Middle age handsome businessman wearing tie sitting using laptop at the office skeptic and nervous, disapproving expression on face with crossed arms. Negative person.

A Nagy Testvér home officeban is figyel: hamarosan így ellenőrzik majd a dolgozókat a cégek

2021. augusztus 6. 10:01

A munkáltató távolról, számítástechnikai eszköz alkalmazásával is ellenőrizheti a munkavállaló munkavégzését. A jövőben a munkavállaló munkavégzésének ellenőrzése már információtechnológiai eszközökkel is lehetőség lesz, ami az eddigiekben ennyire konkrétan nem szerepelt a jogszabályban. Az ellenőrzési eszközökről, valamint az ellenőrzés terjedelméről és egyéb feltételeiről a munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a munkavállalót.

Korábban az ellenőrzéssel kapcsolatosan az általános szabályok voltak az irányadóak, amelyek kiegészültek azzal, hogy a munkavégzés otthon történik, tehát a munkavállaló privát szféráját egy munkáltatói ellenőrzés során mindig figyelembe kellett venni. A mostani jelentős változás viszont az, hogy ha a jövőben a munkáltató nem akarja mondjuk próba jelleggel hívogatni a munkavállalót, esetleg nem kíván olyan e-maileket írni, amikre záros határidőn belül választ vár, akkor lehetősége lesz arra, hogy egy megfigyelő programmal lássa el a számítógépét, amivel pontosan ellenőrizheti azt, hogy a munkavállaló az otthoni munkavéges tartama alatt mivel foglalkozik, milyen fájlokat hoz létre, egyáltalán, azzal a szerződéssel, vagy dokumentummal foglalkozik-e, ami egyébként a munkaköri kötelezettsége lenne – mondta el az InfoRádiónak Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédje.

Az érintett jogszabály alapvetően a munkajogi szabályok között van szabályozva, ugyanakkor a kérdésnek van egy nagyon erős adatkezelési lába is – tette hozzá a szakértő. Ugyanis, abban az esetben, ha a munkavállaló tevékenységét ilyetén mód monitorozza a munkáltató, akkor az személyes adatok kezelésének minősül, és rögtön belépnek a GDPR szabályai, amelyek nagyon szigorú tájékoztatási kötelezettséget írnak elő minden személyes adatkezelés vonatkozásában.

Következésképp, amennyiben a munkáltatónak ilyen tervei vannak, hogy ezt a fajta monitorozást alkalmazza, akkor az előzetes tájékoztatást a munkavállaló számára mindenképp biztosítania kell, aminek nagyon részletesnek kell lenni, egyebek mellett meghatározva az egész adatkezelésnek a jogalapját is. Szűcs László megjegyezte: a GDPR szabályaiból az is következik, hogy ha jogos érdeken alapul az adatkezelés, akkor ehhez egy érdekmérlegelési tesztet kell elvégezni, ami tulajdonképpen alátámasztja az adatkezelésnek a jogszerűségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18