15 °C Budapest

Végre kiszámolhatod: találd meg te is a legjobb számlát!

Pénzcentrum
2013. február 2. 08:04

Saját számládat is összehasonlíthatod más bankok ajánlataival a BankRáció.hu legújabb kalkulátorával. Ha kíváncsi vagy, mennyibe kerülne máshol a bankolás, most kiszámolhatod és akár racionalizálhatod is költségeidet, amivel tízezreket spórolhatsz évente.

Az összes nagyobb pénzintézet áthárította valamilyen formában a tranzakciós illetéket, melynek általános mértéke 2 ezrelék, készpénzfelvétel esetén 3 ezrelék. Emiatt a differenciált illetékteher miatt a készpénzfelvétel a legtöbb helyen jobban drágult, mint az elektronikus utalások, míg a kártyás vásárlás a legnépszerűbb számlák esetén ingyenes maradt.

De ki tudja ezt követni közel 30 bank esetén, ennyi számlacsomag összehasonlítására mi sem vállalkoztunk azokban az összeállításokban, melyeket hétről-hétre publikáltunk oldalunkon. Bár ezek időben előre bemutatták milyen változásokra készülhetünk fel, így november óta készülhetnek olvasóink, hogy még a rezsit is inkább kártyával érdemes fizetni 2013-ban.

Most a BankRáció.hu bankszámla összehasonlítójával könnyebben megtalálható a legolcsóbb ajánlat, de akár jelenlegi költségeinket is átnézhetjük. Egy átlagosnak mondható számlahasználat mellett több mint 55 ezer forintos különbség van a legolcsóbb és a legdrágább számla között. De ne mondjuk meg, hogy mi az átlagos, személyre szabhatjuk az összes banki költséget befolyásoló tényezőt. Jelenleg a PSZÁF holapján és a Biztositás.hu-n is elérhető hasonló összehasonlító, itt is nekikezdhetünk a számolásnak.


Adjuk meg életkorkorunk, jövedelmünk, az átlagos utalások számát és összegét, valamint a készpénzfelvételt és a kért szolgáltatásokat, máris láthatjuk mennyibe kerül nekünk a bankszámlánk. Az aktuális számlánkkal összehasonlíthatjuk más bankok ajánlatait, így kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb díjcsomagot.

Egyik leghasznosabb funkciója az oldalnak, hogy aktuális számlánkkal is össze tudjuk vetni az ajánlatokat, így láthatjuk, mennyit is spórolhatunk meg a bankváltással. A másik ugyancsak hasznos része a kalkulálásnak, hogy pontosan látjuk, miért is fizetünk ennyit havonta. Megnézhetjük, hogy egy olcsóbb bankkártyával mennyit spórolnánk, vagy idegen ATM használatának mellőzésével mennyivel fizetnénk kevesebbet havonta. Így azoknak is hasznos lehet felkeresni az oldalt, akik a bankjukhoz vannak kötve megtakarításuk vagy hitelük miatt, de olcsóbbá akarjak tenni bankszámlájukat.

Hogyan tehetjük olcsóbbá a bankolást?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankváltástól sem kell félni. Az új bankszámla megnyitása után jelezzük munkáltatónknak számlaszámunk megváltozását, természetesen államkincstárnak vagy bárki egyébnek is szólni kell a változásról. A beszedési megbízásokat és rendszeres átutalásokat általában a banki rendszerek könnyedén átvezetik az új számlánkra, így amikor biztosak vagyunk, hogy minden jövedelmünk az új bankunkba érkezik írásban kérhetjük a régi folyószámla megszüntetését. Ezzel rengeteget spórolhatunk, de ezt a kalkulátorban is mindenki láthatja, ha az éves díjak szerint rendezi az ajánlatokat.

Fontos: Érdemes a későbbi költségekkel számolni, amivel elkerülhető, hogy a kezdeti akciók miatt olcsóbb számlacsomagok megtévesszenek. Ha ritkán váltunk folyószámlát, akkor ne hagyjuk, az első éves akció miatt egy drágább csomagban ragadjunk évekig.

Ha az adott bankban a saját ATM használata olcsóbb, gondoljuk át, hogy valóban elérhetőek-e számunkra ezek a pénzkiadók vagy esetleg más bank kényelmesebben megközelíthető számunkra.


Meglévő számlacsomagunk esetén is megnézhetjük, hogy mivel tudunk spórolni. A havi költségek bontásánál részletesen végignézhetjük mire megy el havi több száz, ezer forint. A példánk esetén láthatjuk, hogy az sms értesítés és az idegen banki ATM használat a legköltségesebb, ezeknek a mellőzésével máris ezer forintot nyerünk havonta. Az sms értesítéseknél például beállíthatunk egy limitet, így csak a nagyobb összegű vásárlások esetén kapunk értesítőt. A költségeink jobb tervezésével pedig az idegen ATM használatot kerülhetjük el.

Az éves költségeknél a bankártyák díját is láthatjuk, amiből talán beérjük egy olcsóbbal. Összeségében elmondható, hogy érdemes a költségek mélyére ásni, és most akár pár perc alatt ezt megtehetjük. És még ha nem is váltunk bankot, csak átgondoljuk szokásainkat és megpróbálunk idomulni a feltételekhez máris spórolhatunk több tíz ezer forintot éves szinten.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?