2021. március 2. kedd Lujza
HR Centrum

Ezért nem jönnek haza a magyarok Ausztriából

  • Népszava
  • 2018. március 8. csütörtök 08:32

Az Ausztriában dolgozó magyarok 95 százalékának eszébe sem jut visszatérni: korántsem csak a hazaihoz képest jóval magasabb fizetés miatt maradnak, hiszen  Ausztriában 1500 euró a legkisebb munkabér összege, de sokat számít az, hogy kint kiszámíthatóbbak a munkakörülmények, és az osztrák munkaadók hozzáállása is más. Ez derült ki a több mint ezer, Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló részvételével készült felmérésből, amit csütörtökön a Népszava ismertetett.

Nem csak a hazaihoz képest magasabb fizetések vonzzák a magyar munkavállalókat Ausztriába. Kint nincsenek kétes helyzetek, minden úgy van, ahogy a szerződésben le van írva, legyen szó akár a munkaidőről, a hétvégi munkáról, a túlóráról vagy a fizetésről - írja a Népszava. Sokan azok közül sem terveznek visszatérni Magyarországra, akik elvesztették kint az állásukat. Inkább az osztrák munkaügyi központnál jelentkeznek be, amikor meghallják, hogy Magyarországon mindössze 3 hónapig jár álláskeresési támogatás.

Eddig mintegy háromezer magyar vállalkozás telepedett ki, és mintegy 87 ezer magyar dolgozik legálisan Ausztriában, a legtöbben az építőiparban, a turizmusban, vagy a mezőgazdaságban. A többség napi vagy heti szinten ingázik, hétezren viszont már ki is költöztek.

Arról, hogy milyen az élet magyar munkavállalóként Ausztriában, már mi is sokat írtunk.  Szobalányként minimum1100 eurót, a Ldil-ben kezdőként 540-590 ezer forintot, síközpontokban felszolgálóként 1100 eurót lehet keresni, de sok orvos és nővér is nyugati szomszédunkat választja a jobb megélhetés érdekében. Sok magyar orvos és ápoló is a nyugati szomszédunknál próbál szerencsét. Az egyik, Ausztriában dolgozó magyar orvos a Pénzcentrumnak azt mondta, 4500 eurót keres, de nem csak a pénz miatt döntött úgy, hogy kiköltözik: "Szakmailag pedig folyamatos fejlődésre buzdítják a főnökei. "Ha például látok egy továbbképzést Svájcban, aminek köszönhetően fejlődhetek, új dolgokat tanulhatok, és 2000 svájci frankba kerül, akkor a munkahelyem ebből 1500-at kifizet, a maradék 500-at ugyan én állom, de jóváírhatom az adóból. Ha szükségem van egy új, nagyítós szemüvegre vagy egy szakkönyvre, megvásárolom, de szintén leírhatom az adóból" - mesélte.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 03. 01. 06:56
ZÁRJUK AZ ÜZLETI ÉVET – CÉLTARTALÉK KÉPZÉS

A céltartalék képzési kötelezettség az összemérés és az óvatosság számviteli alapelvekből...

hrdoktor
2021. 03. 01. 06:19
Így teszi tönkre az ülőmunka a testünket

Egyre többen vannak azok, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol kizárólag ülniük kell. Az Európai...

legacykft
2021. 02. 26. 08:55
A konfliktusok hét bugyra

Ha nem is hét, mint a pokolban, de legalább négy, és ha nem is pokolra kell menni a jó csapatműködésért...

coachco
2021. 02. 24. 20:28
Séta a mádi főutcán 2.

Játsszunk egy kis időutazást, ugorjunk vissze több mint száz évet, és nézzünk be újra a mádi...

hrbonbon
2021. 02. 12. 17:15
Felmérés - tapasztalatok a kiválasztási folyamatok pandémia miatti változásaival kapcsolatban

A válaszokat kommentben várjuk!   A vírushelyzet hatására a kiválasztás milyen módon zajlik?...

ajovomunkahelye
2021. 02. 12. 09:29
A válság egyik hatása: megállt a munkavállalói elkötelezettség csökkenése Magyarországon

A járvány és a gazdasági válság hatása a munkavállalói elkötelezettségben is éreztette hatását:...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked