23 °C Budapest
Érik az új munkahelyi világrend: sorra zárnak be az irodák Magyarországon

Érik az új munkahelyi világrend: sorra zárnak be az irodák Magyarországon

2021. június 10. 12:05

A pandémia nyomában járó változások felgyorsították a fejlődést, egyes vélemények szerint nagyjából 10 évet ugrottunk előre az időben ami a szervezeteket illeti. A home office ma már nem plusz juttatásként jelenik meg, hanem beépült a munkavállalók elvárásrendszerébe, és ahol erre valós lehetőség van, ott ma már minden munkáltatónak igazodni kell ehhez. Elkerülhetetlen, hogy hosszú távon csökkenjenek az irodák méret, sok vállalat már el is kezdte megvalósítani ezt a folyamatot. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz az így felszabadult helyekkel, az üres asztalokkal akkor, amikor már csak a hét 2-3 napján járnak be a munkavállalók.

A június 1-jén megrendezett Portfolio HR Revolution 2021 konferencia első panelbeszélgetése, a Vezérigazgatói kerekasztal a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok feldolgozásáról szólt, mely érthető módon minden szektort teljesen más mértékben érintett. A pandémia okozta megpróbáltatásokról, az otthoni és a hibrid munkavégzésről osztották meg tapasztalataikat nagyvállalati vezetők.

A home office kapcsán szóba kerültek a különféle megközelítési módok, Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egyes munkaköröket tekintve eltérő megközelítést kellett alkalmazniuk, hiszen a bankfiókoknak nyitva kellett lenniük, amely feszültséget okozott azon dolgozókkal, akik számára megoldható volt az otthoni munkavégzés. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg két székházuk van, amiből az egyiket bezárják, eladják, a másikba költözik be a csapat. Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a részletekre, és hogy miképp érinti ez a munkavállalókat, ezért megkerestük a bank kommunikációs osztályát, ahonnan a következő válasz érkezett

„A CIB Bank központi területeinek munkatársai a járványhelyzet előtt két irodaházban dolgoztak Budapest 2. kerületében a Medve, illetve a Fényes Elek utcában. Évek óta tervben van a két székház összevonása, melyet felgyorsított a járványhelyzet. A költözéssel egyszerűbbé válik a kapcsolattartás a kollégák között, hiszen egy irodában kap helyet minden központi terület, és nem utolsósorban a költözés jelentős költségcsökkentéssel is jár majd.

Idén év végéig minden központi terület munkaállomása átkerül a Fényes Elek utcai székházba, mely a költözés előtt jelentős átalakításokon esik át, melyek célja, hogy a hibrid munkavégzést támogató kialakítás jöjjön létre.

Az átalakítás során kiemelten figyelünk arra, hogy elegendő közösségi és kollaborációra alkalmas tér, illetve megoldás legyen amellett, hogy legyenek olyan kisebb tárgyalók is, ahova egy-egy munkatárs tud majd beülni, ha online/telefonos megbeszélése van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Felméréseinkből és a kollégáinktól érkező visszajelzésekből jól látszik, hogy egy olyan központi területi munkavégzési modell felé kell elmozdulni, amely egyesíti a vállalati kultúránk személyes együttműködésen alapuló előnyeit és az otthoni munkavégzés adta többletlehetőségeket.

A járványhelyzet miatt a bank központi területein dolgozók többsége jelenleg még otthonról végzi munkáját, de június közepétől már 40 százalékban kötelező lesz az irodában dolgozni, majd szeptembertől – és hosszú távon is – 60 százalék irodai munkavégzés a cél, 40 százalék otthoni munkavégzés mellett.”

Simák Pál a beszélt arról is, hogy a pandémia miatti otthoni munkavégzés ugyan megszűnt, ám az elvárásokba beépült, ugyanakkor kell közösséget is építeni, a kultúrát fejleszteni – szóval ez egy igencsak összetett problémává nőtte ki magát ezalatt a pár hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?