11 °C Budapest

Drasztikus átalakulás jön a magyar munkahelyeken: indul a teljes újratervezés

Pénzcentrum
2021. február 24. 11:02

A vírus előtti időszak otthon-irodában töltött aránya korábbi megszokott formájában véget ért, és már többé nem fog visszarendeződni ugyanarra az arányra. Teljesen új szemléletmódra van szükség a csapatok (újra)építéséhez a covid utáni időszak új világában. Ezt a témát járta körbe a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában Hudecz Annamária HR-tanácsadó, coach.

Világunk radikálisan és visszafordíthatatlanul, az egyik pillanatról a másikra 360 fokos fordulatot vett immár 10 hónapja, és azóta próbáljuk a fejünket a víz felett tartani. Sokszor alábukva, kétségbe esetten, a feneketlen mélység rémületétől való rettegéstől borzongva próbálunk újra erőt meríteni olyan tartalékokból, amelyek létezéséről talán mi magunk sem tudtunk korábban.

Az otthonunk vált a munkahelyünkké és a korábban régóta vágyott, vagy éppen rettegett homo-office lehetősége már erőltetett kényszermegoldás érzetét adja mindennapjainkban, amelyből sokan fejvesztve szeretnénk menekülni. A vírus előtti időszak otthon-irodában töltött aránya korábbi megszokott formájában véget ért, és már többé nem fog visszarendeződni ugyanarra az arányra.

Teljesen új szemléletmódra van szükség a csapatok (újra)építéséhez a covid utáni időszak új világában.

Az életünk minőségét meghatározó home-office kereteinek fellazulásával a korábbi irodai környezetünk válik a jövő legjelentősebb közösségformáló helyszíneivé. Az irodai és közösségi terek az első olyan szimbólumok egyike számomra, amelynek az az üzenete, hogy "Visszatérünk az életbe!". Mi lenne, ha ezzel a lehetőséggel úgy élnénk, mintha ebben a kivételes helyzetben az első pozitív benyomást szeretnénk megteremteni dolgozóink számára, mintha az új belépőink lennének?

Mennyire hangzik megdöbbentőnek az a tény, hogy akár már most, az online térben tudatosan előkészíthetjük a csapat (újra)építést a covid utáni időszakra? A lehetőségek tárháza talán még nem annyira evidens, mint amennyi eszköz véleményem szerint már most elérhető az online térben, az online csapatépítő-, a csapatkohéziót erősítő virtuális tréningek, a vezetői szerepet újradefiniáló-, megerősítő tréningek eszköztárain is messzemenően túl.

Erről a témáról is szó lesz május 13-án a Portfolio HR Revolution 2021 konferencián. Ne maradj le, regisztrálj már most az exkluzív rendezvényre. További részletek ITT!

A ’csapat’ újradefiniálásának a lehetősége is itt van most a kezünkben. A irodai, közösségi, pihenő terekre annak nélkülözhetetlen és szerves eszközeiként is tekinthetünk. Kivételes lehetőségünk van már most elkezdeni az egyén és a csapat ’lelkét’ a fizikai munkahelyen túl újra egymáshoz is kötni oly módon, hogy az irodai létbe való visszatérést a legtöbb lehetőség kiaknázásával, proaktívan a vállalati kultúra elemeinek újradefiniálásával vagy annak megerősítésével tegyük vezetőként, akár a csapat egy tagjaként.

A csapat (újra)építés személetmód ösztönös része, hogy az empátia dimenziójában is még jobban nyissunk egymás felé, a dolgozóink, a csapataink felé. Nagyon is szükség van erre a mindennapokban, még annál is jobban, mint gondolnánk.

El kell fogadnunk azt tényt, hogy a home-office az életünk része marad, csupán annak mértéke fog változni. Lehetőségünk van már most előre megtervezni 2-3 hetet, amikor 1-2 csapat számára tudatosan előkészítjük és megvalósítjuk a csapat (újra)építést. Időnk van bőven gyakorolni, és erre úgy tekintek, mintha a versenyszám előtt futnánk a bemelegítő köröket. A startvonalhoz csakis a legfelkészültebben állhatunk oda, mert tartozunk ennyivel magunknak, és másoknak!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A közösségi terek adta csapat(újra)építésen túl, elengedhetetlen egy további gondolati szál végigfuttatása, egy adott vállalat új növekedési pályára állításának elengedhetetlen részeként. Ezek az elemek a szervezeti igények feltérképezése, összehangolása, hiszen csakis ezek ismerete mentén lehet építkezni már messzemenően túl a csapat(újra)építésének fázisán, hogy tudom a választ arra a kérdésre, hogy miért és milyen irányba építem a csapatomat?

Hudecz Annamária HR-szakértő, coach

A mi döntésünk, hogy belső erőforrásból vagy külső, professzionális partner, cég szolgáltatásait vesszük igénybe. A bemelegítő körök után, így még hatékonyabban haladhatunk az elkötelezettség, a lojalitás, az inspiráció, a csapat újra(építés) új minőségén át az emberi érték menedzsment világába vezető úton, amely garantálja a növekedési pályát számokban is mérve.

Mindezeken túl még azzal is tisztában kell lennünk, hogy a stratégiánk részeként rendelkezzünk "A, B, C, D" tervek mellett még "ZS" tervvel is. Bizony, bizony ott van az, csak még nem látunk rá. Ezért fontos, hogy a lehető legmagabiztosabban álljunk rá arra a bizonyos a jövőbeli növekedési pályára, vagyis a legfelkészültebben lépjünk oda ahhoz a bizonyos rajtvonalhoz. Pontosan még nem tudjuk, hogy mikor kezdődik az a bizonyos verseny, de azt már most tudjuk, hogy lesz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem