2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma
HR Centrum

Ez a 15 legrosszabbul fizetett szakma most Magyarországon


Ugyan akadnak luxusfizetést kínáló foglalkozások is szép számmal Magyarországon, minden ilyenre jut legalább 10 olyan, ahol még a bruttó 200 ezer forintot sem éri el a havi fix. Sőt, a negatív toplista tetején bőven 150 ezer forint bruttó alatt van az átlagfizetés. Mutatjuk a friss statisztikát és a korcsoportonkénti átlagokat is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, közzétette honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb (2016-ra vonatkozó), foglalkozások (FEOR) szerinti bontásban is elérhető statisztikáit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Legutóbbi cikkünkben a legjobban fizető szakmákat mutattuk meg, ezúttal pedig arra voltunk kíváncsiak, kik viszik haza a legkevesebbet az országban.

Érdekesség, hogy - ellentétben a legjobban fizetett szakmákkal - a legkevésbé jövedelmező foglalkozások esetében csak néhány ezer forinton múlott, hogy melyik kerül fel a negatív toplistára. Több mint 150 olyan foglalkozás van ugyanis, amely esetében a bruttó fizetés nem haladja meg havi szinten a 200 ezer forintot, de sok közülük még a 150 ezres bruttó határt sem éri el.

Mint az fenti infografikánkon is látható, a "kádárok, bognárok" viszik haza jelenleg a legkevesebbet, de igencsak szűkre kell húzniuk a nadrágszíjat a takarítóknak, favágóknak, illetve a dajkáknak is. Jelentősen torzíthatják ugyanakkor az öszképet az olyan szakmák, amelyeknél köztudottan jelen van a zsebbe fizetés. A toplista élén ilyen például a "kozmetikus", a "manikűrös, pedikűrös"; de a 150 legrosszabbul fizetett foglalkozás között is akad hasonló szép számmal.

Karrierút? Felejtsd el!

Hasonlóan a legjobban fizetett foglalkozások toplistájához, ezúttal is érdemes korcsoport szerinti bontásban árnyalni a képet. Az például azonnal megállapítható, hogy a legrosszabbul fizetett foglalkozásoknál jóval jellemzőbb a 20 év alattiak foglalkoztatása, illetve az sem meglepetés, hogy többnyire fizikai munkák lévén 61 év felett több foglalkozásnak sincs már képviselője.

A statisztikák alapján továbbá az is nyomon követhető, hogy az alulfizetett szakmák közül több is kihalófélben van. Ilyen például a listavezető "kádár, bognár" FEOR-név alatt futó foglalkozás is, amelynél mindössze a 31-40 év közötti korosztályban van bejelentett munkavállaló jelenleg. A kézműves szakmák esetében ez a tendencia egyébként alátámasztja azt a előrejelzést, miszerint a következő 10 évben a szakmák 60 százaléka eltűnik majd, hogy egészen újak vegyék át a helyüket.

A foglalkozásonkénti korcsoportátlagok alapján továbbá az is megállapítható, hogy gyakorlatilag ugyanannyi fizetést visznek haza a fiatalaok, mint a középkorúak, vagy épp az idősebb korosztály. Csak emlékeztetőül, a legjobban fizetett szakmáknál az a trend, hogy míg az első 4 évtizedben folyamatosan és erőteljesen növekednek az átlagfizetések, addig az ötveneseknek, illetve hatvanasoknak már valamennyivel szerényebb havi bruttóval kell beérniük, mint a csúcson lévő 31-50 éves korcsoportnak. Ez az ellentét egyértelműen azt jelzi, hogy karrierútról aligha beszélhetünk a meglehetősen alulfizetett szakmák esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk