14 °C Budapest
Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Munkavállalói és munkáltatói járulékok 2022: kinek, mit kell befizetnie?

2022. október 22. 10:04

Magyarországon mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat járulékfizetési kötelezettségek terhelik: a munkáltatói járulék kifizetése a munkaadót terheli az alkalmazottai bruttó bére után, a munkavállalói járulék pedig a hétköznapi, dolgozó emberek terhe, a járulékok levonásával számíthatjuk ki bruttó bérünkből a kézhez kapott nettó bért. Mutatjuk, mik a járulékok 2022 évében és mi a járulékok befizetési határideje 2022 során!

Cikkünkben eláruljuk, milyen adók és hozzájárulások terhelik a munkavállalókat és a munkáltatókat: hol tartanak a munkavállalói járulékok 2022 évében, mit kell tudnunk a munkáltatói járulékok 2022 évi befizetési kötelezettségeiről? A járulékok befizetési határideje 2022 során milyen napokra esik, milyen változásokat iktattak be a munkáltatót terhelő járulékok 2022 évi szabályaiban?

1. Munkavállalói járulékok 2022

A munkavállalói járulékok olyan adók és más járulékok halmaza, amelyek a magyar dolgozók bruttó fizetését terhelik, a bruttó bérből történő járulékok befizetése után marad a „kezünkben” a nettó bérünk, amivel ténylegesen gazdálkodhatunk a hónap során. A munkavállalói járulékok 2022 évében a következő terheket takarják:

  • Személyi jövedelemadó (SZJA): 15%
  • Társadalombiztosítási járulék (vagy egyéni járulék): 18,5% (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék)
  • Összesen: 33,5%, azonban ebből a teherből érvényesíthetőek személyre szabott adókedvezmények (pl. 25 év alattiak SZJ-mentessége, családi adókedvezmény stb.).

A munkavállalói járulékok befizetése automatikusan történik, a kifizetéskor már a járulékokkal csökkentett nettó összeget kapjuk meg (alkalmazottként nem kell külön visszautalnunk semmit).

2. Munkáltatói járulékok 2022

A munkáltatót terhelő járulékok 2022 évében a munkavállaló bruttó bére után kerülnek kifizetésre (a bruttó bérünkön felül ennyibe kerülünk a munkáltatónak), az alkalmazottnak ennél a tételnél nincsenek költségei, a munkáltatói járulékot a minket foglalkoztató cég, vállalkozó stb. fizeti az államnak. A munkáltatói járulékok 2022-ben a következő terhekre vonatkoznak:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Szociális hozzájárulási adó 2022: 13% - jelenleg ennyivel egészül ki a teljes munkáltatói bérköltség
  • (Korábban ide tartozott az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás is, ám ezt 2022. január 1-től már nem kell fizetni.)

A járulékok befizetési határideje 2022 évében a szochó, azaz szociális hozzájárulási adó esetében mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell, hogy megtörténjen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem