4 °C Budapest

A legújabb csapás a nyugdíjasokra; ki keresett a devizahiteleken? - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2011. november 20. 17:36

A legkisebb vállalatok mellett a nyugdíjasokat, a hiteleseket és az autósokat érintő témák foglalkoztatták leginkább a Pénzcentrum.hu olvasóit az elmúlt héten. Nagy sikert aratott tematikus cikksorozatunk, melyben a kis-és közepes vállalatok hitelezésének témakörét jártuk körül, és igyekeztünk hasznos, gyakorlati tanácsokkal segíteni a hazai vállalkozókat. Szót ejtettünk természetesen a lakossági devizahitelesek új mentőövéről is: a tervezet szerint a bankok átvállalnák a devizaadósok gyűjtőszámla-tartozásának egy részét. Beszámoltunk arról, hogy 25 százalékkal emelkedik jövőre a kiegészítő tevékenységet folytató, vagyis a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege, és azt is megmutattuk, hogyan tudnak spórolni az autósok az egekbe szökő benzinárak mellett. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, 2011. 46. hetében.A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre!


Nem egyszerű manapság tőkéhez jutni a kis-és közepes vállalatoknak. Az elmúlt évek gazdasági nehézségeinek hatására a bankok jelentősen megváltoztatták hitelezési politikájukat, a legkisebb cégek pedig sokszor nem tudják, hogyan, milyen hitelt érdemes felvenniük fejlesztéseik finanszírozásához.
A Pénzcentrum.hu cikksorozatában azt mutatta be, hogyan és miért vehet fel hitelt egy vállalkozás, hogyan jusson közös nevezőre a bankokkal, milyen fejlesztések, beruházások milyen típusú hitelből valósulhatnak meg.

Elemzéseink a témában:

Hitelszűkében a céged? Így szerezhetsz pénzt!

Elfogy a talaj a magyar bankok alól: beleeshetünk mi is?

Nem is gondoltad volna: ki keresett a devizahiteleken?

Adnak hitelt a bankok, csak ezt várják el cserébe

Ez az út vezet a meggazdagodáshoz: kerüld ki az akadályokat


Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?
Újragondolt árfolyamrögzítésnek is nevezhetnénk azt a kiszivárgott tervezetet, miszerint a bankok átvállalnák a devizaadósok gyűjtőszámla-tartozásának egy részét. A tervezet kísértetiesen hasonlít a már augusztus óta élő, eddig mindössze 4 ezer devizahiteles által igénybevett árfolyamrögzítéshez, azzal a különbséggel, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás egy részét nem az adós, hanem a hitelintézetek fizetnék ki.

Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő?
Kimaradnak az egy gyerekesek és a 26 ezer forint feletti egy főre eső keresettel rendelkező háztartások a Nemzeti Eszközkezelő programjából. Szigorú feltételeknek kell megfelelnie mindazoknak, akik saját ingatlanjukban szeretnének maradni, de hitelükkel már 90 napnál is nagyobb késedelme estek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Újabb adomány a gazdagoknak: a bérkompenzációval is jól járnak
Ismét a jómódúaknak kedvez a kormány a jövő évben elvárt béremelésekhez igénybe vehető adókedvezménnyel, miközben hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik több munkaviszonyból próbálnak megélni. A munkáltatóknak csak 5 százaléknyi béremelés terhét kell lenyelniük, a többit adókedvezmény formájában visszatarthatják. Az újfajta kompenzáció révén akár 250 milliárd forint is kieshet a költségvetésből.

Kivérzett az eva: 37 százalék lesz a kulcs, 7 millió felett éri meg
A kormány és a Fidesz-frakció is azt támogatja, hogy 37 százalék legyen az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértéke 2012-ben.

Itt a legújabb csapás a nyugdíjasokra
Tetemes mértékben, 25 százalékkal emelkedik jövőre a kiegészítő tevékenységet folytató, vagyis a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék összege. A fideszes Koszorús László módosító javaslata szerepel abban a csomagban, amelyet támogat a kormány, és várhatóan el is fogadja mai ülésén a parlament.

Luxusnyugdíj adókedvezményből, Te is megkaphatod

Furcsa szó az öngondoskodás egy óriásra nőtt jóléti államban, ahol az áfa 27, az összes nyugdíjjárulék 34 százalék és nyugdíjat is külön biztosok védik a karvalytőkétől. Mégis rengetegen érzik fontosnak, hogy megtakarítsanak jövőjükre. Az állam viszont itt is jelen van, gyengéden vezeti kezünket és tereli megtakarításainkat az a hosszú évek alatt formálódott támogatási rendszerrel. Olyan érzése van ilyenkor az embernek, hogy ez legalább egy esély arra, hogy visszakapjon valamit abból, amit befizetett az országunk javára.

Betiltják a fogyasztói csoportokat: vége az átverésnek
Az állampolgárok vagyoni védelme érdekében szükséges a fogyasztói csoportok betiltása - áll a gazdasági bizottság módosító javaslatában. Az módosító indítvány elfogadása esetén 2012 január elseje után nem alakulhat újabb fogyasztói csoport, de a már működőek is számíthatnak valamiféle szabályozásra a jövőben.

Így spórolj a benzinnel: egekben az árak a kutakon

Soha nem volt még ilyen drága az üzemanyag a magyar kutakon. Szerdától a benzint átlagosan 401-402 forintos, a gázolajat pedig átlagosan 431-432 forintos literenkénti áron tankolhatják az autósok. Talán soha nem volt még akkora jelentősége annak, hogy okosan használva akár 20-30 százalékkal is csökkenthető járművünk fogyasztása.

Külföldre kell menniük a magyar betegeknek: ki fog itt gyógyítani?

Összesen 2300 orvos rezidens helyezte ügyvédi letétbe a felmondó levelét. Október elejéig több mint 800 orvos hagyta el az országot. Szócska Miklós, egészségpolitikáért felelős államtitkár szavaiból kiderült: nem számíthatnak átfogó bérrendezésre az ágazatban dolgozók, ellenben idén és jövőre összesen több mint 17 milliárd forintot pótlékok formájában megkapnak a népegészségügyi adóból befolyó pénzből.

Ezt vedd ajándékba a feleségednek - a magyar nők karácsonyi vágyai
Egy felmérés szerint utazásnak örülne legjobban a magyar nő karácsonyra. Az utazást az illatszer, parfüm, kozmetikum kategória követi.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem