25 °C Budapest

Nem csak Matolcsy ásta meg az ingyenes bankszámlák sírját

Pénzcentrum
2013. február 27. 11:32

Több bank a tranzakciós illeték mértékén túl is növelte díjait vagy szigorúbb feltételekhez kötötte a számlavezetési díj elengedését. Ezekből a lépésekből arra lehet következtetni, hogy az illeték ugyan valóban súlyosan megbolygatta a banki költségeket, de a klasszikusan ingyenesnek nevezett számlacsomagoknak egyébként is befellegzett volna, talán csak épp véletlen, hogy pont most került erre sor.

A hónap elején a Citibank is megszüntette TOP díjcsomagjának egyedi értékesítését.Mostantól csak hitelkártyával, folyószámlahitellel és megtakarítási számlával együtt igényelhető. Annak ellenére lépett elő egy új és szigorúbb feltételeket megkövetelő számlacsomaggal, hogy az előző esetében is a kártyás vásárlások kivételével minden esetben áthárította a teljes tranzakciós illetéket. Hasonló lépésen van túl a K&H bank is, ahol az egyetlen ingyenes számlacsomag helyébe négy másikat vezettek be, melyek sokkal szigorúbb feltételek mellett kínálják a díjmentességet.

Ez utóbbi banknál például a havi 150 ezres jóváírás és 750 ezer forintos megtakarítás szükséges, hogy 0 forintos számlavezetési díj mellett intézhessük pénzügyeinket, amibe "csak" 2 darab készpénzfelvétel és utalás tartozik. Nagy Ferencet, a K&H bank a hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztaltuk szerint az ügyfelek 90 százalékánál megvan a 750 ezres megtakarítás.

Ha a gyakorlatban tényleg nem jelent számukra ez korlátot, akkor a cél az, hogy egyre kevésbé éri meg több hitelintézetnél tartani a megtakarításokat.

Pénzcentrum vélemény
Ahogy a díjcsomagok kialakításából egyre inkább kitűnik valóban arra törekednek a hitelintézetek, hogy hitelünk és az összes pénzük az ő kasszájukban legyen. Ezt a folyamatot az illeték is erősíti, hiszen a bankok közötti utalást minimum 2 ezrelékes díj terheli.

Miért nem volt gond régen?

A válság előtti időben folyamatosan bűvölt a hitel és betéti állomány, az ingyenes számlák ilyen környezetben voltak megfelelőek, amikor úgymond mindenképpen dőlt a pénz a fiókokba. Az ingyenes bankolás jó hívó szó lehetett az ügyfeleknek, akik később hitelért folyamodtak vagy elkezdtek megtakarítani. Ez a nagy hitel és megtakarítás növekedés a következő grafikonon jól látszik, ezekben az időkben a bankok jövedelmezősége is nagyot javult, nem jelentett egy hosszútávon veszteséges nulla forintos bankszámla sem nagy gondot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma se hitelkihelyezés növekedésről se új betétek képzéséről sem beszélhetünk, az egyre zsugorodó piacon a bankok dönthettek a számlák megszüntetése vagy a díjak emelése mellett, hiszen egyre hangsúlyosabb termék marad a bankszámla, melyek nyereségességének fenntartása most már sokkal fontosabb cél.

Ingyenesnek neveztük, de nem költségmentesek a bankszámlák. Egy lakossági bank hirdetményét megnézve jól látszik, hogy van egyfajta csatornaterelési szándék a bankok részéről a nagy élőmunkát igénylő fióki, papíralapú tranzakcióktól az elektronikus csatornák felé. Ahol általában automatizált tranzakciók történnek, nagy tömegben, automatikus ellenőrzésekkel, feldolgozással, melyek költsége alacsonyabb, de azért ezek sem teljesen költségmentesek. A rendszerek fejlesztése, fenntartása, az ügyfélkezelés mind pénzbe kerül. Ezeknek a költségeknek a fedezésére már nem elég a lakosság hitel és betétállományából megszerezhető bevétel. Különösen úgy, hogy például megtakarítási oldalon egyre nagyobb a verseny az állammal is, hiszen igen kedvező államkötvények érhetőek el vagy csak gondoljunk a hitelezésnél elszenvedett óriási veszteségekre, amit a végtörlesztés jelentett.

Pénzcentrum vélemény
Nincsenek már meg tehát ugyanazok a feltételek, amelyek életre hívták az ingyenes díjcsomagokat. A tranzakciós illeték még további drágítást jelentett (átlagosan 800 forint körül) az ügyfeleknek, de a bankok egyébként is készülhettek véleményünk szerint olyan lépésekre, melyek szigorítják az ingyenes bankszámlák feltételeit. Számunkra ezzel szűkülnek a lehetőségek, már nem éri meg egyik hitelintézetbe utalni a fizetést, máshol igényelni hitelkártyát és harmadik helyen megtakarítani. Emellett még a tranzakciós illeték is ott van, ha különböző számlák között utalni szeretnénk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm