-1 °C Budapest
Lawyer discussing with client at courtroom, Lawsuit meeting.

Fű alatt egyezett meg az állam a cafeteria-óriásokkal: súlyos milliárdokat fizetett Magyarország

2023. január 20. 17:02

Peren kívül megegyezett a magyar állam és két francia cafeteriacég. Végül Magyarország 33,5 millió euró összegű kártalanítást fizetett a Sodexo Passnak.

Peren kívüli egyezséggel zárult a magyar állam és két francia cafeteriacég immár tíz éve tartó jogi vitája, és csak egy harmadiknak kellett bírósági ítélet alapján fizetnie az államnak – írja a Telex. Magyarországnak végül csak a töredékét kellett kifizetnie a vártnak.

A „nagyságrendileg” 70 milliárd forintról szóló vitás ügyben végül csak az elsőként ébredő Edenrednek kellett ítélet alapján 7 milliárd forintot fizetnie, a Sodexóval és a Groupe Uppal pedig peren kívül egyezett meg. Az állam nem közölt erről semmit, a Sodexo egyik 2022. első féléves jelentéséből olvasható ki a megállapodás.

A cafeteriacégek 2012-es ellehetetlenítése, vagyis egy évtizede tartó szövevényes történet végén a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda számára fizetett 540 millió forintos ügyvédi költség sokszorosát fogta meg az állam, elsősorban időhúzás segítségével.

Az időhúzás azért volt nyerő stratégia, mert a francia cégeknek eredetileg ugyan joguk volt egy amerikai választottbírósághoz (a konkrét esetben ez az ICSID volt) fordulni a vitás ügyek rendezéséhez, ám ott hiába nyertek, az Európai Bizottság végül kötelezettségszegési eljárást kilátásba helyezve ragaszkodott ahhoz, hogy EU-s bíróság előtt kell rendezni az ügyet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Európában viszont sokkal kisebbek a kártérítési összegek, mint az USA-ban, emellett a magyar állam, valamint az EU által is vitatott amerikai ítéletet végrehajtása nem haladt előre, így a cégeknek érdekükké vált a peren kívüli megegyezés.

A Magyar Állam végül 33,5 millió euró összegű kártalanítást fizetett a Sodexo Passnak a ICSID által megítélt 73 millió euró és annak késedelmi kamatai (vagyis 85-90 millió euró) helyett. A Groupe Up esetében nem ismert ez az összeg, de a Telex szerint már mindegyik per lezárult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?