13 °C Budapest

Ők a munkaerőhiány nagy nyertesei: kapkodnak utánuk a cégek

2019. december 2. 16:00

A jelenlegi feszes munkaerő-piaci helyzetben az eddigieknél aktívabban is érdemes minden mozgósítható foglalkoztatási csoportot megszólítania a munkáltatóknak. Többek között a kisgyermekes édesanyákat is. Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója szerint a kismamák bevonására, megtartására holisztikus szemléletmódra van szükség, családbarát, mindkét szülőnek kedvező céges HR politikára és támogató munkahelyi környezetre.

Számos új kutatás szerint a munkavállalók oldaláról a rugalmasság az egyik legfontosabb elvárás a munkáltatóval szemben. A cégek pedig - függetlenül attól, hogy fizikai vagy inkább irodai, szellemi munkáról van szó - sokat fejlődtek e téren. A nagyfokú digitalizáció miatt számos munkakörben adottak a feltételek ahhoz, hogy akár otthonról, rugalmas beosztásban dolgozzanak a kollégák. Ez az átalakuló közeg a kisgyermekes édesanyáknak is kedvez, akiket egyre több munkavállaló igyekszik bevonni, újból visszacsábítani a munka világába.

Juhász Csongor, az éves szinten több, mint 17 ezer közvetített munkavállalót foglalkoztató Prohuman ügyvezető igazgatója szerint számos előnnyel jár, ha egy vállalat úgy dönt, még aktívabban nyit a gyermekvállalás utáni visszatérést fontolgató anyák felé.

Tapasztalataink szerint a legtöbb kisgyermekes édesanyának kiváló az időmenedzsment készsége. Jobban tervezik és osztják be az idejüket, mint mások. Nyilvánvaló oka mindennek, hogy a kisgyermekkel együtt járó feladatok miatt fontos a precíz időbeosztás. Ebben az élethelyzetben pedig sokat segíthet a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés lehetősége. Mi azt látjuk, hogy némi flexibilitásért "cserébe" a kisgyermekes anyukák sok esetben egyenesen keresik a kihívást, és nagy lelkesedéssel térnek vissza a munka világába a gyermekkel otthon töltött hónapok, évek után.

A szakember hozzátette: a régió piacvezető HR szolgáltatójaként körülbelül 700 partnerrel dolgoznak együtt, köztük a világ legnagyobb vállalataival és számos hazai ügyféllel.

Jó hír, hogy egyre több pozitív példával találkozunk. Vannak kimondottan a gyermekvállalás utáni visszatérést segítő kezdeményezések és olyan programok, amelyek azt célozzák, hogy az otthon töltött idő alatt se szakadjon ki teljesen a szülő a vállalati vérkeringésből. Számos olyan visszajelzést kapunk, hogy segítséget jelent az is, ha a munkahelyi környezet családbarát szempontok alapján kerül kialakításra

- foglalta össze.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Prohumán számos partnerénél van baba-mama szoba, hogy az édesanya nyugodt körülmények között tölthessen el egy kis időt a gyermekével a munkahelyén. Gyakoriak a gyermekbarát céges rendezvények, ahol animátor segítségével, gyereksarokban foglalják le a gyerekeket, hogy a szülőknek se kelljen lemaradniuk a vállalati összejövetelről. A szakember szerint egyre nyitottabbak a cégek a rugalmas megoldásokra, legyen az részmunkaidő, távmunka, home office, vagy olyan extra juttatás mint a gyermek betegsége esetén is kivehető plusz "betegszabadság."

Manapság a hagyományos szülői szerepek átrendeződnek, és ehhez a cégek is kezdenek igazodni. Nemrég egy partnerünknél egy HR vezetőt búcsúztattunk, mert hamarosan anyai örömök elé néz. Jelezte, hogy 6 hónapot marad majd otthon, ugyanis ekkor a férje váltja; a második félévben ő lesz otthon a gyermekkel. De olyan cégről is tudunk, ahol az apa extra, fizetett apasági szabadságra jogosult a gyermek születésekor. Jó látni ezeket az előremutató példákat, de azért összességében elmondható, hogy lenne még hova fejlődni a családbarát HR politika terén

- összegezte Juhász Csongor.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem