9 °C Budapest

Hiába lenne rá baromi nagy szükség, egyre kevesebben választják ezt a szakmát

2020. július 29. 14:00

Több tízezer magyar diák sorsa dőlt el a múlt héten, amikor nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárait, és kiderült, ki melyik szakra nyert felvételt, hol kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. A 10 legnépszerűbb szak közül csak a 10. helyen álló kommunikáció és médiatudománnyal áll kapcsolatban a kultúrával, és általánosságban is elmondható, hogy Magyarországon a kulturális, művészeti képzési szakokon tanulók kisebbségben vannak a más területeken tanulmányokat folytató hallgatók számához képest. Az Eurostat adatai szerint a művészettel, kultúrával kapcsolatos szakokon mindössze a diákok 11,2 százaléka tanul - ez európai országai között az 5. legrosszabb arány. Romániában csak 0,2 százalékponttal kevesebben tanulnak ilyen területen, az EU-s átlag pedig 14,7 százalék.

2020. július 23-án este tették közzé a felvételi ponthatárokat a szeptemberben induló egyetemi képzésekre. Idén főiskolai képzésekre 91 460-an jelentkeztek, ebből 57 799-en alapképzésre. A három legnépszerűbb képzés idén a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing és a pszichológia szak lett. A műveszéthez, kultúrához, humántudományokhoz kapcsolódó képzések közül csak a kommunikáció- és médiatudomány került be 10-dikként a legnépszerűbb szakok közé.

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban több mint 2,5 millió hallgató vett részt valamilyen kultúrához köthető képzésben az EU országaiban, így elmondható, hogy a felsőoktatásban tanulók 14,7 százaléka választott ilyen területet. Azonban az arány országonként jelentősen eltérhet, hiszen amíg Olaszországban az egyetemi, főiskolai rendszerben tanulók 18,8 százaléka valamely kulturális, művészeti szakon tanul, addig Lettországban ez az arány épp a fele: 9,4 százalék.

Magyarország ebben a sereghajtók közé tartozik, a magunk 11,2 százalékával mindössze Románia (11,0%), Ciprus (9,9%), Bulgária (9,6%) és Lettország (9,4%) van mögöttünk ebben a statisztikában. A szomszédos országok nagyrészt előttünk végeztek: Szlovákiában és Horvátországban 11,8 százalék, Szlovéniában 12,3 százalék, Szerbiában 13,3 százalék, míg Ausztriában 14,4 százalék a kulturális, művészeti szakokon tanulók aránya.

A legnagyobb arányban az olaszoknak választanak ilyen pályát a hallgatók (18,8%), de az Egyesült Királyság (18,2%), Észtország (16,3%), Németország (16,1%) is az élbolyban van, ami az ilyen területeken tanulók arányát illeti. A görögök, svédek, franciák és írek is az EU-átlag felett folytatnak kuturális tanulmányokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most óriási szükség van a kulturára

A járvány alatt bebizonyosodott, hogy mennyire nagy szükség van a művészettel, kultúrával és ennek közvetítésével foglalkozók munkájára. Márciusban Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára úgy fogalmazott közleményükben: a kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja, a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki muníciót, viselkedésmintát átadja az embereknek.

A kultúrának ebben a kiélezett helyzetben kulcsszerepe van a szükségszerű társas együttlét megélésében, a válságkezelés megoldásában, a pánikhangulattal szemben egy társadalmi összefogás, segítő emberi hangulat kialakításában. Ennek legfőbb letéteményesei a kulturális szakembereink, művészeink

- írták akkor. A magyar kulturális élet szereplői pedig meg is tettek mindent a járvány alatt, összefogásukkal segítették megőrizni a lelki nyugalmat, mentális esgészséget. Nem is beszélve arról, hogy hány szerző, alkotó, intézmény tette közkinccsé a kulturális javakat az online térben, hogy támogassák azokat, akik bár szeretnének, a korlátozások miatt nem férhetnek hozzá azokhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm