18 °C Budapest
A truck full of car tires is parked next to the warehouse

Hajmeresztő dolgokat állítanak a makói gumigyár dolgozói: rákkeltő anyagokkal érintkeznek?

2023. december 11. 09:43

Súlyos dolgokat állít egy makói szakszervezeti vezető a Continental-gyár állapotairól, a cég azonban következetesen tagad.

Rákos megbestegedésről, a felelősségvállalás teljes hiányáról is szól egy szakszervezeti vezető levele, aki a makói Continental-gyárban tapasztalható állapotokról írt levelet a cég hamburgi, globális vezetésének. A levél szövegét a 24.hu-nak is elküldte, ebben pedig meglehetősen erős állítások vannak.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség nyílt levelében azt állítja a hamburgi vezetésnek, hogy egy kolléganő rákos megbetegedésének gyanúja közvetlenül kapcsolható ahhoz, hogy a gyárban kockázatelemzés nélkül használt higítóval és oldószerrel dolgozott. Emellett azt is állítja, hogy egy pár, akik 19 és 20 éve dolgoztak a gyárban, a túlhajszoltság miatt munkaképtelenné váltak, ám mivel egy éve nem kaptak bért, a házukat el kellett adniuk.

A Continental a lapnak küldött nyilatkozatban azt írta: a levél két, saját pozíciójukat előtérbe helyező szakszervezeti vezető agyszüleméne, melyben valótlan állítások és kitalált összefüggések találhatók. Álláspontjuk szerint a hamburgi globális vezetésnek is írni a cég zsarolása, és ezt ők mélyen elítélik.

Frissítés! Megszólalt a Continental

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatt el a Pénzcentrum szerkesztőségének a Continental kommunikációs ügynöksége. Az állásfoglalást változtatás nélkük közöljük:

"A Makói Gumiipari Szakszervezet nyílt levelével kapcsolatban a Continental az alábbi nyilatkozatot teszi. Véleményünk szerint a hivatkozott szakszervezet és vezetői (Radics Gábor, Hajdú Roland) személyes érdekeik, pozíciójuk létezésének igazolása érdekében évek óta folyamatosan támadják vállalatunkat kontextusból kiragadott információkkal, valótlan állításokkal és kitalált összefüggésekkel. Jelen nyílt levelükkel szerintünk nyíltan zsarolják globális felsővezetésünket, amit mélyen elítélünk. Hasonló lépéseikkel, vádaskodásaikkal véleményünk szerint a Makói Gumiipari Szakszervezet nem csupán a gyár hosszútávú működését lehetetleníti el, hanem a negatív hírveréssel, reputációnk rombolásával aktívan tesz telephelyünk fennmaradása ellen. Az évek során a sajtóban többnyire kritika és ellenvélemény nélkül megjelent féligazságaikat rendszeresen cáfoljuk, számos esetben akár hatósági vizsgálatokkal bizonyítjuk azok valótlanságát, de sajnálatos módon ekkorra a károkozás már megtörtént.

A kialakult helyzet tágabb megértéséhez nyilatkozatunk alábbi, részletes pontjai nyújtanak segítséget.

Makón a Continental három szakszervezettel dolgozik együtt. Fontos számunkra, hogy a lehető legjobb kapcsolatot ápoljuk velük, hiszen sikeres együttműködésünk hozzájárulhat munkatársaink elégedettségének növeléséhez. A három szakszervezetből kettővel rendszeresek a megbeszélések, egyeztetések és az évek során számos javaslatukat fogadtuk meg, építettük be mindennapi működésünkbe, kollektív szerződésünkbe.

Az említett három érdekképviseleti szervezet közül a Makói Gumiipari Szakszervezettel és képviselőikkel, Radics Gáborral, valamint Hajdú Rolanddal sajnálatos módon kimondottan nehéz az együttműködés. Véleményünk szerint ők nem a dolgozók, hanem saját, személyes érdekeiket nézik és hangulatkeltő médiakampányaikkal csupán szakszervezetük és saját pozíciójuk létezését próbálják igazolni.

A kimondottan nehéz szakszervezeti kapcsolat megértéséhez fontos tudni, hogy makói gyárunk többnyire dízel autókhoz állít elő alkatrészeket. Sajnálatos módon külső autóipari trendek – mint például dízel motorok arányának csökkenése és az elektromobilitás térnyerése – miatt ezen termékek iránt folyamatosan esik a kereslet, ezáltal pedig romlik gyárunk versenyképessége. A trendekre reagálva, a gyár jövőjének biztosítása érdekében vezetésünk számos lépést tett és tesz, melyek természetesen változásokat igényelnek működésünkben, beleértve dolgozóink mindennapi munkavégzését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezen változásokra reagálva a Makói Gumiipari Szakszervezet higgadt, előremutató egyeztetés helyett esetek kiforgatásával, valamint szándékosan valótlan állításokkal támadja rendszeresen vállalatunkat. Az elmúlt években, hónapokban és hetekben is számos ilyen hangulatkeltő lépést tettek a nyilvánosságban. Jelenleg munkaegészségügyi esetek félremagyarázásával próbálnak megjelenni a médiában.

Konkrét esetek értelmezése előtt fontos kiemelni, hogy a Continental maximálisan törekszik arra, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően működjön, ugyanakkor mint minden nagyvállalatnál, így nálunk is előfordulhatnak olyan esetek, amiket meg kell vizsgálni. Ezeket minden esetben megtesszük, számos esetben akár külső vagy hivatali szerv bevonásával. Az elmúlt két évben például öt szakszervezeti váddal kapcsolatban hoztak olyan döntést hivatalos szervek, melyek egyértelműen kimondják, hogy a szakszervezeti állításokkal ellentétben vállalatunk a törvényi előírásoknak megfelelően járt el. Ez véleményünk szerint kitűnően példázza, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni a szakszervezet vádaskodásait.

A nyílt levélben megfogalmazott esetek értelmezésénél pedig az alábbi információkat fontos figyelembe venni.

Sajnálatos módon néhány évvel ezelőtt valóban történt makói gyárunkban egy olyan munkahelyi baleset, ami maradandó károsodást okozott. Az esetet követően az érintett munkavállalónkkal peren kívül megállapodtunk és jelentős támogatást nyújtottunk rehabilitációja érdekében. Emellett gondoskodtunk arról, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő. Az érintett berendezés használatát megszüntettük és egy olyan részletes munkavédelmi projektbe fogtunk, amit a mai napig folyamatosan fejlesztünk.

Munkahelyi alkalmatlansági vádjukkal kapcsolatban ismét megjegyeznénk, hogy a munkába történő visszatérés érdekében aktívan keressük az alternatív megoldásokat. Rehabilitációs folyamatunk során érintett munkatársainkkal személyesen konzultálunk a cégen belüli lehetőségeikről. Ennek eredményeképpen idén is több kollégánk úgy térhetett vissza hozzánk, hogy számukra az egészségügyi állapotuknak megfelelő munkakört találtunk. Azon munkatársainknak, akiknek nem találunk alternatívát, más munkakört, ott felajánljuk a lehetőséget, hogy a törvénytől pozitívan eltérve, anyagi támogatás mellett, közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyt. A fenti folyamatban két munkatársunk saját döntésük alapján nem kíván részt venni és nem fogadják el a fent említett, törvényi előírásoknál előnyösebb feltételeket sem. Fontos tudni továbbá, hogy az egészségmegőrzés és a rekreáció érdekében minden kollégánk számára egészségbiztosítási csomagot nyújtunk az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi vállalatnál - makói kollégáink ezen szolgáltatást Szegeden tudják igénybe venni. Ezen túlmenően bátorítunk mindenkit, hogy keressenek minket bizalommal, ha bármilyen egészségügyi vagy szociális kihívással szembesülnek – amennyiben tudunk, segítünk.

Tüdőbeteg munkatársunkkal kapcsolatban vagyunk, állapotával összefüggésben a mai napig munkahelyi megbetegedésre vonatkozó hivatalos jelzést nem kaptunk, csupán feltételezéseket, melyeket a szakszervezet nyílt levelében el is juttatott a sajtónak. Fontos kiemelni, hogy vállalatunk mindent megtesz a vonatkozó előírások betartása érdekében, a konkrét esetet pedig jelenleg is vizsgáljuk.

A levélben hivatkozott feltételezett rákos megbetegedéssel kapcsolatban megkeresést, hivatalos tájékoztatást nem kaptunk. Az esetről sajnálatos módon csak a nyílt levélből értesültünk. Várjuk az érintett munkatárs megkeresését, hogy az esetet kivizsgálhassuk."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem