-1 °C Budapest
Woman with coins in hand with white leather purse

Munkáltatói és munkavállalói járulékok 2023: mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében?

2022. december 18. 18:02

A teljes munkáltatói bérköltség távol áll attól, amit a magyar dolgozók köznyelven csak „nettó bérként” emlegetnek, hiszen adók és járulékok sokaságát kell befizetni mind a dolgozónak, mind a munkáltatójának. Na de mik a munkavállalói járulékok 2023 évében és mik a munkáltatói járulékok 2023 során? Ne keverjük össze őket!

Cikkünkben eláruljuk, milyen járulékok terhelik a magyar dolgozókat és a munkáltatóikat 2023 évében, azaz mik a járulékok 2023 során, hány százalék levonásról beszélünk összességében. Mik a munkáltatót terhelő járulékok 2023 során és mikor van a járulékok befizetési határideje 2023 évében, hányszor kell a munkáltatónak járulékot fizetnie alkalmazottai után? Járjunk utána, mennyi járulékot fizetünk és melyek a 2023 járulékok, amelyek a dolgozókat egyformán terhelik!

Járulékok 2023

Magyarországon a munkavállalókat terhelő adók és járulékok egységesek, azaz nem jövedelmi szinthez kötött, progresszíven emelkedő terhekről, hanem egységes, százalékos alapon meghatározott járulékfizetési kötelezettségekről van szó, amelyek a minimálbérért dolgozóktól kezdve a milliós fizetésekig ugyanabban az arányban kerülnek megállapításra. Ahhoz, hogy megkapjuk a teljes munkáltatói bérköltséget (az az összeg, amennyibe az adókkal, járulékokkal együtt kiszámított, bruttó bér ténylegesen a munkáltatónak kerül), át kell tekintenünk a munkáltatót terhelő járulékok 2023 évi és a munkavállalói járulékok 2023 évi listáját!

Munkavállalói járulékok 2023

A munkavállalói járulékok olyan adók és egyéb járulékok összessége, amelyek a magyar dolgozókat terhelik, az ő bruttó bérükből kerül automatikusan levonásra a havi kifizetéskor. A munkavállalói járulékoknak nincs külön befizetési határideje, a levonás automatikusan megtörténik, így a kézhez kapott nettó bérből már nem kell visszautalni adó gyanánt semmit. A munkavállalói járulékok 2023 évében a következőképpen néznek ki:

  • SZJA, azaz személyi jövedelemadó: az adóalap 15%-a (az SZJA bevallásköteles jövedelem, a határidő „szokás szerint” május 20.)
  • Társadalombiztosítási járulék (vagy egyéni járulék): 18,5% (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék)

A 15%-os SZJA + a 18%-os TB-járulék összesen a bruttó bér 33,5%-át teszik ki, vagyis, amennyiben nem érvényesíthetők egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények, ennyit vonnak le a bérünkből, mire kézhez kapjuk azt.

Munkáltatói járulékok 2023

A dolgozók jelentős része azt hinné, hogy ezzel készen is vagyunk, ám a háttérben ott húzódnak a munkáltatói járulékok is, amelyek a bruttó bérünkön felül terhelik a munkáltatót, szintén százalékos arányban. A munkáltatót terhelő járulékok 2023 évében kisebb változásokon mentek keresztül (szochó törvénymódosítás), azonban az adó százalékban kifejezett értéke nem változott. 2022. január 1-től már nem kell fizetnie a munkáltatónak az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, csak a szociális hozzájárulási adó marad:

  • Szochó, azaz szociális hozzájárulási adó: 13%-os munkáltatói járulék, amit a munkáltató fizet a dolgozó bruttó bére után. A szochó befizetése a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig kell, hogy megtörténjen.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?