2 °C Budapest

Ezeket a magyar szülőket lőtte lábon a digitális oktatás: tehetetlenek, ha segíteni kell

2020. május 15. 11:01

Bár a tanárok szerint viszonylag zökkenőmentes volt a digitális oktatásra való átállás, sok szülőnek meggyűlhetett a baja a különféle eszközökkel, programokkal. Főképp az egyszülős háztartásokban tetőzik ez a probléma, hiszen náluk közvetlenül csak egy felnőtt tud segíteni, ha a gyerek elakad valamiben. Viszont a statisztikák szerint Magyarországon az egyszülős családok harmadában a felnőttek egyáltalán nem, vagy csak minimálisan értenek a számítástechnikához.

Több mint két hónapja nincs rendes tanítás a magyar iskolákban, és nem valószínű, hogy a nyári szünetig hátralévő pár hétben megnyitják az intézményeket - legalábbis Orbán Viktor erre utalt péntek reggel a rádióban. Az új rendszerre viszonylag zökkenőmentesen álltak át a diákok, tanárok, a Pénzcentrumnak többen is beszámoltak a tapasztalatokról.

Ugyanakkor az is biztos, hogy a szülőket hatalmas kihívás elé állította a digitális oktatás, hiszen a leckében, tanulásban nekik kell segédkezniük. Ám van mégegy aspektusa a dolognak, amiről kevesen beszéltek eddig: ha valamilyen technikai probléma adódna, akkor más lehetőség híján azt is a szülőnek kell elhárítania, hogy zökkenőmentes legyen a suli. Ezzel sok magyar szülőnek lehet problémája, főleg azokban a családokban, ahol egyedül nevelik a gyereket:

Magyarországon az egyszülős háztartások harmadában a felnőttek egyáltalán nem, vagy csak minimálisan értenek a digitális eszközökhöz

- derült ki az Eurostat számaiból. Ha azokat is hozzávesszük, akik csak "basic", azaz alap számítsátecnikai ismeretekkel rendelkeznek, akkor az egyszülős családok több mint 60 százalékát érinti a probléma.

A szomszéd országok közül Romániát érinti leginkább a probléma, ahol ez az arány 43 százalékos - a harmadik legrosszabb az összesítésben. Csak a bosnyákoknál (46%) és Észak-Macedóniában (50%) vannak rosszabb helyzetben az egyszülős családok. Szerbiával egy szinten vagyunk, ott is az egyszülős családok 31 százalékában alacsony a felnőttek digitális tudásának szintje.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az EU-átlag egyébként ebben a tekintetben 29 százalék, ezen a szinten van Szlovákia is, Szlovénia pedig egyel alatta. Horvátországban 26, Ausztriában pedig 21 százalék azon egyszülős családok aránya, akiknél gondok vannak a felnőttek számítástechnikai ismereteivel. A legjobban Izland áll (13%), de Norvégiában és Hollandiában sem kell szégyenkezni (16-16%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm