11 °C Budapest

Végre kiszámolhatod: találd meg te is a legjobb számlát!

Pénzcentrum
2013. február 2. 08:04

Saját számládat is összehasonlíthatod más bankok ajánlataival a BankRáció.hu legújabb kalkulátorával. Ha kíváncsi vagy, mennyibe kerülne máshol a bankolás, most kiszámolhatod és akár racionalizálhatod is költségeidet, amivel tízezreket spórolhatsz évente.

Az összes nagyobb pénzintézet áthárította valamilyen formában a tranzakciós illetéket, melynek általános mértéke 2 ezrelék, készpénzfelvétel esetén 3 ezrelék. Emiatt a differenciált illetékteher miatt a készpénzfelvétel a legtöbb helyen jobban drágult, mint az elektronikus utalások, míg a kártyás vásárlás a legnépszerűbb számlák esetén ingyenes maradt.

De ki tudja ezt követni közel 30 bank esetén, ennyi számlacsomag összehasonlítására mi sem vállalkoztunk azokban az összeállításokban, melyeket hétről-hétre publikáltunk oldalunkon. Bár ezek időben előre bemutatták milyen változásokra készülhetünk fel, így november óta készülhetnek olvasóink, hogy még a rezsit is inkább kártyával érdemes fizetni 2013-ban.

Most a BankRáció.hu bankszámla összehasonlítójával könnyebben megtalálható a legolcsóbb ajánlat, de akár jelenlegi költségeinket is átnézhetjük. Egy átlagosnak mondható számlahasználat mellett több mint 55 ezer forintos különbség van a legolcsóbb és a legdrágább számla között. De ne mondjuk meg, hogy mi az átlagos, személyre szabhatjuk az összes banki költséget befolyásoló tényezőt. Jelenleg a PSZÁF holapján és a Biztositás.hu-n is elérhető hasonló összehasonlító, itt is nekikezdhetünk a számolásnak.


Adjuk meg életkorkorunk, jövedelmünk, az átlagos utalások számát és összegét, valamint a készpénzfelvételt és a kért szolgáltatásokat, máris láthatjuk mennyibe kerül nekünk a bankszámlánk. Az aktuális számlánkkal összehasonlíthatjuk más bankok ajánlatait, így kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb díjcsomagot.

Egyik leghasznosabb funkciója az oldalnak, hogy aktuális számlánkkal is össze tudjuk vetni az ajánlatokat, így láthatjuk, mennyit is spórolhatunk meg a bankváltással. A másik ugyancsak hasznos része a kalkulálásnak, hogy pontosan látjuk, miért is fizetünk ennyit havonta. Megnézhetjük, hogy egy olcsóbb bankkártyával mennyit spórolnánk, vagy idegen ATM használatának mellőzésével mennyivel fizetnénk kevesebbet havonta. Így azoknak is hasznos lehet felkeresni az oldalt, akik a bankjukhoz vannak kötve megtakarításuk vagy hitelük miatt, de olcsóbbá akarjak tenni bankszámlájukat.

Hogyan tehetjük olcsóbbá a bankolást?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankváltástól sem kell félni. Az új bankszámla megnyitása után jelezzük munkáltatónknak számlaszámunk megváltozását, természetesen államkincstárnak vagy bárki egyébnek is szólni kell a változásról. A beszedési megbízásokat és rendszeres átutalásokat általában a banki rendszerek könnyedén átvezetik az új számlánkra, így amikor biztosak vagyunk, hogy minden jövedelmünk az új bankunkba érkezik írásban kérhetjük a régi folyószámla megszüntetését. Ezzel rengeteget spórolhatunk, de ezt a kalkulátorban is mindenki láthatja, ha az éves díjak szerint rendezi az ajánlatokat.

Fontos: Érdemes a későbbi költségekkel számolni, amivel elkerülhető, hogy a kezdeti akciók miatt olcsóbb számlacsomagok megtévesszenek. Ha ritkán váltunk folyószámlát, akkor ne hagyjuk, az első éves akció miatt egy drágább csomagban ragadjunk évekig.

Ha az adott bankban a saját ATM használata olcsóbb, gondoljuk át, hogy valóban elérhetőek-e számunkra ezek a pénzkiadók vagy esetleg más bank kényelmesebben megközelíthető számunkra.


Meglévő számlacsomagunk esetén is megnézhetjük, hogy mivel tudunk spórolni. A havi költségek bontásánál részletesen végignézhetjük mire megy el havi több száz, ezer forint. A példánk esetén láthatjuk, hogy az sms értesítés és az idegen banki ATM használat a legköltségesebb, ezeknek a mellőzésével máris ezer forintot nyerünk havonta. Az sms értesítéseknél például beállíthatunk egy limitet, így csak a nagyobb összegű vásárlások esetén kapunk értesítőt. A költségeink jobb tervezésével pedig az idegen ATM használatot kerülhetjük el.

Az éves költségeknél a bankártyák díját is láthatjuk, amiből talán beérjük egy olcsóbbal. Összeségében elmondható, hogy érdemes a költségek mélyére ásni, és most akár pár perc alatt ezt megtehetjük. És még ha nem is váltunk bankot, csak átgondoljuk szokásainkat és megpróbálunk idomulni a feltételekhez máris spórolhatunk több tíz ezer forintot éves szinten.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?