15 °C Budapest
Woman working at home with dog

Miért jó a távmunka és mik lehetnek az otthoni távmunka hátrányai?

2021. szeptember 25. 20:03

A koronavírus és a világjárvány következményeiben létrejött változások az élet minden területét érintették, ez alól pedig nem kivétel a munkaerőpiac sem – az elmúlt évek során soha nem látott mértéket öltött a távmunka, így számos új távmunka állás lehetőség nyílt meg azok számára, akiknek esélyük van otthonról is dolgozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mióta megjelent a koronavírus, számos munkavállalónak bizonytalanabbá vált az élete, ugyanis a megszorítások következményeként rengeteg munkahely szűnt meg (például a turizmus- és vendéglátás területén), vagy vált veszélyessé a fertőzésnek való kitettség miatt. A legtöbb munkáltató, ahol volt lehetőség rá, a válsághelyzetre úgy reagált, hogy bővítette az otthoni távmunka lehetőségeit, illetve fokozta az alkalmazottak munkavégzési rugalmasságát, hogy a válsághelyzetet a lehető legegyszerűbben vészelhessük át.

Cikkünkben az otthoni távmunka lehetőségei kapcsán nyújtunk tájékoztatást: eláruljuk, mi a távmunka és miért jó a távmunka, illetve milyen távmunka állás lehetőségek végezhetőek a leginkább. Vállalható olyan távmunka bedolgozás nagyobb cégeknél, mint például az adatrögzítő távmunka, vagy szervezési távmunka? Milyen munkahelyeken biztosított a távmunka és hol nincs rá lehetőségünk? Mik lehetnek az otthoni távmunka hátrányai, milyen esetekben nem javallott a távmunka végzése? Lehet egy otthoni távmunka állás negatív hatással az egészségügyi állapotunkra?

Mi a távmunka?

A távmunka egyszerűen távolról végzett munkát jelent, vagyis a munkavégzésünk helye nem azonos a munkahelyünk épületével, vagy a céghez, szervezethez tartozó más helyszínekkel. A távmunka, mint lehetőség egyébként nem új fogalom, ugyanis az otthoni távmunka, más néven „home office” már a 2000-es évek elejétől elérhető opció számos ágazatban. A távmunka lényege tehát az, hogy az alkalmazott ugyanazt a munkát képes elvégezni otthonról, mint amit egyébként is el tudna végezni a munkahelyéről, cserébe lazulnak a kötöttségek, rugalmasabb a munkaidő-beosztás és kényelmesebb a munkakörnyezet is.

Miért jó a távmunka?

A koronavírus okozta válsághelyzetben a távmunka hatékony reakcióként működött, amikor a járvány hullámai új erőre kaptak és fokozott óvatossággal kellett odafigyelni a betegség terjedésére. Minden munkahelyen más-más intézkedéseket hoztak: csökkentették a bent dolgozók létszámát, fizikai korlátokkal (például plexifal) próbálták erejét venni a vírus terjedésének, vagy gumikesztyűben, maszkban jártak az alkalmazottak dolgozni. Akárhogy is nézzük, az otthoni távmunka volt a legkellemesebb megoldás az alkalmazottak biztonsága érdekében.

Mivel a járvány nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érintette, mégpedig a távoktatás kapcsán, a távmunka a segítség nélkül maradt családoknak is remek szolgálatot tett, ugyanis így könnyebben lehet egyszerre figyelni a kisebb gyerekekre, felügyelni a háztartást és elvégezni a munkahelyi feladatokat. A távmunka előnye továbbá, hogy általa kikerülhetjük – különösen nagyvárosban – a tömegközlekedés használatát, sőt, értékes időt is nyerhetünk azzal, hogy megspóroljuk a munkahelyre oda-vissza történő utazást. Éppen az utóbbi okokból kifolyólag egy távmunka állás előnyösebb a kisgyermekes anyáknak is.

Milyen állások esetében opció a távmunka?

A távmunka egy nagyszerű opció, ha egy munkavállalónak kellemetlenséget okoz a bejárás, de mindenekelőtt fontos kiemelnünk, hogy az otthoni távmunka állás nem minden ágazatban működik. A távmunka csak olyan irodai alkalmazottak esetében jelent megoldást, akiknek a számítógépük és a hozzá tartozó egyszerűen szállítható berendezések használata elég ahhoz, hogy minden feladatukkal készen legyenek. Otthoni távmunka végzésére alkalmasak lehetnek a különféle informatikai állások, az elemző és adatrögzítő távmunka, a különféle számítógépes kreatív munkák, vagy például a közgazdasági, pénzügyi ügyintézés.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Itt már mindenképpen meg kell különböztetnünk a fizikai és a szellemi munkát, ugyanis a fizikai munkánál, ahol a dolgozónak ott kell lennie a munkahelyén (egy étteremben, egy boltban, egy gyártósoron, egy építkezésen), nincsen távmunka lehetőség. Fizikai munkavégzés esetén a munkahely a járvány ellen védőruházattal, maszkhasználattal és a dolgozók elszeparálásával tud védekezni.

Otthoni távmunka állás lehetőségek

Otthoni távmunka állás tökéletesen végezhető minden olyan szellemi munka esetében, ahol a munkahelyi technológiai infrastruktúra nem köti helyhez a dolgozókat, illetve, ha a személyes jelenlét nem szükséges. Kiváló távmunka állás lehetőségeket kínálnak a nemzetközi vállalatok (például a munkaerő-kiválasztás, a kommunikáció, a marketing és az informatika terén), mindig szükség van logisztikai dolgozókra, adatrögzítőkre, illetve olyan „fogaskerekekre”, akik nélkül nem működik a szervezet egésze (például ügyintézők, titkárnők, kapcsolattartók).

Távmunka PRO-KONTRA

Az otthoni távmunka, avagy a home office számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de azt is tudnunk kell, hogy a tartós otthonlétnek hátrányai is vannak, járványhelyzet ide, vagy oda. Nézzük, mik ezek!

Az otthoni távmunka előnyei

  • Rugalmas időbeosztás: míg egy munkahelyen munkaidőben kell dolgozni, addig a távmunka lehetőséget ad arra, hogy elintézzük a napi feladatokat, hosszabb szünetet tartsunk, vagy az esti nyugalmat használjuk ki hatékony munkavégzésre.
  • Nincs munkába járás: munkába járni nem csak anyagi szempontból költséges (bérletek, jegyek, tankolás), hanem az azzal eltöltött idő miatt is, amit a távmunka megspórol. Budapesten például, ha az otthonunk messze esik a munkahelyről, naponta akár órákat is eltölthetünk ingázással!
  • Egyszerűbb dolgunk van a gyerekekkel: ha a gyerekek távoktatáson vesznek részt, vagy megbetegszenek, és a szülőnek nincs segítsége, a távmunka hatékony megoldást jelenthet a családi problémákra, így táppénz vagy fizetés nélküli szabadság nélkül is elrendezhetjük dolgainkat.
  • Csend és nyugalom: rengeteg olyan munkahely van, ahol az alkalmazottak teljesítményét rontja a kollegák okozta zaj, beszélgetés (pl. open office munkahelyek). Ezen a téren is megmutatkozik, hogy miért jó a távmunka, hiszen hamar észrevehetjük, hogy az otthoni nyugalomban mennyivel jobb minőségű munkát tudunk elvégezni, sőt, gyorsabban.

Az otthoni távmunka hátrányai

  • Csend és nyugalom: éppen az előnyös tulajdonságok üthetnek ki hátrányként az otthoni távmunka során, hiszen a túl nagy csend és a szociális kapcsolatok hiánya hozzájárul az alkalmazottak elmagányosodásához.
  • Gyengülnek a munkahelyi kapcsolatok: egy-egy olyan munkahelyen, ahol mindenki távmunka keretei között dolgozik, sőt, még a fluktuációval is kell, hogy számoljunk, az alkalmazottak nem ismerik egymást. A közös ebéd, kávézás és beszélgetés kifejezetten fontos, hogy az alkalmazottak ne egyénként, hanem csapatként gondoljanak magukra.
  • Túl nagy kényelem: számos alkalmazottra igaz, hogy az otthon kényelmében – főleg, ha nehezen mérhető a teljesítménye – elkezd nem dolgozni. Otthon is sok minden van, ami a távmunka közben elterelheti a figyelmünket, mint például a tévé, vagy a gyerekek.
  • Csökkennek az előrelépési lehetőségek: ahhoz, hogy egy munkahelyen előléptetést vagy más elismerést szerezzünk, szükséges, hogy valamennyit mutassunk magunkból, vagy hallassuk a hangunkat – ez egy teljes távmunka állás kereteiben igen korlátozott lehetőség.
  • Mozgáshiány: a tartós ülőmunkának számos negatív hatása van egészségünkre, éppen ezért a távmunka során mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy a munkavégzés mellett mozogjunk (járjunk el sétálni, kondizni, sportolni)!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16