13 °C Budapest

20 százalékkal nőtt a tőkebevonás: jövőre 100 cég is jól járhat

Pénzcentrum
2011. november 17. 12:26

20 százalékkal nőtt 2010-ben a tőkebevonás értéke a kkv-szektorban - hangzott el a Start Zrt. sajtótájékoztatóján. Összesen mintegy 4,1 milliárd forinthoz jutottak a vállalkozások, melyből 2,2 milliárd forint a Jeremie kockázati alapokból jött.  Nem igaz tehát az a szakértői vélemény, ami többször elhangzott a válság idején, hogy a banki hitelkihelyezés visszaszorulásával egyre inkább a tőkebevonás mellett döntenek majd vállalkozások, hiszen a banki hitelállomány mellett elenyésző maradt ennek a mennyisége. Az összes bevonás értéke még nem éri el a 2007-es szint felét sem.

Mintegy 40 vállalat tudott tőkét bevonni 2010-ben új tulajdonos révén a vizsgált adatok alapján. Az így bevont 1,9 milliárd forintos tőke tehát átlagosan 48 millió forintos beruházást jelentett a cégekbe. Ez 11 millióval magasabb, mint a 2009-es érték, de jócskán elmarad a 2008-as csúcstól, amikor az átlagos beruházás értéke 84,9 millió volt, az összes beruházás  4,4 milliárd.

 


A Jeremie program keretében további 12 vállalkozás juthatott tőkéhez, 2,2 milliárd fointhoz. A teljes éves forrásbevonás így 4,1 milliárd körülire becsülhető. Régiós szinten a közép-magarországi térség vezet, iparágat tekintve a kereskedelem vezet 27 százalékos részesedéssel.

 

A banki hitelállományhoz képest elenyésző nagyságrendű maradt az összes tőkebevonás értéke, 2010-ben 3406 milliárd került a kkv szektorhoz bankok révén. Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója szerint a kisvállalkozások még mindig könnyebben tudják teljesíteni a bankok által megkövetelt feltételeket, mint a kockázati tőketársaságok magas hozamelvárásait.

A legnagyobb összegű tőkebevonás a távközlési szektorba történt, 260 milliárd forint került egy közép-magyarországi vállalkozáshoz. Ez a szektorban és a régióban is a legjelentősebb beruházás volt 2010-ben új tulajdonos bevonása révén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért lehet kevés a befektetés?

A vállalkozások döntő többsége inkább nyereségből, illetve hitelből fejleszt.A vissza nem térítendő támogatások is sokszor megakadályozzák a tőkebevonást. Az egyre növő kockázati szint is visszatartja a befektetőket, a hozamelvárások növekedtek a válság ideje alatt. Összességében az is elmondható, hogy a kisvállalkozások felkészültsége sem elégséges.

A kulturális gondok ugyan egyre kevésbé vannak jelen, de a vállalkozói attitűd még mindig túlértékeli az ötlet szerepét a tőkéhez képest, nehezen engedik az ötletgazdák ki a kezükből az irányítás jogát. Emiatt rengeteg új ötlet megvalósulása maradhat el.

Mi várható 2012-ben?

A Jeremie és a Széchenyi Tőkebefektetési Alap aktivitása növekedni fog a következő évben, ez által közel 15-20 milliárd forint értékű befektetés valósulhat meg. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap létrejöttével az idősebb, 5 évnél régebben alapult vállalatok is tőkéhez juthatnak. Az NFÜ tájékoztatása szerint 2012-ben újabb Jeremie alapok jöhetnek létre, ezek főként a még formálódó ötletek, és az épphogy csak megalakult vállalkozásoknak nyújthat forrást. Ezáltal 100 fölé nőhet azon vállalkozásoknak a száma, amik tőkét tudnak bevonni a jövőben.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm