18 °C Budapest
At the Supermarket: Checkout Counter Hands of the Cashier Scans Groceries, Fruits and other Healthy Food Items. Clean Modern Shopping Mall with Friendly Staff, Small Lines and Happy Customers.

469 ezer forintért keres kasszásokat, árufeltöltőket a PENNY: semmilyen végzettség sem kell

2024. március 18. 16:08

Pénztáros- eladó munkakörbe keresnek embereket a Pennynél, havonta bruttó 468 820 forintért, azaz nagyjából nettó 312 ezerért. A feladatok közzé kasszázáson túl, az árak kiírása, a bolti polcok rendben tartása is a munkakörbe tartozik. A KSH által kiszámolt, a kereskedelmi szektorban meghatározott átlagkeresetet nem éri el ez a kiírt összeg, míg egyes konkurens üzletnél még bőven túl is lépi ezt az értéket. 

Újabb álláshirdetések kerültek fel a pénztáros- eladó munkakörökben, ezúttal a Pennyhez keresnek ebben a szektorban embereket. Összevetettünk néhány ismert boltlánc hasonló hirdetéseivel, valamint azt is megnéztük, hogy a KSH által számolt átlagbérhez és a kereskedelem szektorban kalkulált értékhez hogyan viszonyulnak a kiírt pályázatok által meghatározott illetmények. 

A következő kép az interneten elérhető hirdetés, az ehhez tartozó linkre kattintva az is kiderül, hogy az ország számos üzletében keresnek új kollégát és arról is található leírás, hogyan zajlik maga a jelentkezés és a kiválasztási folyamat. 

A jelentkezéshez az önéletrajzot kell elküldeni, majd egy személyes interjú keretében történik a kiválasztás, a végzettségre vonatkozóan semmilyen előzetes elvárást nem fogalmaznak meg. Ahogy az a képen is fel van tüntetve a próbaidő után átlagosan elérhető bér 40 órás műszakban bruttó 468 820 forint, azaz nagyjából 311 765 forint nettó. Ezen felül egyéb juttatások közzé tartozik 

  • SZÉP kártya juttatás próbaidő letelte után teljes munkaidő esetén, havi nettó 14 000 Ft
  • Bérpótlékok: műszakpótlék +30%, vasárnapi pótlék +50%
  • Teljesítményösztönző prémiumok 
  • Munkába járás költségtérítése: helyi bérlet 86%-a, vagy saját gépkocsi esetén 30 Ft/km
  • Egyéb juttatások és kedvezmények: kedvezményes mobiltelefon flottacsomag-, banki számlacsomag- és biztosítás; ünnepi ajándékok

A feladatok közzé elég standard folyamatok tartoznak, ezek várnak az új kollégára:

  • Vevőink tájékoztatása és vásárlásának segítése
  • Tiszta, rendezett polckép fenntartása, hogy vásárlóink könnyen megtalálják a keresett termékeket
  • árufeltöltés, a szavatossági idők figyelése
  • zöldség-gyümölcs termékeink válogatása, selejtezése, kizárólag a legjobb minőségű termékek polcon tartása
  • feladatunk a pékáru szakszerű sütése és kihelyezése
  • Fontos, hogy mindig az aktuális ár legyen a termék alatt- árcímkék folyamatos karbantartása 
  • tételes áruátvétel a műszakvezető irányítása mellett- Leltározási folyamatokban való részvétel, termékek megszámlálása
  • áruk leszámlázása és a készpénzes, vagy bankkártyás fizetés lebonyolítása (PENNY kártya, utalványok kezelése)

Hogyan viszonyul ez a bér a szektor átlagbéréhez?

Ahogy a korábbi hirdetésekkel foglalkozó cikkeinkből ez már megszokható, most is összevetettük a KSH átlagkeresetével a kiírt pályázatokban található megajánlott béreket. A fentiek alapján tehát nagyjából nettó 312 ezer forint körül adnak havonta a pénztáros- eladó munkakörben az üzletláncnál, ami a KSH 2023 novemberi átlagos bérekhez viszonyítva nagyjából 100 ezer forinttal alacsonyabb. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200 forint volt, tehát nagyjából 413 ezer forint nettó. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha csak a kereskedelmi szektorhoz viszonyítjuk ezt az átlagos bért, akkor látható, hogy jobban illeszkedik abba a tartományba, amelyben a szektor fizetései mozognak. Ugyanis a 2023 novemberi vendéglátósszektor bruttó havi átlagos bér 547 900 forint volt, tehát nettó 364 353 forint körül mozgott. Ezek alapján elmondható, hogy a Penny által a pénztáros- eladó hirdetésekben megajánlott bér kicsit kevesebb, mint a szektorra jellemző átlagos kereset. 

Ha a többi konkurens üzeltlánchoz hasonlítjuk ezt a bért így alakulnak a számok:

Üzlet Bruttó bér 8 órában Nettó bér 8 órában
Lidl 588 000 forint 391 020 forint
Aldi 552 913 forint (35 órában) 367 687 forint (35 órában)
Tesco 452 000 forint 300 580 forint

Látható, hogy nagyon széles skálán mozognak a kiírt bérek, a Lidl és Aldi még mindig abszolút vezetőnek számít ami a fizetéseket illeti. A két üzletlánc esetén elmondható, hogy a kereskedelmi szektor átlagos bérét is bőven elérik, nem úgy, mint a Tesco vagy a Penny. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm