2019. március 19. kedd József, Bánk
HR Centrum

Válaszút előtt a magyar melósok: bevállalják ezt, vagy mennek a levesbe


Nem csak Magyarország, de az egész régió súlyos munkaerőhiánnyal küzd: több százezer dolgos kéz hiányzik az öreg kontinensről. A Központi Statisztikai Hivatal itthon 80 ezerre teszi a betöltetlen álláshelyek számát, ez azonban csak óvatos becslésnek bizonyult: a Portfolio kalkulációja szerint 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség. Egy friss statisztika szerint a meghirdetett álláshelyek jelentős részét  nem tudják zökkenőmentesen betölteni a munkaadók.

Magyarországon a munkáltatók több mint fele, 51 százaléka nem tudja zökkenőmentesen betölteni a meghirdetett álláshelyeket, ezzel elég rosszul szerepeltünk az OECD összesítésében. Hasonlóan rossz a helyzet a lengyeleknél, és Németországban is. Európában nálunk rosszabbul csak a szlovákok (54 százalék), a görögök (61 százalék) állnak, valamint a törökországi munkáltatók 66 százaléka mondta azt, hogy nem tudja betölteni az üres álláshelyeket. A legnehezebb helyzetben a Japánban működő vállalatok vannak az OECD kimutatása szerint, ott a munkáltatók 89 százaléka küzd ilyen gondokkal.

Írországban nincsenek ilyen gondok, legalábbis a cégek csupán 18 százaléka nem talál megfelelő munkaerőt. Nagy-Britanniában ez az arány 19 százalék és Hollandiában is csak a vállalatok 24 százalékának vannak ilyen gondjaik.

A régióban csak a szlovákoknál nehezebb munkaerőt találni, Ausztriában csak a cégek 46 százalékának okoz gondot a megfelelő dolgozók megtalálása, Szlovéniában a cégek 40 százaléka nem tudja rendesen betölteni az üres helyeket, míg a cseheknél ugyanez az arány csupán 36 százalék.

Változnak az idők, de mi nem megyünk utánuk

A szervezet szerint azért nem tudják megfelelően betölteni az állásokat a munkáltatók, mert a dolgozók nincsenek kellőképpen felkészülve a változó technológiákra. Emellett a felnőttképzési rendszereket is meg kellene reformálni az OECD szerint, mivel az átképzési, fejlődési lehetőségek a legfontosabb garanciái annak, hogy a jövőben is biztosan legyenek szakemberek.

Ugyanakkor a statisztikák szerint a tagországokban csak ötből két felnőtt vesz részt a továbbképzéseken, amelyeken elsajátíthatják "a jövő munkáit", a legrosszabb az arány az alacsonyabb végzettségűek és a hátrányos helyzetűek között. A lemaradó csoportok közé tartoznak az idősebbek, az alacsony bérű és az ideiglenes munkavállalók, valamint a munkanélküliek.

A technika fejlődésével az állások nagyjából 30 százalékát kell majd megreformálni a jövőben az OECD szerint, ezért nagyon fontos a melósok átképzése. Értelemszerűen a legveszélyeztetebbek azok a munkavállalók, akik keveset képzik magukat, ez a csoport OECD-s országok munkavállalóinak 40 százaléka, és az is elég lesújtó adat, hogy a melósok fele nem is akarja, hogy továbbképezzék. Pedig az OECD-jelentés is hangsúlyozza a jó minőségű képzés fontosságát, amely a munkaerő-piaci igényeket kielégítő készségekkel látja el az embereket.

Hol tartanak a magyarok?

"A felnőttkori tanulás egyre többek számára válik fontossá, miután az emberek mind inkább felismerik, hogy az új ismeretek, szakmák révén növelhetik a versenyképességüket a munkaerőpiacon, aminek köszönhetően bővülnek a választási lehetőségeik és csökkenhet a kiszolgáltatottságuk a kedvezőtlen foglalkoztatási változásokkal járó időszakokban is" - mondta el korábban Herczeg Rudol, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 03. 19. 09:30
Milyen egy jó önéletrajz 2019-ben?

A trend az önéletrajzokat sem kerüli el, egyre több csilli-villi sablon jelenik meg, sőt az álláskereső...

laskainelli
2019. 03. 19. 08:05
Mit tegyen, aki megcsalta a párját?

A házasságokban, tartós kapcsolatokban elég gyakori jelenség, hogy úgy dönt valamelyik fél, hogy...

y2ycoaching
2019. 03. 18. 11:47
A sirályoknak a tengerparton a helyük

Két hete hallottam a vezérigazgatónktól egy belső rendezvényen a "sirály vezetői működés"...

hrdoktor
2019. 03. 18. 09:56
Nyolc óra munka – minimum nyolc deci víz!

Gyakran fáj a feje, nap végére enervált, fáradt, nehezen koncentrál, esetleg visszatérő székrekedés...

perfekt
2019. 03. 18. 09:01
2019-ben is figyel a NAV

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve, illetve közzétette, hogy a jogkövetést...

legacykft
2019. 03. 15. 07:00
Agilis családok, sziasztok!

Az agilitásról sokaknak kapásból a szoftverfejlesztés ugrik be annak ellenére, hogy maga a szemléletmód...

becklaura
2019. 03. 14. 12:44
Miért nem jön össze a szerelem?

Ezt a kérdést nap mint nap felteszik maguknak azok az emberek, akik egyedül élnek, vagy magányosak...

NÉPSZERŰ
FRISS