2020. december 2. szerda Melinda, Vivien
HR Centrum

600 ezer magyar dolgozó átélte a rettenetet: nem csak a vírustól kell tartani a melóban


Aggasztó számokat hozott felszínre egy nemzetközi kutatás, ami a munkavállalók munkahelyi egészségügyi kockázatát mérte fel. A világ országai között természetesen nagyok a különbségek, de vannak olyan helyek, ahol 10-ből 6 munkavállaló szenvedett már el súlyos balesetet vagy egyéb egészségügyi atrocitást munkája során. Magyarországon ez az arány éppen nem éri el a 1,5-et, de ez még így körülbelül 600 000 olyan munkavállalót jelent, aki átélt már munkahelyén súlyosabb balesetet, erőszakot vagy egyéb zaklatást.

Bár a világ legtöbb országában manapság a munkáltatók már kötelesek biztonságos munkakörülmények biztosítaniuk munkavállalóiknak, sajnos ez nem mindenhol valósul meg a mindennapok során. Vannak például olyan elmaradott országok, ahol sokkolóan rövidlátó a szabályozás, de fejlett országokban is gyakran okoz végzett problémát a munkáltatók slendriánsága. 

Egy friss, 142 országon átívelő kutatás most arra kereste a választ, mennyire biztonságosak a munkahelyek világszerte. Az eredmények pedig nem túl pozitívak, átlagosan ugyanis azt lehet mondani, hogy a megkérdezett 

munkavállalók 19 százalékát érte valamilyen súlyosabb munkahelyi sérülés élete során.

De persze a különbségek ország és ország között hatalmasak. A kutatás gyakorlatilag két külön világ képét tárja az emberek elé. Az alacsony jövedelmű gazdaságokban a legveszélyesebbek a munkahelyek, itt vannak a dolgozók a leginkább fizikailag kiszolgáltatott helyzetben, legyen szó mezőgazdaságról, halászatról vagy bármilyen tömegesen végzett kétkezi munkáról. Ezzel szemben a magas jövedelmű gazdaságokban leginkább a munkahelyi zaklatások, az itt bekövetkezett erőszaktevések okoznak komoly mentális bajokat, egészségügyi problémákat. 

A kutatás szerint egyébként jelentős a nemek közötti eltérés is, világszerte a férfiak 23 százaléka állította, hogy élete valamilyen szakaszában súlyosan megsérült munkaközben, szemben a nők 14 százalékával. A világ egyik legszegényebb régióiban élő gazdálkodók, halászok, mezőgazdasági dolgozók 34 százaléka mondta, hogy szakmájában legalább egyszer már súlyosan megsérült. Ez a legmagasabb arány, így ezek a munkaterületek lettek a kutatás szerint a legveszélyesebbek a bolygón, amit az építőipar, és a gyártás követett.

Világkülönbségek

Sokkoló, de Sierra Leonéban például a munkavállalók 69 százaléka számolt be arról, hogy érte már súlyos sérülés munkája során. E borzasztó számoktól nem sokkal maradt el Gambia vagy Malawi sem, előbbiben 64, utóbbiban 62 százalékot mértek. Ezzel szemben, a lista másik végén Lengyelország végzett, itt csupán a dolgozók 4 százaléka mondta azt, hogy érte már súlyos sérülés munkája során az életében. Az európai országot Szingapúr követte 5 százalékkal, majd a harmadik helyen Olaszország futott be 7-el.

Ahogy a listán látszik, Magyarországon a munkavállalók 14 százaléka vallotta azt, hogy érte már súlyosabb sérülés a munkája során. Ez tehát összesen körülbelül

600 000 embert jelent.

Ami egyáltalán nem kevés, figyelembe véve, hogy hazánkban nagyjából 4,5 millió között mozog a foglalkoztatottak száma. Mindez azt is jelenti, hogy 10 magyarból, legalább egyet, de majdnem másfelet (statisztikailag) ért már súlyos atrocitás a munkájában. Legyen az fizikai sérülés, baleset vagy mentális atrocitás. 

A környező országok közül ennél az arányszámnál kevesebbet mértek Szlovákiában (9%), Romániában (10%), Ausztriában (11%) és Szerbiában (12%) is. De Horvátországban például ugyannyit, mint Magyarországon, Szlovéniában azonban már a munkavállalók 21 százaléka vallotta azt, érte már súlyos egészségügyi atrocitás a munkahelyén. Ezzel a számmal Szlovénia majdnem Európa élén végzett, csak Koszóvóban, Albániában és Svédországban mértek ennél nagyorr arányszámot. 

Nem csak a baleset fájhat

A kutatás egyik nagy előrelépése a megszokott munkahelyi veszélyeztetettségi tanulmányokhoz képest, hogy a fizikai balesetek csak egy részét képzik a vizsgált egészségügyi atrocitások nagy halmazának. Olyannyira, hogy a kutatás megállapította, egyes országokban a munkavállalók fele tapasztalat valamilyen erőszakot, zaklatást a munkahelyén. Ez pedig nem csak a harmadik világra, de fejlett, például európai gazdaságokban is komoly gondokat jelent a munkavállalókra nézve.

Ez az első alkalom, hogy a világ minden tájáról érkező hétköznapi munkavállalók hangját halljuk a fizikai és szellemi jólétük kockázatairól a munkahelyük tekintetében. Így már teljesebb képet kaphatunk a munkavállalók helyzetéről, ezekkel az információkkal kiegészítve a hivatalos statisztikákat, amik gyakran hiányosak, olykor kevéssé részletesek

- kommentálta a friss, nemzetközi kutatás legfontosabb megállapításait Joaquim Paulo Pintado Nunes, az ENSZ, Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) vezetője.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Videó: bejutottunk az ALDI raktáraiba, ahol több ezer tonna papírt hasznosítanak újra
2025-re minden saját márkás termék csomagolása újrahasznosítható lesz az áruházláncnál.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 02. 00:13
Adventi ajándék egypercesek - 2. nap

„Amikor valakivel beszélsz, sose azzal kezdd, amiben eltéra véleményetek. Kezdd azzal, hogy kiemeled...

perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

12.03-12.09
Országos

Spar

12.03-12.09
Országos

Lidl

12.03-12.09
Országos

Aldi

12.03-12.09
Országos

Tesco

12.03-12.09
Országos

Auchan

Prémium termékkatalógus
11.26-12.24
Országos

Aldi

11.26-12.02
Országos

Auchan

11.26-12.02
Országos

  Ajánlatunk