13 °C Budapest
Cropped studio shot of a group of diverse businesspeople waiting in line

Egyre súlyosabb a helyzet: az egészségügyet és az oktatást hagyja ott a legtöbb dolgozó

2022. június 14. 12:31

A következő negyedévben a hazai munkáltatók 30 százaléka jelez előre bővülést jelenlegi munkaerő-állományában, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez. Rekord magas 39 százalékos foglalkoztatási szándékot jeleztek a Nyugat-Dunántúl munkáltatók – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 40 országában, összesen több mint 41 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 520 fős reprezentatív mintában szereplőket kérdezték meg második negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

Az előző negyedévhez hasonlóan a munkáltatói válaszokból származtatott Nettó Foglalkoztatási Mutató +13 százalékos átlagos értéket ért el, amely 2021 azonos időszakához képest 5 százalékpontos növekedést jelent.

Optimizmusra ad okot, hogy a második negyedévben tapasztalt visszafogottabb előrejelzést megtartva stabilizálódott a munkaerő-bővítési szándék. Azonban rendkívül nagy terhet ró a vállalatokra a megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya. A tehetséghiány a cégek háromnegyedét érinti, ami rendkívül magas

– mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 13 százalékos átlagos létszámbővítési mutatót tovább árnyalják, az egyes szektorok közötti jelentős különbségek. Habár 5 százalékponttal gyengült az előző negyedévhez képest, továbbra is az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektor (30%-os nettó foglalkoztatási mutatóval) a legversenyképesebb ágazat, ugyanis a 42 százalékuk tervez létszámbővítést. Négy egymást követő negyedév 21 százalékpontos növekedése után, az elmúlt 3 év legmagasabb Nettó Foglalkoztatási Értékét regisztrálták a gyártás szektorban (21%), 36 százalékuk prognosztizált bővülést a következő negyedévben.

A legnagyobb növekedést 2021 harmadik negyedéve óta a termelés szektor mutatja, 23 százalékpontos növekedéssel. További növekedés várható a bank, hitelintézet, biztosítás és ingatlanszektor területén (36%) és az építőiparban (33%). Azonban negatív rekordot is hozott a kutatás. 2013 negyedik negyedéve óta -8-as mutatóval a legalacsonyabb értéket mértek az oktatás, egészségügy, szociális munka és kormányzat területén.

A kutatás kezdete (2009) óta soha nem tapasztalt magasságú, 39 százalékos munkaerőfelvételi szándékot regisztráltak a Nyugat-Dunántúlon, amely 2022 második negyedévéhez képest 30 százalékpontot, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig 40 százalékpontot emelkedett. Ezt követi a Dél-Dunántúli régió foglalkoztatási előrejelzése +34-es érékkel. Budapest azonban leszakadt az élbolytól, az előző negyedév 18 százalékos értékéhez képest 8%-ot regisztráltak, míg a leginkább visszafogott várakozásokat Észak-Magyarország (4%) területén mérték a felmérés készítői.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A cégméretet tekintve, mind a négy kategóriában növekedésre számíthatunk. A létszámnövelést tervező cégek aránya a középvállalkozások, vagyis a 50-249 főt foglalkoztató cégek körében a legmagasabb: ebben a körben 17 százalék a Nettó Foglalkoztatási Mutató értéke.

A globális Munkaerőpiaci Előrejelzés világszerte optimizmust mutat, a 40 vizsgált országból csupán Görögországban jeleznek előre minimális visszaesést (-1%). A globális derűlátást jelzi, hogy nemzetközi összehasonlításban a +13 százalékos magyarországi kilátások a szerényebbek között szerepel, így a 40-es lista 33. helyét foglalja el. Az élen Mexikó (+59%), Brazília (54%), India (51%), Kolumbia és Kanada (43-43%) állnak. A vizsgált körben szereplő uniós országok közül a leglátványosabb munkaerő-bővülés Portugáliában (37%), Finnországban (36%) és Hollandiában (35%) várható. Az uniós országok közül Magyarországnál gyengébben teljesített Románia, Szlovákia (12-12%) és Lengyelország (11%).

A felmérésben ismét feltett a szabad pozíciók betöltéséhez kapcsolódó nehézségekről is kérdéseket. A nemzetközi átlaggal megegyezően, a hazai munkáltatók 75%-a tapasztal nehézségeket a pozíciók betöltése kapcsán. A bank, pénzügy, biztosítás és ingatlan szektor megkérdezett munkáltatóinak 86%-a küzd tehetséghiánnyal, ezt követi a nagy- és kiskereskedelem (82%), majd a gyártás (80%) szektor. A megkérdezettek 27%-a számára a gyártás területéhez kapcsolódó szakértők megtalálása jelenti a legnagyobb kihívást, ezt követi a logisztika 20%-kal, majd 17%-kal az IT/adat és a marketing/értékesítés területéhez kapcsolódó kompetenciák.

A munkáltatók által elvárt készségek között a három legnehezebben megtalálható készség a rugalmasság, stressztűrés és alkalmazkodóképesség (31%), az együttműködési és csapatmunkával kapcsolatos készségek (26%), valamint felelősségtudat, megbízhatóság, fegyelmezési készség (25%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm