Balaton lake panorama with clouds, Hungary

Itt hibáztak nagyot a balatoni vendéglátósok: ezért kellett sok helyen bezárni, elküldeni mindenkit

2021. július 13. 09:01

Nettó 300-400 ezer forintért sem akarnak fiatalok lángost sütni a Balatonnál. Ez azonban csak egy a temérdek probléma közül, amit a koronavírus-járvány okozott a balatoni turizmusban – adta hírül a 24.hu riportja.

A portál stábja a Balatonnál forgatott, ahol kisebb nagyobb vendéglátóhelyek tulajdonosait szólaltatták meg, hogy milyen az idei nyár a tónál. A riportból többek között kiderült, hogy van olyan lángosos, aki azért nem tudja kinyitni a bódéját, mert egyszerűen nettó 300-400 ezer forintos fizetésért sem talál embert, aki sütné a lángost.

A riportban megszólalt például Németh Tamás, mesterszakás is, aki legfőképp arról beszélt, hogy az emberek manapság inkább hosszú hétvégékre mennek csak a Balatonhoz, nagyon ritkák az egy hetes utazások, amik következtében bár a hétvégék erősek, a hétköznapok árbevétele meg sem közelíti a Covid előtti időszakot. A videóban megszólalt egy gocart pálya tulajdonosa is, aki szerint napi 100 000 forint lenne az a bevétel, amivel nem kellene aggódni a pálya fenntartásán a bérek kifizetésén, ettől azonban 40 ezerrel el van maradva idén.

Dobai András, pizzériatulajdonos arról beszélt, a legnagyobb probléma a szakképzett munkaerő elvándorlása a vendéglátásból. Mint mondta, azokakat akiket a vírus miatt kitettek, nyilván nem otthon ültek, hanem elmentek más ágazatba dolgozni, ahol tisztes bért kaptak. Közül sokan egyáltalán nem tértek vissza. A vendéglátós szerint a legnagyobb bajt az okozta a magyar vendéglátásba, főleg a Balatonnál, hogy a 2018/2019-es turisztikai csúcsévekben a vállalkozások elköltötték a pénzeiket. Sokat fejlesztettek, beruháztak, új helyeket nyitottak, nem képeztek tartalékot, ez pedig drámain visszaütött a koronavírus-világjárvány kirobbanásakor. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi turisták is szinte teljesen elmaradnak idén. Dobai András szerint visszaépülésről maximum 2022 nyarán lehet majd beszélni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem