5 °C Budapest
Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók

Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók

2021. január 12. 19:06

Fizetés nélküli szabadság kérelem 2021: fizetés nélküli szabadság mikor kérhető, fizetés nélküli szabadság megszüntetése, fizetés nélküli szabadság közalkalmazott részére.

A fizetés nélküli szabadság, ahogy a nevében is áll, egy olyan időszak, amikor a munkavállaló munkaviszonya él, ám szabályosan nem történik bérkifizetés. Cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a fizetés nélküli szabadság témakörében: eláruljuk, hogy milyen a fizetés nélküli szabadság kérelem, mennyi fizetés nélküli szabadság adható egy munkavállalónak és milyen esetekben, mikor kérhető fizetés nélküli szabadság!

Fizetés nélküli szabadság 2021

Egyes esetekben a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár a munkavállalónak, ám több olyan alkalom is előfordulhat egy munkavállaló életében, amikor a fizetés nélküli szabadság igénylése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk munkáltatónktól. Nézzük, a Munka Törvénykönyve szerint milyen esetben jár a fizetés nélküli szabadság 2021 során is alanyi jogon, illetve mikor kell kérvényeznünk azt!

Alanyi jogon járó fizetett szabadság: mikor adható fizetés nélküli szabadság?

  • Gyermek gondozása céljából a harmadik életévét be nem töltött gyermek (a GYES-jogosultság ideje alatt) + a gyermek tizedik életévének betöltéséig, ha a családnál ezen időtartamra alatt is fennáll a gyermekgondozási segélyre való jogosultság;
  • a munkavállalót hozzátartozója tartós ápolása céljából az ápolás időtartamára, ami maximum 2 év hosszúságú időn keresztül (ha az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást tud bemutatni);
  • tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság igénybevételét (az önkéntes katonaiszolgálat-teljesítés kivételével) 15 nappal korábban be kell jelenteni, az annak a fizetés nélküli szabadság megszüntetése céljából leadott igényt pedig 30 nappal korábban kell jeleznünk munkáltatónk irányában!

Tehát: minden magyar munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság 2021 évében is, azonban, ha valaki a felsorolt esetektől függetlenül, más okokból szeretne fizetés nélküli szabadságra menni, az is megvalósítható. Ezekben az esetekben fizetés nélküli szabadság kérelem leadása szükséges, amellyel kapcsolatban a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, a fizetés nélküli szabadság létesítését - és ha igen, milyen feltételekkel hagyja azt jóvá.

Fizetés nélküli szabadság kérelem útján: mikor kérhető fizetés nélküli szabadság?

Ahogy azt korábban leírtuk, Magyarországon a fent felsorolt esetekben alanyi jogon jár a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság, ezen felül pedig bárki igényelheti munkáltatójától a fizetés nélküli szabadság engedélyezését. A döntő kérdés ezután már csak az, hogy megkapja-e?

A fizetés nélküli szabadság kérelem tartalma

  • A fizetés nélküli szabadság kérelem címe;
  • a kérelmező alapadatai: neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve;
  • az időszak - pontos dátummal megjelölve -, amikorra a fizetés nélküli szabadság ideje vonatkozik;
  • a kérelmező fizetés nélküli szabadság alatti elérhetősége (cím, telefonszám);
  • keltezés;
  • és a kérelmező aláírása.

A fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság addig jár, ameddig fennálnak azok az okok, amelyek feljogosítják a munkavállalót az alanyi jogú fizetés nélküli szabadság igénylésére (például a gyermek betegségének elmúlása a fizetés nélküli szabadság megszűnését is maga után vonja). Ettől eltérő esetekben a fizetés nélküli szabadság akkor szűnik meg, amikorra a munkavállaló és a munkáltató közötti egyesség vonatkozik. 

Fizetés nélküli szabadság és biztosítási jogviszony

Fontos tudni, hogy amíg valaki fizetés nélküli szabadságon van, és az nem alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság, akkor szünetel a munkavállaló egészségbiztosítása. Ezek alatt az időszakok alatt az egészségügyi biztosítási díját a fizetés nélküli szabadság idejét igénybe vevő dolgozó maga köteles fizetni! Ezesetben a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, (20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lap).

Fizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban

Közalkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalókra ugyanazok a feltételek érvényesek, mint amiket fent leírtunk a fizetés nélküli szabadság feltételei kapcsán. A közalkalmazott ugyanúgy élhet az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság igénylésével, ha megfelel a kritériumoknak.

Fizetés nélküli szabadság mikor adható munkáltatói oldalról?

A fent leírt fizetés nélküli szabadság esetek kötelezik a munkáltatót arra, hogy alkalmazottját elengedje szabadságra. Ezen felül is bármikor adható fizetés nélküli szabadság a munkáltató részéről akkor, ha a munkavállaló által kérvényezett feltételek megfelelnek számára - ilyen esetekben egyedi feltételeket is szabhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30