2021. január 22. péntek Vince, Artúr
HR Centrum

Döntöttek a magyarok: jöhet a feltétel nélküli alapjövedelem, ennyit szeretnének kapni


Te mit szólnál hozzá, ha fel se kéne kelned az ágyadból, mégis minden hónap elsején egy csinos kis summa landolna a számládon születésedtől kezdve egészen életed végéig? És mit gondolsz, mennyi lenne az elég? Olvasóinkat kérdeztük, szerintük mennyi pénz illetné meg őket havonta csak azért, mert megszülettek.

Egyre több helyen és egyre gyakrabban találkozhatunk az alábbi mozaikszóval: FNA. Ez a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet takarja. Támogatói szerint olyan elidegeníthetetlen emberi jognak kellene tekinteni az alapjövedelemet, mely mindenkinek jár születésétől a haláláig.

"Az FNA egy univerzális szociális emberi jog, mely alanyi jogon garantálja a megélhetéshez szükséges alapjárandóságot egy adott közösségben. Nem kötődik életkorhoz, jogosultsági vizsgálathoz, munkakényszerhez. Nem állami gondoskodás" - áll az FNA-mozgalom oldalán.

Az egyenlőtlenség egyre csak fokozódik

A világ 26 leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a lakosság szegényebbik felének összesen. Ezek az egyenlőtlenségek látszanak meg azon is, hogy a világ nagyon összehangolatlanul reagált a világjárványra - mondta el António Guterres ENSZ-főtitkár egy nyáron tartott konferencián, majd hozzátette, 

a gyarmatosítás öröksége még mindig velünk van, ez látszik a globális hatalmi viszonyokon is. Az egyenlőtlenség a csúcsról, a globális intézményekből indul ki, ezért annak felszámolását ezen intézmények reformjával kell kezdeni

 - szögezte le. Erre a reformra tett néhány javaslatot. Szerinte új globális társadalmi szerződésre van szükség, globális társadalombiztosításra, globális egészségügyi ellátással és - talán - globális alapjövedelemmel.

A minden egyes állampolgár biztos megélhetését célzó alapjövedelem gondolata több évszázados. Lényege, hogy fedezze az alapvető kiadásokat, és ha bármi történik veled - betegség, munkanélküliség, természeti katasztrófa, járvány -, elegendő pénzed legyen a túléléshez anélkül, hogy súlyos adósságokat vennél a nyakadba.

Egy Afrikában folytatott kísérleti program keretében kiderült, hogy a jövedelmet kapók egészségesebbek és kevésbé éhesek, van egy biztonsági hálójuk a kockázatvállaláshoz, esetleg saját vállalkozás beindításához. A közösség ellenálló képessége is nőtt, az emberek egyesítettek erőforrásaikat nagyobb beruházások - például vezetékes víz, biztonságosabb lakások - érdekében.

Ha Magyarországon is bevezethetnék az alapjövedelemet...

A kérdés sok mindenkit foglalkoztat, rengetegen pártolják a kezdeményezést. Mi is kíváncsiak voltunk, olvasóink mit gondolnak, mennyi lenne hazánkban 2021-ben egy esetlegesen bevezetett FNA ideális összege 2021-ben. Közel 2500-an szavaztak, és a négy lehetséges összeg közül a legmagasabb 120 ezer forint nyert toronymagasan. Íme az arányok:

Ahogy az ábrán is jól látszik, olvasóink nagyobbik hányada, 52 százaléka a 120 ezerre szavazott, míg a legkevesebb voksot a havi 30 ezer forint kapta, mely valóban igen csekély összeg, ennyiből megélni nem lehet, ám mégis szép kis kiegészítés lenne. Az FNA bevezetésére azonban még egészen biztosan várni kell egy darabig, hiszen neves szakemberek és komoly szakmai szervezetek, kifejezetten ellenzik, azt mondják, nagyon káros lenne a gazdaságra.

Mit mondanak az alapjövedelem ellenzői

Az FNA ellenzői azt hozzák fel a leggyakoribb érvnek, hogy az csökkentené a munkaerő kínálatát és a foglalkoztatást, ami mérsékelné a gazdaság potenciális növekedési ütemét és a gazdasági felzárkózás kilátásait. Ez egyben veszélyeztetné a költségvetési egyensúlyt, növelné az adóelkerülést, és végül a társadalom mentális és pszichés fejlődésére gyakorolt hatásai is várhatóan kedvezőtlenek lennének. Közgazdászok szerint a feltétel nélküli jövedelem ellentmond a gazdasági fejlődés alapvető képletének.

Az MNB közgazdászainak véleménye szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése rövid és hosszú távon egyaránt kedvezőtlenül hatna egy ország versenyképességére és hosszú távú növekedési kilátásaira. Az alapjövedelem bevezetésével szemben számos érv szól, amelyek mind arra mutatnak, hogy

egy ilyen jellegű rendszer bevezetése makrogazdasági és társadalmi szempontból is káros hatásokat eredményezne.

Mindenféle jövedelemhez fontos a megfelelő bankszámla!

Addig is, amíg az alapjövedelem bevezetésére vársz, sokat tehetsz annak érdekében, hogy több pénz maradjon hónap végén a bankszámládon. Kezd azzal, hogy kiválasztod a számodra legideálisabb bankszámlacsomagot! A személyes preferenciáidhoz legjobban illeszkedő konstrukció megtalálásához használd a Pénzcentrum kalkulátorát ITT:

{{BANKMONITOR:BANKSZAMLA}}

Noha a legtöbb bankszámla alkalmas a különböző megbízások, tranzakciók lebonyolítására, egyáltalán nem mindegy, mindezért mennyit fizetsz! Vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran veszünk fel például pénzt ATM-ből, milyen gyakran érkezik jóváírás a számlánkra, és az sem mindegy, hogy mennyit használjuk a bankkártyánkat. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában részletesen megadhatod az igényeidet, mi pedig megmutatjuk a legjobb számlacsomag ajánlatokat!

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked