hallgatónak érdemes megfontolnia, hiszen a jelenlegi 2 százalékos kamata igen kedvező. Még akár azoknak is megéri igényelni, akiknek egyébként sem okoz gondot a tandíj kifizetése.

Miért érdemes kérni a Diákhitel2-őt? Klikk!

Hol takarékoskodjunk? 

Havonta 20 ezer forintot több helyen is félretehetünk, ahogy a levélírónál is felmerült, lehetőség van lakástakarék, tbsz és akár megtakarítási számla nyitására is. Ilyen időtávon már a biztosítók unit-linked termékei is szóba jöhetnek, de a döntés előtt nézzük át ezek előnyeit és hátrányait.

A lakáskasszában elhelyezett pénzünkre maximálisan  évi 72 ezer forintos állami támogatást is kaphatunk, mely magas hozamot garantál szinte a teljes futamidőre. Ráadásul egy kedvezményes kamat segítségével a lakásvásárlás sokkal könnyebb lehet. De a megtakarítás csak lakáscélra fordítható, amit csak úgy tudunk összekötni eredeti terveinkkel, ha a gyerekünk egy messze lévő egyetemre megy (de még az országon belül) és lakást szeretnénk vásárolni a számára az albérlet vagy kollégium fizetése helyett.

Nem is ér annyit az állami támogatás, mint ahogy azt sokan hiszik

A TBSZ számlával minden évben újra kell vesződnünk, hiszen az év végéig összegyűjtött pénzünkhöz nem tehetünk hozzá 5 évig. Ekkor viszont már kamatadómentesen juthatunk pénzünkhöz. A hozam attól függ, hogy milyen konstrukciót választunk, akár befektetési alap, betét vagy államkötvény is lehet a számlánkon.

A biztosítóknál elérhető Unit-Linked megtakarítások magas hozamot hozhatnak, amit a különböző bónuszok is növelhetnek, de ezeknél a konstrukcióknál magas ügynöki költséggel számolhatunk, ami bujtatva valahogy a szerződésekben is el van rejtve. Érdemes a kifizetésitáblát jól átbogarászni, hiszen ez alapján kapjuk vissza befektetésünket, de általában a 10 év végére már a teljes összeghez hozzáférhetünk. Ilyen időtávon már kamatadómentes ez a megtakarítási forma is, amit szabadon felhasználhatunk, akár a továbbtanulás költségeinek fedezésére is.

Mit ajánlanak a bankok és biztosítók?

A Budapest Bank a rendszeres megtakarításhoz olyan szolgáltatást javasol, amellyel a kívánt összeget minden hónapban automatikusan az előre meghatározott megtakarítási formába lehet fektetni - így nem feledkezünk el arról, hogy minden hónapban félretegyünk, és nem mondunk le pénzünk gyarapításáról. A banknál ezt biztosítja a Lépésről lépésre szolgáltatás, amely azzal az előnnyel jár, hogy rendszeres megtakarításunkat a hozamelvárásunknak, illetve a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kiválasztott befektetési alapba helyezi. Ez TBSZ-el is elérhető. Mivel hosszú távú befektetésről van szó, mindenképpen ezt a konstrukciót ajánljuk hozzá.

Az MKB Bank májusban indította el a hosszú távú megtakarítási célok elérését támogató nyíltvégű alapcsaládjának, az MKB Bázis, Egyensúly és Ambíció Nyíltvégű Befektetési Alapoknak a forgalmazását. Kis összegenként változtatható a befektetés mérete, valamint bármikor visszaváltható. Akár automatikusan teljesülő havi befektetés (minimum 10 000 Ft értékben), akár egyszerre mindhárom alapra, a szolgáltatás ingyenes. Itt is van TBSZ számlanyitási lehetőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste bank véleménye szerint alapvetően bármilyen megtakarítási forma szóba jöhet. A hosszú táv miatt ők is valamilyen befektetési alapot ajánlanak, melyek közzül számosat kínálnak. A 14. év alatti gyerekek részére a Cseperedő bankszámlát is lehet nyitni, ami egy megtakarítási számla. Ha rendszeresen takarékoskodunk, és minden hónapban legalább 5 000 Ft-tal nő a bankszámlán elhelyezett megtakarítás, az Erste Bank magasabb kamatot ad.

Az Unicredit rendszeres megtakarításokat szolgáló programjai a Betétes Rendszeres Megtakarítási Program, aminek keretében a megtakarításra szánt összeg minden hónapban egy automatikusan megújuló egyhónapos forintbetétbe kerül, amelynek kamatozása a jegybanki alapkamathoz igazodik. A program legalább havi 5 000 forintos megtakarítással  vehető igénybe. Másik hasonló termék az Értékpapíros Rendszeres Megtakarítási Program, aminek az esetében a havi megtakarítást egy választott befektetésialap-portfólióban helyezhetjük el. A program keretében, mely havi 10 000 forintos megtakarítással igénybe vehető igénybe , jelenleg hat különböző - a biztonságostól a kiegyensúlyozotton át a dinamikusig terjedő - kockázati szintű portfóliót kínál a bank.


A K&H szerint mindenképpen rendszeres megtakarítási termékekben érdemes gondolkodni. A bank saját termékei közül a K&H trambulin megtakarítási számlát ajánlja, ez kifejezetten gyerekek (vagy fiatalkorúak) számára nyitható, illetve itt magasabb kamattal jutalmazza az ügyfelet abban az esetben, ha havonta legalább 5000 forintot megtakarít.

Az OTP-nél a Takarékszámlát ajánlja. A konstrukció kamatozása a havi megtakarításra ösztönöz, hiszen az alap kamaton felül további jutalom kamatot ír jóvá a bank, amennyiben a számla egyenlegét minimum 5 ezer forinttal növeljük. Minél nagyobb összeggel nő a megtakarítás az adott hónapban, a jutalomkamat mértéke is annál magasabb. Lakáscélra a banknál elérhető a lakáskassza is. Csak abban az esetben ajánlják a banknál a TBSZ számla nyitását, amennyiben már összegyűlt egy meghatározott összeg, amelyet hosszabb távon nem kívánunk, ami mind betéti mind értékpapír megtakarítások esetén elérhető. De akár befektetési alapok is elérhetőek a banknál.

Mivel kis összegű, kezdődő rendszeres megtakarítást tervez az olvasó, így eleinte a TBSZ-t nem javasolná az FHB bank, később, amikor már egy komolyabb betéti összeget megtakarított már, akkor persze rögvest érdemes lehet - mondták. A kezdeti megtakarításhoz a bank az FHB Takarékszámlát és/vagy az FHB Alapozó Programot javasolja.

A CIG Pannónia Életbiztosító által kínált Pannónia Mentor Életbiztosítás esetében a biztosítási szolgáltatások tetszőleges kombinációja alakítható ki: három különböző szolgáltatásból - lejárati szolgáltatás, egyösszegű haláleseti szolgáltatás, haláleseti járadékszolgáltatás - lehet összeállítani az igényeknek leginkább megfelelő biztosítási csomagot, amely a társaság szerint megalapozhatja a gyermek jövőjét. Egy hasonló csomaggal a haláleseti járadékszolgáltatás igénybe vételével gondoskodhatunk arról, hogy váratlan tragédia esetén a biztosító havi járadékot fizessen szeretteinknek a szerződés tartamának végéig.

Az Aegon az Ösztöndíj Program-ot kínálja. Ez életbiztosítás és megtakarítási lehetőség együtt, így ha a biztosított szülővel történik valamilyen, szerződésben meghatározott biztosítási esemény, a biztosító tovább fizeti a biztosítási díjat a szülő helyett a lejárat időpontjáig.

Az Allianz Életprogramok 15 féle eszközalapból, míg a biztosítások tekintetében 9 kiegészítő fedezetből lehet választani, amelyek a szerződés tartama alatt is hozzáigazíthatók az ügyfél igényeihez.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem