20 °C Budapest
Overhead view of young Asian woman managing personal banking and finance at home. Planning budget and calculating expenses while checking her bills with calculator. Managing taxes and financial bills. Home budgeting. Concept of finance and economy

Mennyi az szja mértéke 2024 évében, az szja mértéke mikor változott?

2023. december 24. 21:00

A személyi jövedelemadó, röviden szja egy olyan egységesen fizetendő általános teher, amit minden magánszemélynek le kell adóznia és bevallania a NAV irányában. Járjunk utána, mi mindent érdemes ismernünk erről az általános adófajtáról: mennyi az szja mértéke 2024 évében (és mennyi az szja mértéke 2023 során), az szja mértéke mikor változott és milyen szja kedvezmények vannak 2024-ben!

Cikkünkben a személyi jövedelemadó témakörét járjuk körül: tudd meg, mennyi az szja mértéke 2023 évében és mennyi lesz az szja mértéke 2024 során, kinek fizetjük az szja-t, mikor van az szja-bevallás határideje 2024-ben, vannak-e egyéb teendőink a személyi jövedelemadó 2024 évi befizetése és bevallása kapcsán! Amellett, hogy eláruljuk, mennyi az szja mértéke 2024 évében, azt is megtudhatod, az szja mértéke mikor változott!

Mi a személyi jövedelemadó?

A személyi jövedelemadó (röviden csak szja) a magánszemélyek jövedelmére kivetett adók és járulékok legtipikusabb formája, szabályrendszerét az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rögzíti. Az szja mértéke Magyarországon egységesen kerül megállapításra, vagyis arányában ugyanannyit adózik az, aki minimálbérért dolgozik, mint az, aki milliós fizetésből gazdálkodik (Nyugat-Európában egyébként több országban az szja mértéke progresszíven emelkedik, azaz valakinek minél magasabb a jövedelme, annál többet is adózik).

Az szja mértéke a magánszemély összes jövedelmére vonatkozik, ebbe beletartozik a munkáltatótól kapott fizetésünk, az ingatlanvagyonunk értékesítéséből származó jövedelmünk, a vállalkozói jövedelmünk és a kamatok, osztalékok is, de például beleszámítják a munkáltató által levont adóelőleget is. Az szja mértéke a fizetésünkből automatikusan kerül levonásra (a kézhez kapott nettó fizetést már a terhektől „megtisztítva” hasznosíthatjuk), a terhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak fizetjük be egységesen, kötelező jelleggel.

Mennyi az szja mértéke 2024 évében?

Az szja mértéke 2024 évében változatlanul a bruttó fizetésünk 15%-a lesz. A munkavállalói járulékok 2024 évében egyébként a 15%-os szja mellett a 18,5%-os tb-járulékból állnak (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék). Az általános terhek a fizetésünk 33,5%-át teszik ki, azaz ennyit veszítünk el alapesetben (az egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények nélkül) a bruttó fizetésünkből (a maradék 66,5% a nettó bérünk).

Szja kedvezmények 2024

Ahogy ez már 2023-ban is így volt, a szja mértéke 2024 évében is csökkenthető egyéni alapon meghatározott adókedvezmények igénybevételével. A szja mértéke 2024 évében a következő adókedvezményekkel befolyásolható:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 25 év alattiak SZJA kedvezménye;
  • első házasok kedvezménye (EHK);
  • családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK);
  • személyi kedvezmény (SZK);
  • 25-30 év közötti, 30 éves korukig gyermeket vállaló nők kedvezménye.

Mikor változott az szja mértéke?

Az szja mértéke 2016 óta változatlanul 15%, azonban a téma kapcsán korábban is írtunk már (milyen tudnivalókat érdemes ismerünk a szja mértéke 2023 évi újdonságai és a korábbi, 2022-es szja kapcsán?).

Szja bevallás 2024

A személyi jövedelemadó bevallása minden kereső, bevételszerzésre irányuló tevékenységet folytató magyar dolgozónak kötelessége! Ezt évi rendszerességgel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányában, rendszerint az adóévet követő május 20-ig kell megtennünk, ez 2024-ben sem lesz másképp.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem