Rengeteg magyar dolgozó nézhet majd nagyot: fontos adataik kerülhetnek a kukába

2020. június 11. 14:32

Sokan sajátjukként tekintenek a céges informatikai eszközökre, rengeteg személyes dokumentumot, fotót tárolnak ezeken. A dolog akkor üt vissza, ha mondjuk kirúgják az embert, és elvész a hozzáférése a céges cuccokhoz. Mutatunk négy tippet, amikkel te is felkészülhetsz erre az eshetőségre.

Rengeteg magyart űzött home office-ba a járvány hosszú hónapokra, sokak pedig a céges eszközeiket vitték haza. Vagy mert nem tudják máson elvégezni a munkájukat, vagy mert a laptopon tárolják a munkahelyi anyagaikat, és így volt egyszerűbb. Ám sokaknak kimegy a fejéből, hogy a céges telefon, laptop nem az ő tulajdonuk.

Sose használd az irodai laptopot személyes dolgokra. Nem számít, mennyi ideig dolgozol egy munkahelyen, az ottani felszerelés nem a tiéd, nem használhatod magáncélra

- mondta a HuffPostnak Joanna Grama, a Vantage Technology Consulting Group alelnöke, aki szerint erre a tényre sokan csak akkor ébrednek rá, amikor elbocsátják őket, és vissza kell adniuk a céges telefont, számítógépet. A szakértő elmondta, egyszer egy kollégája rohamtempóban mentette le a családi képeket a laptopjáról, mielőtt elvették volna a hozzáférését a géphez. Ezért is fontos, hogy ha úgy érzed veszélyben az állásod, akkor már idő előtt kezdj neki lementeni azokat a személyes dolgokat, amelyek esetleg a céges eszközökön vannak.

A HuffPoost most négy pontban sorolta fel, hogy mire kell figyelni, az irodai eszközök kapcsán, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

1, Az IT-sek mindent látnak!

Felhívják a figyelmet, hogy az informatikusok rendre vissza tudják követni, ki, mikor és mit töltött le a céges rendszerekből. A Google-től kezdve a Slackig mindegyikük készít naplófájlokat, így ha valamit törlődik, vagy bizalmas információ szivárog ki, akkor 3 perc alatt megtudják, ki volt a ludas. Ha nem vagy biztos benne, hogy mi számít a cégnél bizalmas dokumentumoknak, akkor kérdezz! Általában a munkaszerződésekben, kézikönyvekben is benne szoktak lenni ezek a dolgok, de ha még ott sem találod, akkor menj biztosra.

2, Töröld a mentett jelszavakat, belépéseket

A böngészők és a közösségi oldalak jellemzően elmentik a jelszavakat, és az is kellemetlen lehet, ha bejelentkezve maradsz. A szakértők szerint a helyes gyakorlat, ha minden alkalommal kijelentkezel mindenhonnan, és kitörlöd az elmentett jelszavakat - főképpen, ha nyakadon az elbocsátás szele. Grama felhívta a figyelmet, hogy ha valami benne marad a rendszerben, akkor az informatikusok könnyen beléphetnek a privát fiókjaidba. A szakértő szerint emiatt is érdemes átállni a kétlépcsős hitelesítésre.

Ha hirtelen közlik, hogy ki vagy rúgva, akkor elég kevés időd lesz rendezni a céges eszközeidet, így előfordulhat, hogy valahol bejelentkezve maradsz. De nem ciki azt mondani a munkáltatónak, hogy még maradt pár dolog a céges eszközön, amit szeretnél lementeni egy IT-s segítségével

- tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3, A munkafájlokhoz ne nyúlj

Miközben el kell távolítani minden olyan személyes adatot, amelyhez nem akarod, hogy a munkáltató hozzáférjen, Alison Green, a Ask A Manager munkahelyi tanácsadócég alapítója hangsúlyozta, hogy azok a levelezések, fájlok, üzenetek nem minősülnek személyesnek, amelyeket munka kapcsán küldtél ki.

Ez befolyásolhatja szakmai hírnevedet, hiszen akár a szabotázsi kísérletként is értékelheti a munkáltató, ha ilyen dolgokat is kitöröl az ember

- mondta Green.

4, A teljesítményértékeléseket jó, ha megtartod

Ashley Watkins álláskeresési tanácsadó arról beszélt, hogy több olyan ügyfele is volt, aki sajnálta, hogy nem mentette le a céges gépéről a teljesítményértékeléseket, amelyeket az évek során kapott.  A szakember legfontosabb ajánlása, hogy minden dokumentum legyen meg, ami a korábbi teljesítményedről készült, hiszen így új munkát is könnyebb lehet találni. Emellett Watkins szerint jó ellenőrizni, hogy például a LinkedIn profilod a céges, vagy a magán e-mailedhez van-e kapcsolva, kellemetlen utólag rájönni, hogy a letiltott munkahelyi címedre van kötve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem