2 °C Budapest
Three businesswomen sitting on large Pillows in an office and  talking during an informal meeting

Óriási változás készülődik a magyar munkahelyeken: erre készülhetnek a dolgozók

2022. november 8. 20:02

Több mint 850 humánerőforrás-vezetőt megkérdezésével, 60 országban és minden főbb iparágban zajlott a kutatás, aminek célja az volt, hogy azonosítsa a HR-trendeket, és felmérje a 2023-ra vonatkozó HR-prioritásokat és várható kihívásokat. A lista élén a vezetők és menedzserek hatékonysága áll, de további prioritások még a változásmenedzsment, a munkavállalói élmény, a toborzás és a munka jövője

Több mint 850 humánerőforrás-vezetőt kérdeztek meg 60 országban egy kutatás miatt, aminek célja az volt, hogy azonosítsa a trendeket és felmérje a jövőre vonatkozó kihívásokat, amik a jövő évre vonatkoznak. A lista elején a megkérdezettek válaszai alapkán a menedzserek hatékonysága ál, de az élen végzett a változásmenedzsment és a munkavállalói élmény is.

A HR-vezetőknek menedzselniük kell az emberekbe és a technológiába történő befektetéseket, ápolniuk kell a pozitív kultúrát és a munkavállalói élményt, valamint automatizáltabbá és digitálisabbá kell alakítaniuk a HR-t - mindezt úgy, hogy az új munkavállalói elvárások hatással vannak a megtartásra és a vonzásra. Azonban a felmérésre adott válaszaikból pontosan kiderül, hogy a legfontosabb prioritásaik a következők:

Vezetők és menedzserek hatékonysága

A HR-vezetők 60%-a számára ez a prioritás. 24%-uk szerint a vezetőképzési megközelítésük nem készíti fel a vezetőket a munka jövőjére. A mai munkakörnyezet megköveteli a vezetőktől, hogy hitelesebbek, empatikusabbak és alkalmazkodóbbak legyenek. Elkötelezettségre, bátorságra és önbizalomra van szükségük ahhoz, hogy hatékony “emberi” vezetőkké váljanak; a HR tipikus megközelítései azonban nem foglalkoznak azokkal az akadályokkal, amelyek visszatartják a vezetőket. Ezek közé az akadályok közé tartoznak a saját (nagyon is emberi) érzelmeik, a kétség, a félelem és a bizonytalanság.

TIPP: Ha segíteni szeretnél a vezetőknek, ismerd fel az emberi mivoltukat, és közvetlenül foglalkozz ezekkel az érzelmi akadályokkal. Ha ebben nincs tapasztalatod, vagy nincs rá kapacitásod, szerződtess melléjük valós vezetői tapasztalattal rendelkező üzleti coachot.

Szervezeti tervezés (org. design) és változásmenedzsment

A HR-vezetők 53%-a számára ez a legfontosabb prioritás. 45%-uk szerint alkalmazottaik fáradtak a sok változástól. A munkavállalók egyre ellenállóbbak a változásokkal szemben - 2016-ban a Gartner Workforce Change Survey felmérése szerint a munkavállalók 74%-a volt hajlandó változtatni a munkamagatartásán a szervezeti változások támogatása érdekében, de ez a szám 2022-re 38%-ra csökkent. A változás-fáradtságnak egyértelmű következményei vannak. A HR-vezetőknek segíteniük kell a dolgozókat a változásban való eligazodásban, és enyhíteniük kell a változásoknak a munkájukra, és ami még fontosabb, a jólétükre gyakorolt hatását.

Munkavállalói élmény

A HR-vezetők 47%-a számára ez a legfontosabb prioritás. 44%-uk úgy véli, hogy szervezetüknél nincsenek meggyőző karrierutak. A Gartner nemrégiben végzett, a munkavállalók karrierpreferenciáiról szóló felmérése szerint csak minden negyedik munkavállaló nyilatkozott bizakodóan a szervezetén belüli karrierjével kapcsolatban, és négyből három, új szerepet kereső munkavállaló külső pozíciók iránt érdeklődik.

A karrierlehetőségek kevésbé láthatóak, mivel a jelenlegi készségek gyorsan elavulnak, és a munkavállalók nincsenek felkészülve a jövőbeli szerepekre, a jelenlegi lehetőségek pedig nem elégítik ki a munkavállalók igényeit, mivel az emberek újragondolják a munka szerepét az életükben. Mindez újabb kihívást jelent a HR-vezetőknek, hogy megteremtsék a munkavállalók számára a legmegfelelőbb karrierlehetőségeket.

Toborzás

A HR-vezetők 46%-a számára ez a legfontosabb prioritás. 36%-uk szerint a beszerzési stratégiájuk nem elégséges a szükséges készségek megtalálására. A szervezetek ötven százaléka továbbra is arra számít, hogy a tehetségekért folytatott verseny a következő hat hónapban jelentősen fokozódik, függetlenül az általánosabb makrogazdasági feltételektől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azt jelenti, hogy a toborzási vezetőknek újra kell priorizálniuk a toborzási stratégiákat, hogy azok összhangban legyenek az aktuális üzleti igényekkel, több lehetséges forgatókönyvre kell tervezniük ezen a változó piacon, és az adatok felhasználásával nagy magabiztossággal kell döntéseket hozniuk.

A munka jövője

A HR-vezetők 42%-a számára ez a legfontosabb prioritás. 43%-uk pedig azt állítja, hogy nem rendelkezik kifejezett munkaügyi stratégiával. A "munka jövője" továbbra is egyet jelent a távmunkával és a hibrid munkaerővel. De bár ez a váltás sok szervezet számára szeizmikus változást jelent, ez csak az egyenlet egy része. A munkaerő-tervezés - a jövőbeli tehetségigények előrejelzése - áll a munka jövője stratégiájának középpontjában, és a HR-vezetők számára kiemelt prioritás.

A mai munkaerő-tervezés azonban nincs kapcsolatban a valósággal, és a jelenlegi stratégiák nem hatékonyak a bomlasztó tájkép leküzdésében. Gondoljunk csak a változó készségekre, a tehetségek alacsony számára, a magas fluktuációra és a munkavállaló-munkáltató dinamika megváltozására.

Összességében elmondható, hogy jelentős hozzáállásbeli és gondolkodásbeli változásokra van szükségünk: Ahelyett, hogy azt feltételeznénk, hogy megjósolhatjuk a jövőbeli készségigényeket, elegendő tehetséghez juthatunk hozzá, a jövőbeli hiányosságokat vásárlással és építéssel pótolhatjuk, és megszabhatjuk, mikor és hol dolgozzanak a munkavállalók, új megközelítésre van szükségünk, amely új stratégiákat nyit meg.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm