20 °C Budapest
person searching for ads and job in the newspaper

Mikor jár a munkanélküli segély 2024 évében? Mennyi a munkanélküli segély összege?

2024. február 25. 11:05

Mindannyiunkkal előfordulhat életünk során akár alkalmilag, akár rendszeresen, hogy átmenetileg állás nélkül maradunk, hirtelen egyedül találjuk magunkat a munkaerőpiacon. Ilyen esetekben szükségünk lehet a munkanélküli segély juttatására, hogy viszonylagos anyagi biztonságban lábaljunk ki a szorult helyzetből. Nézzük, melyek a munkanélküli segély 2024 évi tudnivalói, mikor várható a munkanélküli segély utalás, mennyi a munkanélküli segély összege!

Cikkünkben a munkanélküli segély 2024 évi tudnivalóit gyűjtöttük össze olvasóinknak: tudd meg, mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, a munkanélküli segély mikor jár az állás nélkül maradt magyar dolgozóknak, illetve mikor történik a munkanélküli segély utalás! Amellett, hogy megtudhatod, mikor jár munkanélküli segély, azt is eláruljuk, melyek a munkanélküli segély feltételei 2024 évében, nőtt-e a munkanélküli segély összege 2024 során az elmúlt években megszokott munkanélküli segély juttatásokhoz képest!

Munkanélküli segély 2024

A munkanélküli segély, más néven álláskeresési járadék egy olyan, meghatározott ideig folyósított ellátás, ami a két munkahely között állást kereső, átmenetileg munka nélkül maradt magyar dolgozók anyagi támogatását célozza. A munkanélküli segély 2024 évében nem változott a munkanélküli segély feltételek és a folyósítás mikéntje tekintetében: a munkanélküli segély 2024 évében is egy olyan juttatás, melyet legfeljebb 90 napon keresztül vehetünk igénybe, természetesen, ha megfelelünk a munkanélküli segély 2024 évi feltételeinek. Nézzük, mikor jár a munkanélküli segély és mennyi a munkanélküli segély összege!

Mikor jár munkanélküli segély egy álláskeresőnek?

A munkanélküli segély feltételei 2024 évében nem változtak. A munkanélküli segély igénylés szempontjából az álláskereső dolgozóknak a következő kritériumoknak kell, hogy megfeleljenek:

  • a kérelmező személynek a munkanélküli segély 2024 kérelem beadását megelőző 3 naptári évben minimum 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie;
  • a TB-jogviszonynak nem kell feltétlenül megszakítás nélkülinek lennie, azonban a 30 napnál hosszabb időre igényelt fizetés nélküli szabadság már nem számítható be járulékfizetési jogviszonynak a munkanélküli segély igénylés tekintetében;
  • a munkanélküli segély kérvényezőjének munkaképesnek kell lennie és munkát kell akarnia vállalni;
  • a munkanélküli segély folyósítási ideje alatt az igénylő nem folytathat kereső tevékenységet (nem lehet a munkanélküli segély mellett dolgozni);
  • ha a munkanélküli segély jogosultja megtagadja az együttműködést a munkaügyi hivatallal (tipikusan nem fogadja el a felajánlott állásokat és nem vesz részt a képzési lehetőségeken), akkor megvonhatják tőle a munkanélküli segély utalását!

Munkanélküli segély kalkulátor: mennyi a munkanélküli segély 2024 évében?

A regisztrált álláskeresők szempontjából az a legfontosabb kérdés a munkanélküli segély utalás kapcsán, hogy mégis mennyi a munkanélküli segély összege, mire számítsunk a munkanélküli segély utalás esetében. Nos, a munkanélküli segély kalkulátor a következőképpen számítja ki, hogy mennyi a munkanélküli segély 2024 évi juttatása:

  • a munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a munkanélküli segély jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás;
  • a munkanélküli segély számítás során az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékot veszik alapul: minél több munkaerőpiaci járulékot fizettünk be, annál több munkanélküli segély jár, ha ilyen helyzetbe kerülünk;
  • a munkanélküli segély kalkulátor az egy napra vetített, arányosított járadékösszeggel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

Mi történik akkor, ha valakinek több, különböző munkahelye volt, vagy ha nem dolgozott?

  • Abban az esetben, ha a munkanélküli segély 2024 évi igénylője az elmúlt 4 negyedévben több munkahelyen is dolgozott, a munkanélküli segély kalkulátor a rövidebb időszakot veszi alapul;
  • ha a munkanélküli segély igénylője egyáltalán nem dolgozott az elmúlt 4 negyedévben, de a jogosultsági feltételek teljesülnek rá, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár neki 2024 évi munkanélküli segély gyanánt.

Nyugdíj előtti munkanélküli segély 2024

Érdemes kitérnünk a munkanélküli segély témaköre kapcsán a NYES juttatására is, ami nem más, mint a nyugdíj előtti álláskeresési segély. A NYES a munkanélküli segély egy speciális típusa, azok az idősödő álláskeresők igényelhetik, akik életkorukból kifolyólag hátrányból indulnak a munkaerőpiacon. A NYES azoknak jár, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, különféle életjáradékokban viszont nem részesülnek. NYES igénylése esetén a mindenkori minimálbér 40%-a jár az igénylőnek.

Kell adózni a munkanélküli segélyből?

Természetesen igen, ugyanis a munkanélküli segély adóköteles bruttó jövedelemnek számít. A munkanélküli segély 2024 évi összege után fizetnünk kell a 15%-os személyi jövedelemadót és a 10%-os nyugdíjjárulékot is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi a teendő, ha lejárt a munkanélküli segély folyósítási időszaka?

A munkanélküli segély utalás 90 napon keresztül elérhető juttatás a regisztrált álláskeresők számára. Amennyiben a megadott támogatott időszakban nem sikerül új munkahelyet találnunk, a munkanélküli segély megszűnik, helyette már csak olyan szociális segélyek igényelhetőek, mint a települési támogatás vagy az aktívkorúak ellátása. A munkanélküli segély folyósítási ideje alatt a jogosultnak jár az ingyenes egészségügyi ellátás, ám a munkanélküli segély után már fizetünk kell munkanélküli személyként a TB-járulékot.

Munkanélküli segély igénylés 2024

Nézzük, mi mindenre van szükségünk a munkanélküli segély igénylése kapcsán! Amennyiben megfeleltünk a fentiekben részletezett munkanélküli segély előírásoknak, a következőképpen folyamodhatunk hivatalosan a munkanélküli segély utalás juttatásáért:

  • A munkanélküli segély igénylés első lépése, hogy be kell kerülnünk a regisztrált munkakeresők állományába. A munkanélküli státuszbesorolásról a döntés 8 nap alatt születik meg (a pozitív elbíráláshoz szükséges a korábbi hivatalos munkaviszony és a TB-jogviszony!).
  • A munkanélküli segély igénylés következő lépése, hogy bejelentkezünk az állami munkanélküli nyilvántartásba (intézhetjük az illetékes területi vagy vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályán, illetve online is, Ügyfélkapun keresztül).
  • A munkanélküli segély ügyintézés során kitöltjük a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozatot is.

Mi kell a munkanélküli segély igényléséhez?

A munkanélküli segély igénylés során a következő dokumentumokat kell tudnunk hiánytalanul felmutatni:

  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló dokumentumok (lehet több, különböző munkahelyről is);
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • munkáltatói igazolás a társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum és tartozásmentességi igazolás;
  • egyéni és társas vállalkozók esetében NAV igazolás a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Munkanélküli segély utalás 2024: mikor jön a munkanélküli segély összege?

A munkanélküli segély utalás ideje 90 napon keresztül érhető el a jogosultak számára – ez idő alatt a munkanélküli segély összege havi rendszerességű segély formájában érkezik, mindig a hó első napjaiban – a munkanélküli segély utalás és a munkanélküli segély jóváírás között 1 munkanap telhet el. A munkanélküli segély 2024 évében a következő napokon várható:

  • munkanélküli segély 2024 január: 2023.02.01. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 február: 2024.03.01. (péntek)
  • munkanélküli segély 2024 március: 2024.04.01. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 április: 2024.05.02. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 május: 2024.06.03. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 június: 2024.07.01. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 július: 2024.08.01. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 augusztus: 2024.09.02. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 szeptember: 2024.10.01. (kedd)
  • munkanélküli segély 2024 október: 2024.11.04. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 november: 2024.12.02. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 december: 2025.01.02. (csütörtök)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm