12 °C Budapest
Woman with coins in hand with white leather purse

Munkáltatói és munkavállalói járulékok 2023: mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében?

2022. december 18. 18:02

A teljes munkáltatói bérköltség távol áll attól, amit a magyar dolgozók köznyelven csak „nettó bérként” emlegetnek, hiszen adók és járulékok sokaságát kell befizetni mind a dolgozónak, mind a munkáltatójának. Na de mik a munkavállalói járulékok 2023 évében és mik a munkáltatói járulékok 2023 során? Ne keverjük össze őket!

Cikkünkben eláruljuk, milyen járulékok terhelik a magyar dolgozókat és a munkáltatóikat 2023 évében, azaz mik a járulékok 2023 során, hány százalék levonásról beszélünk összességében. Mik a munkáltatót terhelő járulékok 2023 során és mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében, hányszor kell a munkáltatónak járulékot fizetnie alkalmazottai után? Járjunk utána, mennyi járulékot fizetünk és melyek a 2023 járulékok, amelyek a dolgozókat egyformán terhelik!

Járulékok 2023

Magyarországon a munkavállalókat terhelő adók és járulékok egységesek, azaz nem jövedelmi szinthez kötött, progresszíven emelkedő terhekről, hanem egységes, százalékos alapon meghatározott járulékfizetési kötelezettségekről van szó, amelyek a minimálbérért dolgozóktól kezdve a milliós fizetésekig ugyanabban az arányban kerülnek megállapításra. Ahhoz, hogy megkapjuk a teljes munkáltatói bérköltséget (az az összeg, amennyibe az adókkal, járulékokkal együtt kiszámított, bruttó bér ténylegesen a munkáltatónak kerül), át kell tekintenünk a munkáltatót terhelő járulékok 2023 évi és a munkavállalói járulékok 2023 évi listáját!

Munkavállalói járulékok 2023

A munkavállalói járulékok olyan adók és egyéb járulékok összessége, amelyek a magyar dolgozókat terhelik, az ő bruttó bérükből kerül automatikusan levonásra a havi kifizetéskor. A munkavállalói járulékoknak nincs külön befizetési határideje, a levonás automatikusan megtörténik, így a kézhez kapott nettó bérből már nem kell visszautalni adó gyanánt semmit. A munkavállalói járulékok 2023 évében a következőképpen néznek ki:

  • SZJA, azaz személyi jövedelemadó: az adóalap 15%-a (az SZJA bevallásköteles jövedelem, a határidő „szokás szerint” május 20.)
  • Társadalombiztosítási járulék (vagy egyéni járulék): 18,5% (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék)

A 15%-os SZJA + a 18%-os TB-járulék összesen a bruttó bér 33,5%-át teszik ki, vagyis, amennyiben nem érvényesíthetők egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények, ennyit vonnak le a bérünkből, mire kézhez kapjuk azt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Munkáltatói járulékok 2023

A dolgozók jelentős része azt hinné, hogy ezzel készen is vagyunk, ám a háttérben ott húzódnak a munkáltatói járulékok is, amelyek a bruttó bérünkön felül terhelik a munkáltatót, szintén százalékos arányban. A munkáltatót terhelő járulékok 2023 évében kisebb változásokon mentek keresztül (szochó törvénymódosítás), azonban az adó százalékban kifejezett értéke nem változott. 2022. január 1-től már nem kell fizetnie a munkáltatónak az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, csak a szociális hozzájárulási adó marad:

  • Szochó, azaz szociális hozzájárulási adó: 13%-os munkáltatói járulék, amit a munkáltató fizet a dolgozó bruttó bére után. A szochó befizetése a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig kell, hogy megtörténjen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem