14 °C Budapest

Kártyás vásárlásnál is ráfizethetsz az új adóra, ha nem vigyázol!

Pénzcentrum
2013. március 21. 05:27

Kártyás vásárlásnál nem kell tranzakciós illetéket fizetni? Itt a bankok listája, ahol mégis. A bankkártyák mellett azokat a hitelkártyákat is összeszedtük a BankRáció.hu segítségével, ahol meg kell fizetni az új adót még vásárláskor is.

Érdekesen zajlott le a tranzakciós illeték áthárítása az ügyfelekre. Az nem volt kérdés, hogy mi fogjuk megfizetni a bankokra kirótt új adót, de nem volt mindegy, hogyan. Növekedtek a kártyadíjak és egyéb díjak is, de a pénzintézetek többsége nem próbálta elrejteni a költségeket és közvetlenül a készpénzfelvételt és az utalásokat drágította.

Egyetlen kivétel maradt; a kártyás vásárlás mintha megúszta volna az áthárítást és a legtöbb banknál ingyenes maradt. A legnépszerűbb folyószámlák esetén már az elején is látni lehetett, hogy nem kell fizetni, ha a boltokban elővesszük a kártyánkat, majd sorra léptek vissza azok a bankok is az illeték áthárításától, akik még november elsején az ügyfelekkel fizettetek volna meg a díjat. A nagyobb bankok közül az MKB például február 11-től nem számol fel plusz díjat a kártyás vásárlások után. Nemrégiben a Mohácsi Takarék Bank is hasonló lépést tett. De még jelenleg is vannak olyan bankkártyák, melyek esetén meg kell fizetni a 0,2 %-os tranzakciós illetéket az ügyfeleknek.

A betéti kártyák mellett összeszedtük azokat a hitelkártyákat is, melyek esetén egy az egyben áthárították a bankok a tranzakciós illetéket. Ez azért is fontos, mert ezeket a kártyákat csak vásárlásra használjuk és legtöbben a jóváírásnak és a kamatoknak köszönhetően több tízezret keresünk velük évente, nem lenne jó, ha elvinné a hasznot ez a 2 ezrelék.

Kíváncsi vagy rá, hogyan kereshetsz a hitelkártyával? Kattints ide!

A bankok többsége elengedi a bankkártyás vásárlásoknál kirótt két ezrelékes illetéket, de van kivétel. Itt a teljes lista, ahol fizetni kell még a boltban is!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)A hitelkártyák esetén is érdemes vigyázni, a teljes lista itt.
És csak a számok szerelmeseinek: 2 ezrelék illeték 100 ezer forint vásárlás után 200 forintot jelent.


A Citi és az FHB bank is csak a január elseje után igényelt bankkártyáknál számolja fel az illetéket néhány kártyája esetén. Az Unicreditnél és az MKB-nál feltüntetik ugyan a  díjat, de azt akciós jelleggel elengedik azt. Ezek az akciók visszavonásig érvényesek. Jól látszik tehát, hogy több népszerű hitelkártyánál meg kell fizetni a tranzakciós illeték teljes összegét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?