9 °C Budapest

Ezért nem jönnek haza a magyarok Ausztriából

2018. március 8. 08:32

Az Ausztriában dolgozó magyarok 95 százalékának eszébe sem jut visszatérni: korántsem csak a hazaihoz képest jóval magasabb fizetés miatt maradnak, hiszen  Ausztriában 1500 euró a legkisebb munkabér összege, de sokat számít az, hogy kint kiszámíthatóbbak a munkakörülmények, és az osztrák munkaadók hozzáállása is más. Ez derült ki a több mint ezer, Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló részvételével készült felmérésből, amit csütörtökön a Népszava ismertetett.

Nem csak a hazaihoz képest magasabb fizetések vonzzák a magyar munkavállalókat Ausztriába. Kint nincsenek kétes helyzetek, minden úgy van, ahogy a szerződésben le van írva, legyen szó akár a munkaidőről, a hétvégi munkáról, a túlóráról vagy a fizetésről - írja a Népszava. Sokan azok közül sem terveznek visszatérni Magyarországra, akik elvesztették kint az állásukat. Inkább az osztrák munkaügyi központnál jelentkeznek be, amikor meghallják, hogy Magyarországon mindössze 3 hónapig jár álláskeresési támogatás.

Eddig mintegy háromezer magyar vállalkozás telepedett ki, és mintegy 87 ezer magyar dolgozik legálisan Ausztriában, a legtöbben az építőiparban, a turizmusban, vagy a mezőgazdaságban. A többség napi vagy heti szinten ingázik, hétezren viszont már ki is költöztek.

Arról, hogy milyen az élet magyar munkavállalóként Ausztriában, már mi is sokat írtunk.  Szobalányként minimum1100 eurót, a Ldil-ben kezdőként 540-590 ezer forintot, síközpontokban felszolgálóként 1100 eurót lehet keresni, de sok orvos és nővér is nyugati szomszédunkat választja a jobb megélhetés érdekében. Sok magyar orvos és ápoló is a nyugati szomszédunknál próbál szerencsét. Az egyik, Ausztriában dolgozó magyar orvos a Pénzcentrumnak azt mondta, 4500 eurót keres, de nem csak a pénz miatt döntött úgy, hogy kiköltözik: "Szakmailag pedig folyamatos fejlődésre buzdítják a főnökei. "Ha például látok egy továbbképzést Svájcban, aminek köszönhetően fejlődhetek, új dolgokat tanulhatok, és 2000 svájci frankba kerül, akkor a munkahelyem ebből 1500-at kifizet, a maradék 500-at ugyan én állom, de jóváírhatom az adóból. Ha szükségem van egy új, nagyítós szemüvegre vagy egy szakkönyvre, megvásárolom, de szintén leírhatom az adóból" - mesélte.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem