7 °C Budapest
Woman working at home with dog

Miért jó a távmunka és mik lehetnek az otthoni távmunka hátrányai?

2021. szeptember 25. 20:03

A koronavírus és a világjárvány következményeiben létrejött változások az élet minden területét érintették, ez alól pedig nem kivétel a munkaerőpiac sem – az elmúlt évek során soha nem látott mértéket öltött a távmunka, így számos új távmunka állás lehetőség nyílt meg azok számára, akiknek esélyük van otthonról is dolgozni.

Mióta megjelent a koronavírus, számos munkavállalónak bizonytalanabbá vált az élete, ugyanis a megszorítások következményeként rengeteg munkahely szűnt meg (például a turizmus- és vendéglátás területén), vagy vált veszélyessé a fertőzésnek való kitettség miatt. A legtöbb munkáltató, ahol volt lehetőség rá, a válsághelyzetre úgy reagált, hogy bővítette az otthoni távmunka lehetőségeit, illetve fokozta az alkalmazottak munkavégzési rugalmasságát, hogy a válsághelyzetet a lehető legegyszerűbben vészelhessük át.

Cikkünkben az otthoni távmunka lehetőségei kapcsán nyújtunk tájékoztatást: eláruljuk, mi a távmunka és miért jó a távmunka, illetve milyen távmunka állás lehetőségek végezhetőek a leginkább. Vállalható olyan távmunka bedolgozás nagyobb cégeknél, mint például az adatrögzítő távmunka, vagy szervezési távmunka? Milyen munkahelyeken biztosított a távmunka és hol nincs rá lehetőségünk? Mik lehetnek az otthoni távmunka hátrányai, milyen esetekben nem javallott a távmunka végzése? Lehet egy otthoni távmunka állás negatív hatással az egészségügyi állapotunkra?

Mi a távmunka?

A távmunka egyszerűen távolról végzett munkát jelent, vagyis a munkavégzésünk helye nem azonos a munkahelyünk épületével, vagy a céghez, szervezethez tartozó más helyszínekkel. A távmunka, mint lehetőség egyébként nem új fogalom, ugyanis az otthoni távmunka, más néven „home office” már a 2000-es évek elejétől elérhető opció számos ágazatban. A távmunka lényege tehát az, hogy az alkalmazott ugyanazt a munkát képes elvégezni otthonról, mint amit egyébként is el tudna végezni a munkahelyéről, cserébe lazulnak a kötöttségek, rugalmasabb a munkaidő-beosztás és kényelmesebb a munkakörnyezet is.

Miért jó a távmunka?

A koronavírus okozta válsághelyzetben a távmunka hatékony reakcióként működött, amikor a járvány hullámai új erőre kaptak és fokozott óvatossággal kellett odafigyelni a betegség terjedésére. Minden munkahelyen más-más intézkedéseket hoztak: csökkentették a bent dolgozók létszámát, fizikai korlátokkal (például plexifal) próbálták erejét venni a vírus terjedésének, vagy gumikesztyűben, maszkban jártak az alkalmazottak dolgozni. Akárhogy is nézzük, az otthoni távmunka volt a legkellemesebb megoldás az alkalmazottak biztonsága érdekében.

Mivel a járvány nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érintette, mégpedig a távoktatás kapcsán, a távmunka a segítség nélkül maradt családoknak is remek szolgálatot tett, ugyanis így könnyebben lehet egyszerre figyelni a kisebb gyerekekre, felügyelni a háztartást és elvégezni a munkahelyi feladatokat. A távmunka előnye továbbá, hogy általa kikerülhetjük – különösen nagyvárosban – a tömegközlekedés használatát, sőt, értékes időt is nyerhetünk azzal, hogy megspóroljuk a munkahelyre oda-vissza történő utazást. Éppen az utóbbi okokból kifolyólag egy távmunka állás előnyösebb a kisgyermekes anyáknak is.

Milyen állások esetében opció a távmunka?

A távmunka egy nagyszerű opció, ha egy munkavállalónak kellemetlenséget okoz a bejárás, de mindenekelőtt fontos kiemelnünk, hogy az otthoni távmunka állás nem minden ágazatban működik. A távmunka csak olyan irodai alkalmazottak esetében jelent megoldást, akiknek a számítógépük és a hozzá tartozó egyszerűen szállítható berendezések használata elég ahhoz, hogy minden feladatukkal készen legyenek. Otthoni távmunka végzésére alkalmasak lehetnek a különféle informatikai állások, az elemző és adatrögzítő távmunka, a különféle számítógépes kreatív munkák, vagy például a közgazdasági, pénzügyi ügyintézés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt már mindenképpen meg kell különböztetnünk a fizikai és a szellemi munkát, ugyanis a fizikai munkánál, ahol a dolgozónak ott kell lennie a munkahelyén (egy étteremben, egy boltban, egy gyártósoron, egy építkezésen), nincsen távmunka lehetőség. Fizikai munkavégzés esetén a munkahely a járvány ellen védőruházattal, maszkhasználattal és a dolgozók elszeparálásával tud védekezni.

Otthoni távmunka állás lehetőségek

Otthoni távmunka állás tökéletesen végezhető minden olyan szellemi munka esetében, ahol a munkahelyi technológiai infrastruktúra nem köti helyhez a dolgozókat, illetve, ha a személyes jelenlét nem szükséges. Kiváló távmunka állás lehetőségeket kínálnak a nemzetközi vállalatok (például a munkaerő-kiválasztás, a kommunikáció, a marketing és az informatika terén), mindig szükség van logisztikai dolgozókra, adatrögzítőkre, illetve olyan „fogaskerekekre”, akik nélkül nem működik a szervezet egésze (például ügyintézők, titkárnők, kapcsolattartók).

Távmunka PRO-KONTRA

Az otthoni távmunka, avagy a home office számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de azt is tudnunk kell, hogy a tartós otthonlétnek hátrányai is vannak, járványhelyzet ide, vagy oda. Nézzük, mik ezek!

Az otthoni távmunka előnyei

  • Rugalmas időbeosztás: míg egy munkahelyen munkaidőben kell dolgozni, addig a távmunka lehetőséget ad arra, hogy elintézzük a napi feladatokat, hosszabb szünetet tartsunk, vagy az esti nyugalmat használjuk ki hatékony munkavégzésre.
  • Nincs munkába járás: munkába járni nem csak anyagi szempontból költséges (bérletek, jegyek, tankolás), hanem az azzal eltöltött idő miatt is, amit a távmunka megspórol. Budapesten például, ha az otthonunk messze esik a munkahelyről, naponta akár órákat is eltölthetünk ingázással!
  • Egyszerűbb dolgunk van a gyerekekkel: ha a gyerekek távoktatáson vesznek részt, vagy megbetegszenek, és a szülőnek nincs segítsége, a távmunka hatékony megoldást jelenthet a családi problémákra, így táppénz vagy fizetés nélküli szabadság nélkül is elrendezhetjük dolgainkat.
  • Csend és nyugalom: rengeteg olyan munkahely van, ahol az alkalmazottak teljesítményét rontja a kollegák okozta zaj, beszélgetés (pl. open office munkahelyek). Ezen a téren is megmutatkozik, hogy miért jó a távmunka, hiszen hamar észrevehetjük, hogy az otthoni nyugalomban mennyivel jobb minőségű munkát tudunk elvégezni, sőt, gyorsabban.

Az otthoni távmunka hátrányai

  • Csend és nyugalom: éppen az előnyös tulajdonságok üthetnek ki hátrányként az otthoni távmunka során, hiszen a túl nagy csend és a szociális kapcsolatok hiánya hozzájárul az alkalmazottak elmagányosodásához.
  • Gyengülnek a munkahelyi kapcsolatok: egy-egy olyan munkahelyen, ahol mindenki távmunka keretei között dolgozik, sőt, még a fluktuációval is kell, hogy számoljunk, az alkalmazottak nem ismerik egymást. A közös ebéd, kávézás és beszélgetés kifejezetten fontos, hogy az alkalmazottak ne egyénként, hanem csapatként gondoljanak magukra.
  • Túl nagy kényelem: számos alkalmazottra igaz, hogy az otthon kényelmében – főleg, ha nehezen mérhető a teljesítménye – elkezd nem dolgozni. Otthon is sok minden van, ami a távmunka közben elterelheti a figyelmünket, mint például a tévé, vagy a gyerekek.
  • Csökkennek az előrelépési lehetőségek: ahhoz, hogy egy munkahelyen előléptetést vagy más elismerést szerezzünk, szükséges, hogy valamennyit mutassunk magunkból, vagy hallassuk a hangunkat – ez egy teljes távmunka állás kereteiben igen korlátozott lehetőség.
  • Mozgáshiány: a tartós ülőmunkának számos negatív hatása van egészségünkre, éppen ezért a távmunka során mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy a munkavégzés mellett mozogjunk (járjunk el sétálni, kondizni, sportolni)!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm