2020. október 20. kedd Vendel
HR Centrum

Kényszerpályán a magyar melósok: nincs választásuk, jöhet a fizetés nélküli szabi


A veszélyhelyzet március 11. hetében, 11-én került kihirdetésre Magyarországon, ez pedig a legfrissebb uniós adatok szerint jelentősen megemelte a munkahelyi hiányzások számát mintha nyár közepén vagy karácsony után lettünk volna. Akár szabadságra, táppénzre, betegszabadságra vagy fizetés nélküli szabadságra mentek a magyar dolgozók ebben az időszakban, ez a kényszertávollét később az egész évre kihatott. Elvett napokat, vagy akár heteket a nyári vagy téli pihenésből, és sokan már csak a fizetésük 50-60 százalékára számíthatnak betegség esetén is. Az Unióban sem volt ez másként.

A munkahelyi távollétek számát áttekintve - amelybe beletartozik bármilyen távollét a fizetett szabaságtól a táppénzig - az látható, hogy az Európai Unió országaiban kiugróan sokan nem dolgoztak március 12-13. hetében, amikor a koronavírus világjárvány már a legtöbb országban jelen volt, és mindenhl védekező, korlátozó intézkedéseket kezdtek bevezetni a kormányok. Magyarországon március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet, és a 12. héttől tértek át az iskolák digitális tanrendre.

Úgy tűnik ez volt az Unión belül és Magyarországon is az a kritikus hét, amikor hirtelen annyian estek ki a munkából, mint a korábbi években nyár közepén a nyaralási időszakban, vagy a két ünnep közötti/utáni időszakban, derült ki az Eurostat adataiból. Ahogy látható, a legtöbben az év utolsó és első hetében, illetve a nyáron: a 27. és 34. hét között vannak távol a munkahelyüktől. Az EU-ban a nyári szabadság "szezon" közepén csaknem annyian nem dolgoznak jellemzően, mint karácsony környékén:

A grafikonról leolvasható, hogy Magyarországon más a helyzet: a karácsonyi időszakot nem tudja ütni semmi, a nyári szabik alatt is egyszerre maximum fele annyian esnek ki a munkából, mint az ünnepek alatt. A veszélyhelyzet elrendelését követően pedig itthon (és az EU-ban is) megközelítette a munkától távollévők száma a nyári szezon számait. Azonban ez a "szabadságolási hullám" nem volt tervezett, kényszer szülte, így akik ezekben a hetekben otthon kényszerűltek maradni, azoknak feltehetően borultak az egész éves terveik a pihenésüket illetően.

És még nincs vége az évnek...

Most, hogy a járvány második hulláma is megérkezett Magyarországra, sokan ismét tartanak attól, hogy megismétlődnek az iskolabezárások, munkahelyi leállások, fizetés nélküli szabadságolás, vagy felmondási hullám indulhat el. Júniusban egy felmérés szerint még 800 ezer magyar dolgozott távmunkában és a hazai munkavállalók közül kb. 20 ezren töltötték éppen a felmondási idejüket, 60 ezren pedig fizetés nélküli szabadságon voltak.

Sok idő pedig nem is jutott arra, hogy visszarázódjanak a dolgozók a "megszokott kerékvágásba", már itt is a második hullám, és megkezdődtek a home office-ba küldések. Kérdés, mennyien vágnak neki úgy az ősznek és a második hullámnak, hogy fizetett szabadságaikat elhasználták, és már betegszabadságra sem jogosultak - a betegség miatti keresőképtelenség esetén első 15 napot jelenti, a fizetés 70 százaléka kerül kifizetésre, tehát ha lebetegszenek már csak táppénzre lesznek jogosultak (60, egyes esetekben 50%).

Rengeteg dolgozó esetében nem is jöhet szóba más, csak a fizetés nélküli szabadság igénylése, ha nem tudná ellátni a feladatait a járvány köveetkezményeként. Korábban - még márciusban - lapunk összegyűjtötte, mi a teendő, ha valaki tart attól: fizetés nélküli szabadságra kell mennie. sfdfsÉrdemes anyagilag és lelkileg is úgy felkészülni az őszi-téli időszakra, hogy ne érje az embert totálisan váratlanul, ha kiesik a munkából, nem kapja a fizetését egy ideig.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

perfekt
2020. 10. 19. 06:43
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó