2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Előretörnek a magyar nők: csökken a férfitúlsúly a cégvezetőknél


Bár még mindig a férfiak vannak többségben a hazai cégtulajdonosok és cégvezetők körében, de a tisztán hölgyekből álló vállalkozások aránya folyamatosan növekszik.

Vörös riadó! A hagyományosnak tekinthető munkaerő-piaci problémák mellett új kihívások, és a makrogazdasági folyamatok kifutásának sokszínű következményei borzolják a cég- és HR-vezetők kedélyeit.

A hazai vállalkozások 14 százalékában már minden tulajdonos és cégvezető a szebbik nem soraiból kerül ki. Első ránézésre nem magas a szám, de 2010-ben még csak 10 százalék körül volt ez az arány, így arányaiban a növekedés igen jelentős. A férfiak túlsúlya ugyanakkor igen erős továbbra is. Jelenleg a hazai vállalkozások felének minden tulajdonosa és minden cégjegyzésre jogosultja férfi - derült ki az Opten adataiból.

A nemek vizsgálatában azonban mégiscsak a legfigyelemreméltóbb tény, hogy a vegyes vállalkozások aránya erős visszaesésben van. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a cégszám csökkenéssel a mikrovállalkozások aránya csökken. Így a cégbázison belül egyre magasabb a nagyobb vállalkozások aránya, amelyek általában több tulajdonossal és több cégjegyzésre jogosulttal is rendelkeznek, így elméletben a vegyes vállalkozások arányának nőnie kellett volna. Ezzel szemben azonban egyre több a tisztán férfi és tisztán női vállalkozás. Úgy tűnik, a homogén felső vezetői szerkezetben jobban bíznak a vállalkozók.

A vegyes szerkezetek visszaesése azért is érdekes, mivel megbízhatóság szempontjából ez a legerősebb szegmens. A menedzsmentben hölgyeket és férfiakat is felsorakoztató vállalkozásoknak csupán 6 százaléka ellen indul végrehajtás egy év alatt, míg a tisztán férfi és tisztán női cégeknél ez az arány 10 százalék feletti.

A nemek aránya ugyanakkor ágazatonként jelentős eltérést mutat. A tisztán hölgyekből álló cégek az Egyéb szolgáltatási szegmensben vannak a legtöbben, ahova többek között az érdekképviselettel és a személyi szolgáltatással foglalkozó vállalkozások tartoznak. Az oktatásban és az egészségügyi szolgáltatásban szintén az átlagnál magasabb a teljes női menedzsmentet felvonultató cégek aránya. Talán nem meglepő módon az energetika, az építőipar és a bányászat a legférfiasabb szektor. Ezekben az ágazatokban 65 százalék feletti a tisztán férfi tulajdonosi körrel és menedzsmenttel rendelkező cégek aránya.

A regionális eloszlást vizsgálva a tisztán női vállalkozások Budapesten, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében találhatók meg arányaiban többen. A tisztán férfias vállalkozások tekintetében Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye erős, de a fővárosban is magas az arányuk. A vegyes vállalkozásokat nézve pedig érdekes módon Tolna megye kiemelkedő, míg arányaiban a legkevesebb vegyes vállalkozás Budapesten található.

Amennyiben céghez kötődés típusa szerint osztályozzuk a nemeket, akkor is erős differencia mutatható ki. Érdekes jelenség, hogy a tulajdonosok között arányaiban erősebb a hölgyek szerepe, mint a cégjegyzésre jogosultak között. Ez azt jelzi, hogy a hölgyek sokszor megtehetnék, hogy a cégvezetést maguk intézzék, vagy akár hölgytársaikra bízzák, de sok esetben mégis a férfiaknak engedik át a cégvezetői szerepköröket.

A társas vállalkozásokon túllépve, az egyéni vállalkozók körében is magas a hölgyek aránya. Az arányuk itt 40 százalék feletti, azaz egyéni vállalkozóként valamivel bátrabban vállalkoznak a hölgyek, mint férfi társaikkal közösen, társas vállalkozásokban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.