8 °C Budapest

Ennyi plusz pihenőidő jár a nagy hidegben: nem vicc, mindenkire vonatkozik

2019. január 7. 11:30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét első napjaiban akár -15 Celsius-fokra is hűlhet a levegő, ez pedig kritikus helyzetben az emberi életre is veszélyes hőmérséklet. Nem csoda, hogy a hideg időben végzett munkára külön jogszabályok vonatkoznak, így például vannak olyan csoportok, akiknek egyenesen tilos nagy hidegben dolgozniuk. Ezen felül a munkavállalóknak az extra pihenőidő mellé, forró, ízesített teát is szolgáltatni kell, egyéni ivópoharakban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) heti előrejelzése szerint a hét első napjaiban akár -15 Celsius-fokra is hűlhet a levegő, ami -5 fölé nem is igen kúszik napközben sem. A csontig hatoló hidegben pedig a munkavégzés is könnyen veszélyessé válhat. Nem is csoda, hogy a hatályos jogszabályok különböző előnyöket biztosítanak a munkavállalóknak, és kötelezettségeket rónak a munkaadóra. 

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint például

fiatalkorú nő és férfi egyaránt, valamint várandós dolgozó hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet.

Hideg munkakörnyezetben ráadásul nem csak a várandós anyákra, de a nemrégen szült dolgozókra és a szoptató anyákra is vonatkozik a tiltás. Azt pedig, hogy mi számít hideg munkahelynek, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről c. rendelet rendezi.

Ezek alapján fő szabály szerint az számít hideg munkahelynek, ahol "a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el". A hatályban lévő jogszabály szerint, ha a munkavégzésünk helye hideg munkahelynek minősül, akkor 

jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz.

Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy ha abbahagyjuk a munkát, akkor fagyoskodhatunk, mert a rendelet meghatározza azt is, hogy a "a munkavállalók részére tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető" helységet kell biztosítani pihenőhelyként." Ezen felül a munkavállalók részére hidegnek minősülő munkahelyen

50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (9) bekezdésben előírtak figyelembevételével cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani

- határoz a rendelet, ami szerint a "védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet."

Ezzel a hideg környezetben való munkaszabályozásnak még nincs vége, a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló rendelet hőmérséklet okozta veszélyként határozza meg a hideget, és "esőben vagy hideg időben végzett szabadtéri munkák" esetére vízhatlan öltözék biztosítását írja elő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vízhatlan öltözéken túl pedig egyéni kockázatértékelés alapján más védőöltözékekre (például sapkára, sálra vagy kesztyűre) is szükség lehet, melyeket szintén biztosítani kell a munkavállaló számára. Ezzel együtt hideg időben korántsem csak a kültéri munkavégzésre vonatkoznak szabályok, a korábban már bemutatott munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet  szerint a zárt térben lévő munkahelyeken, a biztosítandó hőmérséklet télen

  • szellemi munka esetén 20-22 fok,
  • könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 fok,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 fok.

Sokat kockáztatunk

Nem csoda, hogy a hideg időben történő munkavégzésre ilyen komoly szabályokat határoz meg a hazai jog, hiszen ha kellősen sokáig tartózkodunk hidegben megfelelő ruházat nélkül, könnyen összeszedhetünk különböző, hideg okozta megbetegedéseket. A webbeteg szerint már a -14 fokos környezet is halállal végződő lehűléshez vezethet.

Ehhez persze drasztikus körülményeknek kell történnie, ám a kihűlés egyéb formái, illetve a fagyási sérülések nem megfelelően végzett hideg munkakörnyezetben is megtörténhetnek. A hidegben az ujjaink, a lábujjaink és az orrunk van kitéve a legnagyobb veszélynek, ugyanis ezeken a területeken nincs nagyobb mennyiségű izom, melyek melegíthetnék e szerveinket.

Ezen felül még tetézi is a bajt, hogyha csökkenne a testünk hőmérséklete, akkor a szervezetünk az életfontosságú belső szerveink melegen tartására koncentrál, így csökken a végtagjaink vérellátása. A lábaink és a kezeink amúgy is hamarabb hűlnek ki, mivel a testünk többi részénél nagyobb a hőleadásuk, ráadásul nagyobb eséllyel is érintkeznek a hideggel vagy hideg felületekkel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm