2020. július 9. csütörtök Lukrécia
HR Centrum

Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani


Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A világon rengetegen, rengeteg különféle dologból voltak képesek meggazdagodni. De azért egyes területeken ez sokaknak könnyebben ment, mint másokban. A Wealth-X egy évtizedet átfogó jólét-kutatásában azt vizsgálta, hogy mely iparágban kaszáltak óriási pénzeket azok, akiknek az átlagos vagyona 1,6 milliárd forint fölötti összegnek megfelelő dollárban mérhető. Itt a teljes lista!

10. Ételek és italok

A szupergazdagok 3,8 százaléka tett szert vagyonára az élelmiszeripar területéről. Daniel Lubetzky KIND bárja például alig 16 éves, és jóformán müzli szeleteket árul. Az ötlete onnan jött, hogy egy pénzügyi utazás során találkozott olyan nassoló hellyel, ahol egészséges gyümölcsöket és különböző magvakat szolgáltak fel. Mára 1,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

9. Építőipar/mérnöki munka

Az igazán tehetősek közül mindössze 3,9 százaléknyian vannak azok, akik építőipari/mérnöki munkával érték el vagyonukat. James Dyson mondjuk ilyen volt, igaz neki hivatalosan nincs is mérnöki diplomája, ám 1986-ban feltalálta a világ első zsák nélküli porszívóját, aztán persze más kütyükkel is foglalkozott. Mindezzel nettó 6,1 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

8. Vendéglátás és szórakoztatóipar

A dúsgazdagok közül 4,1 százaléknyian vannak azok, akik vendéglátásból és/vagy a szórakoztatóiparból húztak nagyot. A korábbi utcazenész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített, miután globális szórakoztató birodalommá tette korábban Montreal székhellyel működő  cirkuszi társulatát, amit ma Cirque du Soleil néven ismer a világ. Mindehhez egyébként pusztán egy 1 millió dolláros művészeti támogatást kapott anno, ami mai dollárárfolyamon körülbelül 322 millió forintot jelent. 

7. Gyáripari tevékenység

A szupergazdagok - szintén - 4,1 százaléka valamilyen gyártási területről gyűjtötte be mesés vagyonát. Ilyen például Diane Hendricks, aki 8,9 milliárd dollárt érő vagyon halmozott fel többek között tetők és nyílászárók gyártásával.

6. Technológia

Igaz, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy éppen Larry Page talán a világ legismertebb milliárdosai, ám csúcsgazdagok közül relatíve kevesen, összesen 4,7 százaléknyian kerestek óriási pénzeket a technológia világában. 

5. Egészségügy

Az egészségügy, ami jelen esetben inkább gyógyszergyártást jelent, a szupergazdagok 4,9 százalékának termelt tetemes vagyont. Svájc leggazdagabb emberének, Ernesto Bertarellinek például a vagyona a Serono gyógyszeripari társasági részesedéséből származik. 

4. Ingatlan

A Wealth-X jelentése szerint a világ leggazdagabbjainak 5,4 százaléka az ingatlanból szerezte vagyonát. 7,6 milliárd dolláros vagyonával Stephen Ross például a legvagyonosabb ingatlanfejlesztő Amerikában. 

3. Nonprofit és társadalmi szervezetek

Érdekes, de a friss jelentés szerint a leggazdagabb emberek 7 százaléka teljes állásban valamilyen nonprofit szervezetnek dolgozik. De persze fontos azt megjegyezni, hogy közülük azért elég sokan valójában egészen más iparágból szerezték a vagyonukat. Csak úgy mint Bill és Melinda Gates.

2. Biznisz és fogyasztói szolgáltatások

A legtehetősebbek 16 százaléka bizony valamilyen szolgáltatásra épülő cégből gazdagodott meg. David Steward világméretű IT-support cége például 3,5 milliárdos vagyont hozott a konyhára megálmodójának.

1. Bank és pénzügyek

A szupergazdagok közül semmilyen más iparágból nem kerülnek ki annyian, mint a bank és pénzügyi világból. Az arányuk a friss jelentés szerint 22,6 százalékos, ami minden más szektort magasan ver. Közéjük tartozik például a JPMorgan ügyvezetője Jamie Dimon is, akinek nettó vagyonát mostanság 1,2 milliárdra teszik. 

Kis magyar milliárdos-tár

A Forbes szerint Magyarország 3 leggazdagabb embere sorrendben Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György. Ha jobban megnézzük, az ő vagyonosodási iparáguk szinte teljesen egybecseng a világátlaggal. Csányi Sándor a bankszektorból, Gattyán György pedig leginkább az IT szolgáltatásokból szerezte vagyonát. Mészáros Lőrinc neve pedig leginkább az energetikával, turizmussal függ össze manapság, de sokszor leginkább a pénzügyi világban, tőzsdén kaszál nagyokat cégeivel, tulajdonjogaival.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 08. 16:55
A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől alkalmazandó szabályai, különös tekintettel a befogadói oldalról teljesítendő adatszolgáltatásra

Czinege Attila Ellenőrzési Szakfőigazgató Úr által tartott online Perfekt szakmai napon ígéretet...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk