27 °C Budapest
Megszólaltak a diákok: ilyen most a digitális oktatás Magyarországon szerintük

Megszólaltak a diákok: ilyen most a digitális oktatás Magyarországon szerintük

2020. április 15. 16:26

Pár hete a diákok digitális oktatás keretei között, otthon birkóznak meg az iskolai feladatokkal. A húsvéti szünet előtt pedagógusok, szülők segítségével 185 vidéki és fővárosi tanulót kérdezett meg Steigervald Krisztián generációs szakértő a digitális oktatásról, természetesen online módon. A kutatás nem reprezentatív mintán készült, és inkább mesélős jellegű volt, aminek köszönhetően nagyon sok mindent megmutatott a diákok hangulatából. 

"Sokkal jobban be lehet osztani az időt, mindenki személyre szabhatja a napirendjét, ez, ha jól van kivitelezve, akkor javíthatja a tanulás minőségét. Több idő van magunkra, a családra, a hobbikra. Felelősségteljesebb lett a tanulás, most már nem csak ’követjük a birkanyájat’, meg kell terveznünk, mikor, mit, mennyit, hogyan csinálunk meg. Ez fejleszti a gondolkodást, a problémamegoldást, a tervezőképességet. Összességében nekem nagyon tetszik ez a digitális oktatás, bár a szociális élet hiányát még én is megérzem." - idézte Steigervald Krisztián az egyik véleményt.

Számomra kifejezetten örömteli, hogy arra a kérdésre, hogy mi a jó a digitális oktatásban, szinte minden második megkérdezett diák önmagával kapcsolatos pozitívumot tudott mondani

- folytatta a kutatás eredményeinek ismertetésével a szakértő. Leginkább olyan válaszok érkeztek a fenti kérdésre, hogy több időt tudnak fordítani a saját életükre, családtagjaikra, hobbira. Ezek mellett pedig azt is kiemelték a tanulók, hogy nagyon jó megtapasztalni, milyen érzés magántanulónak lenni.

Kérdőív: így működik a lakhelyeden a digitális oktatás - Töltsd ki most!

Steigervald Krisztián szerint fontos hangsúlyozni azt is, hogy szinte minden harmadik diák nagyon hálás az oktatóinak jelen helyzetben: legtöbben a pedagógusok kreatív megoldásait, lelkes és segítőkész hozzáállását említették.  A gyerekek mintegy 4 százaléka szerint minden, másik 4 százléka szerint viszont semmi nem jó a digitális oktatásban. Ugyanakkor 16 százalék az új típusú tanulási lehetőségekben találta meg az előnyöket. 

"A megkérdezettek 16 százaléka szerint azért jó a digitális oktatás, mert mindenki saját magának oszthatja be az idejét, nem zavarják a tanulás menetét a többiek és akár az udvarról is be lehet kapcsolódni az órára" - mondta Krisztián.  A válaszok jelentős része a megváltozott körülményekre tud a leginkább reflektálni, így a legtöbben (a diákok majdnem ötöde) annak örül a leginkább, hogy nem kell korán kelni. Ez érinti azt is, hogy sokkal kevesebb a reggeli stressz, de azt is, hogy hogy kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak a gyerekek a tanórákon. 

Jól látszik tehát, hogy majdnem ugyanennyien azért örülnek, mert saját tempójukban haladhatnak. "Tetszik az benne, hogy jobban ki tudom pihenni magam, mert amikor iskolába mentem, sokszor voltam fáradt. És nem az órarend alapján kell dolgoznom, így később is el tudom kezdeni a feladatok megoldását és közben tudok kicsit többet pihenni, mint az iskolában." - vélekedik egy másik diák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen nem csak pozitívumot, hanem nehézséget is okozott az átállás. Többen emelték ki, hogy a tanárok élőben azért többet tudnak segíteni egyéni problémákon, mint digitálisan. Ugyanakkor úgy tűnik, a kezdeti nehézségekre (az elején még döcögve elküldött feladatok, anyagok letöltése) sikerült megoldásokat találni. 

"A válaszokból úgy tűnik, a pedagógus társadalom jelentős része nem csak kénytelen-kelletlen átállt az új rendszerre, hanem nagyon sok erőforrást, kreativitást fektetett bele, hogy valóban kiváló segítsége tudjon lenni a gyerekeknek. És bár a gyerekeknek hiányoznak az osztálytársaik, úgy tűnik, a diákok nagy része türelemmel és alázattal áll az új helyzethez" - hangsúlyozta Krisztián.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Helyreigazítás!

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Köznevelésért Felelős Államtitkárság helyreigazító közleményét.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?