4 °C Budapest

Nem csak Matolcsy ásta meg az ingyenes bankszámlák sírját

Pénzcentrum
2013. február 27. 11:32

Több bank a tranzakciós illeték mértékén túl is növelte díjait vagy szigorúbb feltételekhez kötötte a számlavezetési díj elengedését. Ezekből a lépésekből arra lehet következtetni, hogy az illeték ugyan valóban súlyosan megbolygatta a banki költségeket, de a klasszikusan ingyenesnek nevezett számlacsomagoknak egyébként is befellegzett volna, talán csak épp véletlen, hogy pont most került erre sor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hónap elején a Citibank is megszüntette TOP díjcsomagjának egyedi értékesítését.Mostantól csak hitelkártyával, folyószámlahitellel és megtakarítási számlával együtt igényelhető. Annak ellenére lépett elő egy új és szigorúbb feltételeket megkövetelő számlacsomaggal, hogy az előző esetében is a kártyás vásárlások kivételével minden esetben áthárította a teljes tranzakciós illetéket. Hasonló lépésen van túl a K&H bank is, ahol az egyetlen ingyenes számlacsomag helyébe négy másikat vezettek be, melyek sokkal szigorúbb feltételek mellett kínálják a díjmentességet.

Ez utóbbi banknál például a havi 150 ezres jóváírás és 750 ezer forintos megtakarítás szükséges, hogy 0 forintos számlavezetési díj mellett intézhessük pénzügyeinket, amibe "csak" 2 darab készpénzfelvétel és utalás tartozik. Nagy Ferencet, a K&H bank a hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztaltuk szerint az ügyfelek 90 százalékánál megvan a 750 ezres megtakarítás.

Ha a gyakorlatban tényleg nem jelent számukra ez korlátot, akkor a cél az, hogy egyre kevésbé éri meg több hitelintézetnél tartani a megtakarításokat.

Pénzcentrum vélemény
Ahogy a díjcsomagok kialakításából egyre inkább kitűnik valóban arra törekednek a hitelintézetek, hogy hitelünk és az összes pénzük az ő kasszájukban legyen. Ezt a folyamatot az illeték is erősíti, hiszen a bankok közötti utalást minimum 2 ezrelékes díj terheli.

Miért nem volt gond régen?

A válság előtti időben folyamatosan bűvölt a hitel és betéti állomány, az ingyenes számlák ilyen környezetben voltak megfelelőek, amikor úgymond mindenképpen dőlt a pénz a fiókokba. Az ingyenes bankolás jó hívó szó lehetett az ügyfeleknek, akik később hitelért folyamodtak vagy elkezdtek megtakarítani. Ez a nagy hitel és megtakarítás növekedés a következő grafikonon jól látszik, ezekben az időkben a bankok jövedelmezősége is nagyot javult, nem jelentett egy hosszútávon veszteséges nulla forintos bankszámla sem nagy gondot.

Ma se hitelkihelyezés növekedésről se új betétek képzéséről sem beszélhetünk, az egyre zsugorodó piacon a bankok dönthettek a számlák megszüntetése vagy a díjak emelése mellett, hiszen egyre hangsúlyosabb termék marad a bankszámla, melyek nyereségességének fenntartása most már sokkal fontosabb cél.

Ingyenesnek neveztük, de nem költségmentesek a bankszámlák. Egy lakossági bank hirdetményét megnézve jól látszik, hogy van egyfajta csatornaterelési szándék a bankok részéről a nagy élőmunkát igénylő fióki, papíralapú tranzakcióktól az elektronikus csatornák felé. Ahol általában automatizált tranzakciók történnek, nagy tömegben, automatikus ellenőrzésekkel, feldolgozással, melyek költsége alacsonyabb, de azért ezek sem teljesen költségmentesek. A rendszerek fejlesztése, fenntartása, az ügyfélkezelés mind pénzbe kerül. Ezeknek a költségeknek a fedezésére már nem elég a lakosság hitel és betétállományából megszerezhető bevétel. Különösen úgy, hogy például megtakarítási oldalon egyre nagyobb a verseny az állammal is, hiszen igen kedvező államkötvények érhetőek el vagy csak gondoljunk a hitelezésnél elszenvedett óriási veszteségekre, amit a végtörlesztés jelentett.

Pénzcentrum vélemény
Nincsenek már meg tehát ugyanazok a feltételek, amelyek életre hívták az ingyenes díjcsomagokat. A tranzakciós illeték még további drágítást jelentett (átlagosan 800 forint körül) az ügyfeleknek, de a bankok egyébként is készülhettek véleményünk szerint olyan lépésekre, melyek szigorítják az ingyenes bankszámlák feltételeit. Számunkra ezzel szűkülnek a lehetőségek, már nem éri meg egyik hitelintézetbe utalni a fizetést, máshol igényelni hitelkártyát és harmadik helyen megtakarítani. Emellett még a tranzakciós illeték is ott van, ha különböző számlák között utalni szeretnénk.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 17. hétfő
Antal, Antónia
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?