15 °C Budapest

500 ezerért toboroznak ezekben a szakmákban: óriási a hiány, őket várják

2020. július 24. 11:33

Tegnap este, 2020. július 24-én nyilvánossá váltak az idei felvételi ponthatárok: megtudhattuk, mely szakok a legnépszerűbbek, a Pénzcentrum pedig utánajárt, menyit lehet keresni, ha valaki sikeresen elvégzi ezeket.

A 91 460 jelentkezőből 68 112-en felvételt nyertek valamely általuk megjelölt képzésre, közülük több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak. Alapképzésre több mint 42 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7400, mesterképzésre több mint 12 300, felsőfokú szakképzésre pedig több mint 6100. Nappali tagozatra több mint 49 ezer diák járhat majd az általános felvételi eljárás eredményei szerint.

A legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A második helyre, 433 ponttal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök képzése került, míg harmadik a Semmelweis Egyetem ápolás és betegellátás (gyógytornász) képzése lett 430 ponttal. A legtöbb jelentkezőt a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, valamint az osztatlan tanári szakra vették fel.

A toplista első két helyét évek óta változatlanul ugyanaz a két szak foglalja el, tavalyhoz képest a harmadik helyre azonban felkúszott a szintén nagy népszerűségnek örvendő pszichológia szak - számol be az Eduline.

Meglehetősen nagy felvételi pontszámkülönbségek voltak megfigyelhetők egyes szakok esetében az intézmények között. Például ahhoz, hogy valaki bejusson a mérnökinformatikus szakra a BME-n 374 pontra volt szükség, a DE-n csak 280-ra. Programtervező informatikus szakhoz az ELTE-n 395 pont kellett, a PTE-n 280. Az évről évre egyre népszerűbb pszichológiához viszont egységesen magas a küszöb: az ELTE-n 444, a PPKE-n 460, Szegeden pedig 437.

Jól matekoznak?

A felvitelizők nagy részének nyilván az érdeklődési körén kívül az is fontos, mennyire nyújt majd számára biztos megélhetést a szakma, amit kitanul. 

A listából jól látható, hogy a 10 legnépszerűbb szak közül messze a valamelyik informatikus képzést választók döntenek a legjobban a fizetés szempontjából, közülük is a mérnökinformatikus járnának a legjobban, ők átlagosan 370 ezer forintot keresnek kezdőként, de a programtervező informatikusok sem sokkal maradnak el ettől, a maguk 367 ezer forintos bérükkel. Sőt a gazdaságinformatikusok is számolhatnak majd 340 ezer forintos kezdő bruttóval.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek persze csak az átlagos bérek, ha megnézzük, hogy a legjobb egyetemeken (ahol egyébként a legtöbben is tanulnak) végzettek milyen kezdő fizetésekre készülhetnek, akkor megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a kezdő bérek 100 vagy akár még több is mint 100 ezer forinttal simán megugorhatnak. Így például egy BME-n végzett mérnökinformatikus már inkább bruttó 467 ezer forintos bruttóra készülhet kikerülve az iskolapadból, míg egy ELTE-s programtervező informatikus bruttó 409 ezerre, egy BCE-s gazdaságinformatikus pedig bruttó 432 ezer forintra.

Az eddig bemutatott szakok esetében látszik, hogy ha jó helyen tanul az ember, akkor akár már pályakezdőként is bankot robbanthat a havi fizetését illetően. Ez azonban nincsen minden topszak esetében így. Így például a pszichológia, a kommunikáció- és médiatudomány vagy az ápolás és betegellátás területén elhelyezkedett hallgatók országos átlagos kezdő bére, illetve a csúcsegyetemeken végzetteké alig pár tíz ezer forinttal tér el egymástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem