2021. január 21. csütörtök Ágnes
HR Centrum

Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani


Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A világon rengetegen, rengeteg különféle dologból voltak képesek meggazdagodni. De azért egyes területeken ez sokaknak könnyebben ment, mint másokban. A Wealth-X egy évtizedet átfogó jólét-kutatásában azt vizsgálta, hogy mely iparágban kaszáltak óriási pénzeket azok, akiknek az átlagos vagyona 1,6 milliárd forint fölötti összegnek megfelelő dollárban mérhető. Itt a teljes lista!

10. Ételek és italok

A szupergazdagok 3,8 százaléka tett szert vagyonára az élelmiszeripar területéről. Daniel Lubetzky KIND bárja például alig 16 éves, és jóformán müzli szeleteket árul. Az ötlete onnan jött, hogy egy pénzügyi utazás során találkozott olyan nassoló hellyel, ahol egészséges gyümölcsöket és különböző magvakat szolgáltak fel. Mára 1,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

9. Építőipar/mérnöki munka

Az igazán tehetősek közül mindössze 3,9 százaléknyian vannak azok, akik építőipari/mérnöki munkával érték el vagyonukat. James Dyson mondjuk ilyen volt, igaz neki hivatalosan nincs is mérnöki diplomája, ám 1986-ban feltalálta a világ első zsák nélküli porszívóját, aztán persze más kütyükkel is foglalkozott. Mindezzel nettó 6,1 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

8. Vendéglátás és szórakoztatóipar

A dúsgazdagok közül 4,1 százaléknyian vannak azok, akik vendéglátásból és/vagy a szórakoztatóiparból húztak nagyot. A korábbi utcazenész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített, miután globális szórakoztató birodalommá tette korábban Montreal székhellyel működő  cirkuszi társulatát, amit ma Cirque du Soleil néven ismer a világ. Mindehhez egyébként pusztán egy 1 millió dolláros művészeti támogatást kapott anno, ami mai dollárárfolyamon körülbelül 322 millió forintot jelent. 

7. Gyáripari tevékenység

A szupergazdagok - szintén - 4,1 százaléka valamilyen gyártási területről gyűjtötte be mesés vagyonát. Ilyen például Diane Hendricks, aki 8,9 milliárd dollárt érő vagyon halmozott fel többek között tetők és nyílászárók gyártásával.

6. Technológia

Igaz, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy éppen Larry Page talán a világ legismertebb milliárdosai, ám csúcsgazdagok közül relatíve kevesen, összesen 4,7 százaléknyian kerestek óriási pénzeket a technológia világában. 

5. Egészségügy

Az egészségügy, ami jelen esetben inkább gyógyszergyártást jelent, a szupergazdagok 4,9 százalékának termelt tetemes vagyont. Svájc leggazdagabb emberének, Ernesto Bertarellinek például a vagyona a Serono gyógyszeripari társasági részesedéséből származik. 

4. Ingatlan

A Wealth-X jelentése szerint a világ leggazdagabbjainak 5,4 százaléka az ingatlanból szerezte vagyonát. 7,6 milliárd dolláros vagyonával Stephen Ross például a legvagyonosabb ingatlanfejlesztő Amerikában. 

3. Nonprofit és társadalmi szervezetek

Érdekes, de a friss jelentés szerint a leggazdagabb emberek 7 százaléka teljes állásban valamilyen nonprofit szervezetnek dolgozik. De persze fontos azt megjegyezni, hogy közülük azért elég sokan valójában egészen más iparágból szerezték a vagyonukat. Csak úgy mint Bill és Melinda Gates.

2. Biznisz és fogyasztói szolgáltatások

A legtehetősebbek 16 százaléka bizony valamilyen szolgáltatásra épülő cégből gazdagodott meg. David Steward világméretű IT-support cége például 3,5 milliárdos vagyont hozott a konyhára megálmodójának.

1. Bank és pénzügyek

A szupergazdagok közül semmilyen más iparágból nem kerülnek ki annyian, mint a bank és pénzügyi világból. Az arányuk a friss jelentés szerint 22,6 százalékos, ami minden más szektort magasan ver. Közéjük tartozik például a JPMorgan ügyvezetője Jamie Dimon is, akinek nettó vagyonát mostanság 1,2 milliárdra teszik. 

Kis magyar milliárdos-tár

A Forbes szerint Magyarország 3 leggazdagabb embere sorrendben Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György. Ha jobban megnézzük, az ő vagyonosodási iparáguk szinte teljesen egybecseng a világátlaggal. Csányi Sándor a bankszektorból, Gattyán György pedig leginkább az IT szolgáltatásokból szerezte vagyonát. Mészáros Lőrinc neve pedig leginkább az energetikával, turizmussal függ össze manapság, de sokszor leginkább a pénzügyi világban, tőzsdén kaszál nagyokat cégeivel, tulajdonjogaival.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked