15 °C Budapest

20 százalékkal nőtt a tőkebevonás: jövőre 100 cég is jól járhat

Pénzcentrum
2011. november 17. 12:26

20 százalékkal nőtt 2010-ben a tőkebevonás értéke a kkv-szektorban - hangzott el a Start Zrt. sajtótájékoztatóján. Összesen mintegy 4,1 milliárd forinthoz jutottak a vállalkozások, melyből 2,2 milliárd forint a Jeremie kockázati alapokból jött.  Nem igaz tehát az a szakértői vélemény, ami többször elhangzott a válság idején, hogy a banki hitelkihelyezés visszaszorulásával egyre inkább a tőkebevonás mellett döntenek majd vállalkozások, hiszen a banki hitelállomány mellett elenyésző maradt ennek a mennyisége. Az összes bevonás értéke még nem éri el a 2007-es szint felét sem.

Mintegy 40 vállalat tudott tőkét bevonni 2010-ben új tulajdonos révén a vizsgált adatok alapján. Az így bevont 1,9 milliárd forintos tőke tehát átlagosan 48 millió forintos beruházást jelentett a cégekbe. Ez 11 millióval magasabb, mint a 2009-es érték, de jócskán elmarad a 2008-as csúcstól, amikor az átlagos beruházás értéke 84,9 millió volt, az összes beruházás  4,4 milliárd.

 


A Jeremie program keretében további 12 vállalkozás juthatott tőkéhez, 2,2 milliárd fointhoz. A teljes éves forrásbevonás így 4,1 milliárd körülire becsülhető. Régiós szinten a közép-magarországi térség vezet, iparágat tekintve a kereskedelem vezet 27 százalékos részesedéssel.

 

A banki hitelállományhoz képest elenyésző nagyságrendű maradt az összes tőkebevonás értéke, 2010-ben 3406 milliárd került a kkv szektorhoz bankok révén. Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója szerint a kisvállalkozások még mindig könnyebben tudják teljesíteni a bankok által megkövetelt feltételeket, mint a kockázati tőketársaságok magas hozamelvárásait.

A legnagyobb összegű tőkebevonás a távközlési szektorba történt, 260 milliárd forint került egy közép-magyarországi vállalkozáshoz. Ez a szektorban és a régióban is a legjelentősebb beruházás volt 2010-ben új tulajdonos bevonása révén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miért lehet kevés a befektetés?

A vállalkozások döntő többsége inkább nyereségből, illetve hitelből fejleszt.A vissza nem térítendő támogatások is sokszor megakadályozzák a tőkebevonást. Az egyre növő kockázati szint is visszatartja a befektetőket, a hozamelvárások növekedtek a válság ideje alatt. Összességében az is elmondható, hogy a kisvállalkozások felkészültsége sem elégséges.

A kulturális gondok ugyan egyre kevésbé vannak jelen, de a vállalkozói attitűd még mindig túlértékeli az ötlet szerepét a tőkéhez képest, nehezen engedik az ötletgazdák ki a kezükből az irányítás jogát. Emiatt rengeteg új ötlet megvalósulása maradhat el.

Mi várható 2012-ben?

A Jeremie és a Széchenyi Tőkebefektetési Alap aktivitása növekedni fog a következő évben, ez által közel 15-20 milliárd forint értékű befektetés valósulhat meg. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap létrejöttével az idősebb, 5 évnél régebben alapult vállalatok is tőkéhez juthatnak. Az NFÜ tájékoztatása szerint 2012-ben újabb Jeremie alapok jöhetnek létre, ezek főként a még formálódó ötletek, és az épphogy csak megalakult vállalkozásoknak nyújthat forrást. Ezáltal 100 fölé nőhet azon vállalkozásoknak a száma, amik tőkét tudnak bevonni a jövőben.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM