16 °C Budapest

Kártyás vásárlásnál is ráfizethetsz az új adóra, ha nem vigyázol!

Pénzcentrum
2013. március 21. 05:27

Kártyás vásárlásnál nem kell tranzakciós illetéket fizetni? Itt a bankok listája, ahol mégis. A bankkártyák mellett azokat a hitelkártyákat is összeszedtük a BankRáció.hu segítségével, ahol meg kell fizetni az új adót még vásárláskor is.

Érdekesen zajlott le a tranzakciós illeték áthárítása az ügyfelekre. Az nem volt kérdés, hogy mi fogjuk megfizetni a bankokra kirótt új adót, de nem volt mindegy, hogyan. Növekedtek a kártyadíjak és egyéb díjak is, de a pénzintézetek többsége nem próbálta elrejteni a költségeket és közvetlenül a készpénzfelvételt és az utalásokat drágította.

Egyetlen kivétel maradt; a kártyás vásárlás mintha megúszta volna az áthárítást és a legtöbb banknál ingyenes maradt. A legnépszerűbb folyószámlák esetén már az elején is látni lehetett, hogy nem kell fizetni, ha a boltokban elővesszük a kártyánkat, majd sorra léptek vissza azok a bankok is az illeték áthárításától, akik még november elsején az ügyfelekkel fizettetek volna meg a díjat. A nagyobb bankok közül az MKB például február 11-től nem számol fel plusz díjat a kártyás vásárlások után. Nemrégiben a Mohácsi Takarék Bank is hasonló lépést tett. De még jelenleg is vannak olyan bankkártyák, melyek esetén meg kell fizetni a 0,2 %-os tranzakciós illetéket az ügyfeleknek.

A betéti kártyák mellett összeszedtük azokat a hitelkártyákat is, melyek esetén egy az egyben áthárították a bankok a tranzakciós illetéket. Ez azért is fontos, mert ezeket a kártyákat csak vásárlásra használjuk és legtöbben a jóváírásnak és a kamatoknak köszönhetően több tízezret keresünk velük évente, nem lenne jó, ha elvinné a hasznot ez a 2 ezrelék.

Kíváncsi vagy rá, hogyan kereshetsz a hitelkártyával? Kattints ide!

A bankok többsége elengedi a bankkártyás vásárlásoknál kirótt két ezrelékes illetéket, de van kivétel. Itt a teljes lista, ahol fizetni kell még a boltban is!A hitelkártyák esetén is érdemes vigyázni, a teljes lista itt.
És csak a számok szerelmeseinek: 2 ezrelék illeték 100 ezer forint vásárlás után 200 forintot jelent.


A Citi és az FHB bank is csak a január elseje után igényelt bankkártyáknál számolja fel az illetéket néhány kártyája esetén. Az Unicreditnél és az MKB-nál feltüntetik ugyan a  díjat, de azt akciós jelleggel elengedik azt. Ezek az akciók visszavonásig érvényesek. Jól látszik tehát, hogy több népszerű hitelkártyánál meg kell fizetni a tranzakciós illeték teljes összegét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07