1 °C Budapest

Megéri hazajönni Nyugatról dolgozni? Még midig sok a kérdőjel a magyarokban

2020. december 26. 18:02

A magyarországi munkaerő piacon az elmúlt 3-5 évben jelentős változások indultak el. A fehérgalléros szférában keletkezett, a kompetenciák és készségek szintjén is kiemelkedő munkaerő hiányából tanultak a vállalatok. A nettó bérek emelkednek, valamint a cégkultúra és a technológiai felkészültség is folyamatosan fejlődik. Mindemellett, több száz új, minőségi munkahely teremtődik kiemelten a technológiai és az üzleti szolgáltató központok piacán.

Általánosságban véve, azok, akik úgy döntenek, hogy külföldi pozícióban építik tovább karrierjüket - akár munkavállalóként, akár tanulmányi elhivatottságból - rendszerint középtávon, azaz 1-3-5 év erejéig hagyják el az országot. Ezen idő alatt, a magyarországi munkaerő piacon olyan változások indultak el, amelyek kedvező feltételeket jelenthetnek a hazatérést fontolgató magyarok számára.

Megfigyelhető, hogy a külföldön tapasztalatot szerzők gyorsabban tudnak érvényesülni. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy külföld és külföld között is van különbség. Adott országon belül is akadnak olyan minőségi eltérések akár oktatási intézmények, akár vállalatok között, amelyekkel már az itthoni munkáltatók is tisztában vannak. Felmerül a kérdés, hogy miként tudnak a külföldön élő magyarok a folyamatosan változó hazai és nemzetközi piacról tájékozódni?

Szükség van a tényeken alapuló információs pontra

Ilyen és ehhez hasonló információk összegyűjtése és megvitatása érdekében hozta létre az MP Solutions Kft. személyzeti tanácsadó iroda két alapítója, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Compass-Plus Munkaerőpiaci Elemző és Ismeretterjesztő Alapítványt. 

"Az általunk tapasztalt igényekre választ adva, kezdeményezésünk célja, a külföldön élő vagy tanuló tehetségek hazavonzása, a kormányzati ösztönzők és támogatások bemutatása, valamint iparágakat népszerűsítő programok ismertetése, a külföldi cégek számára befektetésösztönzői tevékenység támogatása. Mindezt olyan közérthető és inspiráló módon, amelyből a munkavállalók és a munkaadók is egyaránt tanulhatnak, például a folyamatosan frissülő online tudástárból, eseményeinkből vagy a már elindult “Reboot Itthon! - Ezért érdemes hazaköltözni Magyarországra" című rendszeres kerekasztal beszélgetéseinkből, előadásainkból."- magyarázza Pelle Dávid, az MP Solutions, közel 20 évnyi személyzeti tanácsadói tapasztalattal rendelkező, ügyvezető igazgatója.

Hozzáadott értéket képviselő pozíciók nyílnak

Magyarország munkaerő szempontjából a magasabb hozzáadott értéket jelentő tudás irányába pozícionálódik. Más piacokkal összevetve, ez az a tényező, amely képes az országot versenyelőnyben tartani többek között az ország központi fekvése, a kulturális lehetőségek, az európai szinten még mindig jobb árértékű megélhetés és infrastruktúra miatt. A szakember szerint, a technológiai piac, a pénzügyi piac és a szolgáltató központok piaca változott a legtöbbet. Ezen szektorok közreműködésével 

több száz új álláslehetőség nyílik itthon, amelyek már nem a klasszikus kiszolgáló tevékenységet jelentik, hanem minőségi, a hozzáadott értéket képviselő pozíciókat. 

Itthonról is lehet nemzetközi csapatban dolgozni

Jelentős szempont, hogy Magyarországról is van lehetőség külföldi gyakorlatok és projektek részeseinek lenni, hiszen számos olyan vállalat van, amelyik leányvállalatot működtet Budapesten, vagy egy adott pillér központi funkcióit és irányítását a magyar irodára bízzák. Ez megköveteli azt, hogy a megfelelő nyelvtudás mellett, a szükséges készségekkel és kompetenciákkal is rendelkezzen a munkavállaló. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ilyen trendek hatására nemzetközi szinten vannak és lesznek lehetőségek a karrierépítésre. Ugyanakkor, számolni kell azzal is, hogy ennek köszönhetően a verseny is megnövekszik és az elvásárok is fokozódnak. Lényegében, a kihívások, a nemzetközi munkakörnyezet és a jó gyakorlatok itthonról is elérhetők a munkavállalók számára. Nem beszélve arról, hogy a távmunkának köszönhetően a más országban élő magyarok itthoni álláslehetőséget is betölthetnek a korábban már említett, külföldön megszerzett munka és élettapasztalataik adta előnyök kiaknázásával.

A vállalatok tanulnak a munkaerőhiányból

Nem újdonság az a szemlélet, miszerint a leghatékonyabb toborzási forma a már meglévő kollegák sikeres megtartása. Ezt azonban tovább lehet konkretizálni arra, hogy számos helyen fejlődésnek indult a cégkultúra is. A vezetők máshogy viszonyulnak az alkalmazottakhoz, gyakrabban kérnek visszajelzést, jobban bevonják őket folyamatokba, valamint általánosan rugalmasabb a munkavégzés. 

Emellett, már megjelentek olyan helyek is, ahol hasonló technológiával, valamint hasonló szellemiségben dolgozhatnak Budapesten a munkavállalók, mint Nyugat-Európában vagy akár a Szilícium-völgyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem