15 °C Budapest

Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók

2021. január 12. 19:06

Fizetés nélküli szabadság kérelem 2021: fizetés nélküli szabadság mikor kérhető, fizetés nélküli szabadság megszüntetése, fizetés nélküli szabadság közalkalmazott részére.

A fizetés nélküli szabadság, ahogy a nevében is áll, egy olyan időszak, amikor a munkavállaló munkaviszonya él, ám szabályosan nem történik bérkifizetés. Cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a fizetés nélküli szabadság témakörében: eláruljuk, hogy milyen a fizetés nélküli szabadság kérelem, mennyi fizetés nélküli szabadság adható egy munkavállalónak és milyen esetekben, mikor kérhető fizetés nélküli szabadság!

Fizetés nélküli szabadság 2021

Egyes esetekben a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár a munkavállalónak, ám több olyan alkalom is előfordulhat egy munkavállaló életében, amikor a fizetés nélküli szabadság igénylése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk munkáltatónktól. Nézzük, a Munka Törvénykönyve szerint milyen esetben jár a fizetés nélküli szabadság 2021 során is alanyi jogon, illetve mikor kell kérvényeznünk azt!

Alanyi jogon járó fizetett szabadság: mikor adható fizetés nélküli szabadság?

  • Gyermek gondozása céljából a harmadik életévét be nem töltött gyermek (a GYES-jogosultság ideje alatt) + a gyermek tizedik életévének betöltéséig, ha a családnál ezen időtartamra alatt is fennáll a gyermekgondozási segélyre való jogosultság;
  • a munkavállalót hozzátartozója tartós ápolása céljából az ápolás időtartamára, ami maximum 2 év hosszúságú időn keresztül (ha az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást tud bemutatni);
  • tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság igénybevételét (az önkéntes katonaiszolgálat-teljesítés kivételével) 15 nappal korábban be kell jelenteni, az annak a fizetés nélküli szabadság megszüntetése céljából leadott igényt pedig 30 nappal korábban kell jeleznünk munkáltatónk irányában!

Tehát: minden magyar munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság 2021 évében is, azonban, ha valaki a felsorolt esetektől függetlenül, más okokból szeretne fizetés nélküli szabadságra menni, az is megvalósítható. Ezekben az esetekben fizetés nélküli szabadság kérelem leadása szükséges, amellyel kapcsolatban a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, a fizetés nélküli szabadság létesítését - és ha igen, milyen feltételekkel hagyja azt jóvá.

Fizetés nélküli szabadság kérelem útján: mikor kérhető fizetés nélküli szabadság?

Ahogy azt korábban leírtuk, Magyarországon a fent felsorolt esetekben alanyi jogon jár a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság, ezen felül pedig bárki igényelheti munkáltatójától a fizetés nélküli szabadság engedélyezését. A döntő kérdés ezután már csak az, hogy megkapja-e?

A fizetés nélküli szabadság kérelem tartalma

  • A fizetés nélküli szabadság kérelem címe;
  • a kérelmező alapadatai: neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve;
  • az időszak - pontos dátummal megjelölve -, amikorra a fizetés nélküli szabadság ideje vonatkozik;
  • a kérelmező fizetés nélküli szabadság alatti elérhetősége (cím, telefonszám);
  • keltezés;
  • és a kérelmező aláírása.

A fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság addig jár, ameddig fennálnak azok az okok, amelyek feljogosítják a munkavállalót az alanyi jogú fizetés nélküli szabadság igénylésére (például a gyermek betegségének elmúlása a fizetés nélküli szabadság megszűnését is maga után vonja). Ettől eltérő esetekben a fizetés nélküli szabadság akkor szűnik meg, amikorra a munkavállaló és a munkáltató közötti egyesség vonatkozik. 

Fizetés nélküli szabadság és biztosítási jogviszony

Fontos tudni, hogy amíg valaki fizetés nélküli szabadságon van, és az nem alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság, akkor szünetel a munkavállaló egészségbiztosítása. Ezek alatt az időszakok alatt az egészségügyi biztosítási díját a fizetés nélküli szabadság idejét igénybe vevő dolgozó maga köteles fizetni! Ezesetben a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, (20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lap).

Fizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban

Közalkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalókra ugyanazok a feltételek érvényesek, mint amiket fent leírtunk a fizetés nélküli szabadság feltételei kapcsán. A közalkalmazott ugyanúgy élhet az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság igénylésével, ha megfelel a kritériumoknak.

Fizetés nélküli szabadság mikor adható munkáltatói oldalról?

A fent leírt fizetés nélküli szabadság esetek kötelezik a munkáltatót arra, hogy alkalmazottját elengedje szabadságra. Ezen felül is bármikor adható fizetés nélküli szabadság a munkáltató részéről akkor, ha a munkavállaló által kérvényezett feltételek megfelelnek számára - ilyen esetekben egyedi feltételeket is szabhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem