12 °C Budapest

Betegszabadság kalkulátor 2020: mennyi betegszabadság jár, mi a helyzet karantén esetén?

2020. szeptember 16. 12:34

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között? A betegszabadság kalkulátor 2020 segít: mennyi a betegszabadság mértéke 2020 során, a betegszabadság hány százalék?

A betegszabadság és a táppénz kérdésköre alapvetően fontos tényezője a munkavállaló és a munkáltató kapcsolatának, ám idén a betegszabadság 2020 során sokak számára új keretezést nyert. Mi történik, ha valaki koronavírusos lesz, vagy nem beteg, de elrendelik a házi karantént? Mennyi betegszabadság jár az idén keletkezett speciális esetekben, van-e egységes szabályozás a karanténra? Cikkünkben a betegszabadság és a táppénz kapcsán olyan fontos kérdéseket fejtünk ki, mint: mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között, a betegszabadság hány százalék a fizetésünkhöz viszonyítva és mi történik, ha karanténba kerülünk?

Mi a betegszabadság és ki jogosult rá?

A betegszabadság egy olyan ellátás, ami olyan munkavállalóknak jár, akik betegség miatt keresőképtelenné válnak. Betegszabadság igénybevételére jogosult az az alkalmazott, aki a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik, illetve betegszabadság jár a kormánytisztviselők, állami szolgálati, közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók számára. Nem jár betegszabadság az egyéni vállalkozók, a társas vállalkozások nem munkaviszonyban rögzített tagjai, illetve a megbízotti munkaviszonyban tevékenykedő személyek részére.

Mi a különbség a betegszabadság és a táppénz között?

A keresőképtelenség évi első 15 napjában betegszabadság jár (év közben kezdődő munkaviszony esetén arányosan jár a betegszabadság is), ezt meghaladóan pedig a beteg munkavállaló táppénzre lesz jogosult, ezt az ellátást pedig maximum egy éven keresztül kaphatja. 

Mi a keresőképtelenség?

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (1997. évi LXXXIII. törvény 44. paragrafus) rögzíti, hogy mik a keresőképtelenség kritériumai. Az a munkavállaló számít keresőképtelennek, aki:

  • betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni,
  • aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra nem jogosult,
  • az anyák, ha kórházi ápolás alatt álló (egyévesnél fiatalabb) gyermeküket szoptatják,
  • a szülő, a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt, ha a gyermeke mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben,
  • a szülő, aki tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és egyébként a gyermeket a saját háztartásában neveli,
  • aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül,
  • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap / akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, / aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben (átmenetileg) sem foglalkoztatható,
  • aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő,
  • aki 12 - 18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja / akinek 12 - 18 év közötti gyermeke kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Betegszabadság 2020: a betegszabadság hány százalék?

A kifizetett járulék a betegszabadság és a táppénz esetében is igazodik az alapbérünkhöz: a betegszabadság alatt a távolléti díj 70%-a illeti meg a beteg dolgozót, amely ugyanúgy adóköteles, mint a bérünk. A betegszabadság összegét teljes mértékben a munkáltató fizeti arra a 15 nap hosszúságú időre, amíg el nem fogynak a napjaink.

Azt, hogy pontosan mennyi betegszabadság jár egy dolgozónak, egyszerűen kiszámíthatjuk egy betegszabadság kalkulátor segítségével, vagy egy könnyű számítással: szorozzuk be bruttó bérünket 0,7-tel, majd vonjuk le a szokásos adókat, járadékokat családi állapotunknak, élethelyzetünknek megfelelően, és meg is kaptuk, pontosan mennyi betegszabadság jár!

Betegszabadság 2020: hogyan igényelhető betegszabadság?

Így, hogy ismert a betegszabadság mértéke és tudjuk, hogy betegszabadság mennyi jár és meddig vagyunk jogosultak rá, nézzük meg, hogy mi az igénylés feltétele! Először is kezelőorvosunkhoz vagy kórházi ellátás esetén a kórházi orvoshoz kell fordulnunk, aki igazolja a keresőképtelenség állapotát. Az igazolás elbírálása betegszabadság és táppénz esetén is egyformán működik.

Betegszabadság, táppénz koronavírus és karantén esetén

A betegszabadság és a táppénz kérdése joggal merül fel bennünk járványveszély esetén. Egy ilyen veszélyhelyzetben a munkáltató kötelezett a lehető legbiztonságosabb, legegészségesebb munkakörnyezet biztosítására, ám nem elhanyagolható a munkavállaló felelőssége sem a mindennapi óvintézkedések (maszkhasználat, gyakori kézmosás, fertőtlenítés stb.) megtételében.

A munkavállaló köteles felelni az olyan megbetegedésért, ha a dolgozó bizonyítottan munkavégzés során (például kiküldetés közben) kapja el a vírust, ebben az esetben baleseti táppénz (a bér 100%-a) jár, amelyet a munkáltató fizet. Ha egy munkavállaló munkavégzésétől függetlenül elkapja a koronavírust, a betegszabadság alapkritériumai vonatkoznak rá (15 nap betegszabadság, a bér 70%-a, majd táppénz). Hatósági elkülönítés, vagyis karantén esetén, a munkavállaló állapotától függetlenül táppénz jár, ez is igazolt keresőképtelenségnek minősül.

Karantén (nem betegség, csak elkülönítés) esetén, ha a munkáltató és a munkavállaló kölcsönösen megegyezik, végezhető munka home office-ban, rendkívüli helyzetben, csoportos karanténban pedig akár egy egész irodahelyiséget is otthoni munkavégzésre lehet kötelezni. Ha rendkívüli helyzetben a munka nem végezhető el home office-ból, akkor elrendelhetnek fizetés nélküli állásidőt is - ezek az esetek munkáltatótól és szituációtól függően változhatnak.

Összegezve: kinek, mennyi betegszabadság jár, milyen esetben?

Röviden: a betegszabadság a munkaviszonyban dolgozó alkalmazottak járandósága keresőképtelenség esetén (keresőképtelen az, aki saját, vagy gyermeke betegsége miatt kényszerül a munkától távol lenni). A betegszabadság hány százalék munkabérünkhöz viszonyítva? A válasz: 70%, amit 15 napon keresztül vehetünk igénybe (természetesen koronavírusnál is). Ha karanténba kerülünk, táppénz jár, rendkívüli esetekben pedig fizetés nélküli állásidő is elrendelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem