Rengeteg magyar dolgozó nézhet majd nagyot: fontos adataik kerülhetnek a kukába

Rengeteg magyar dolgozó nézhet majd nagyot: fontos adataik kerülhetnek a kukába

2020. június 11. 14:32

Sokan sajátjukként tekintenek a céges informatikai eszközökre, rengeteg személyes dokumentumot, fotót tárolnak ezeken. A dolog akkor üt vissza, ha mondjuk kirúgják az embert, és elvész a hozzáférése a céges cuccokhoz. Mutatunk négy tippet, amikkel te is felkészülhetsz erre az eshetőségre.

Rengeteg magyart űzött home office-ba a járvány hosszú hónapokra, sokak pedig a céges eszközeiket vitték haza. Vagy mert nem tudják máson elvégezni a munkájukat, vagy mert a laptopon tárolják a munkahelyi anyagaikat, és így volt egyszerűbb. Ám sokaknak kimegy a fejéből, hogy a céges telefon, laptop nem az ő tulajdonuk.

Sose használd az irodai laptopot személyes dolgokra. Nem számít, mennyi ideig dolgozol egy munkahelyen, az ottani felszerelés nem a tiéd, nem használhatod magáncélra

- mondta a HuffPostnak Joanna Grama, a Vantage Technology Consulting Group alelnöke, aki szerint erre a tényre sokan csak akkor ébrednek rá, amikor elbocsátják őket, és vissza kell adniuk a céges telefont, számítógépet. A szakértő elmondta, egyszer egy kollégája rohamtempóban mentette le a családi képeket a laptopjáról, mielőtt elvették volna a hozzáférését a géphez. Ezért is fontos, hogy ha úgy érzed veszélyben az állásod, akkor már idő előtt kezdj neki lementeni azokat a személyes dolgokat, amelyek esetleg a céges eszközökön vannak.

A HuffPoost most négy pontban sorolta fel, hogy mire kell figyelni, az irodai eszközök kapcsán, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

1, Az IT-sek mindent látnak!

Felhívják a figyelmet, hogy az informatikusok rendre vissza tudják követni, ki, mikor és mit töltött le a céges rendszerekből. A Google-től kezdve a Slackig mindegyikük készít naplófájlokat, így ha valamit törlődik, vagy bizalmas információ szivárog ki, akkor 3 perc alatt megtudják, ki volt a ludas. Ha nem vagy biztos benne, hogy mi számít a cégnél bizalmas dokumentumoknak, akkor kérdezz! Általában a munkaszerződésekben, kézikönyvekben is benne szoktak lenni ezek a dolgok, de ha még ott sem találod, akkor menj biztosra.

2, Töröld a mentett jelszavakat, belépéseket

A böngészők és a közösségi oldalak jellemzően elmentik a jelszavakat, és az is kellemetlen lehet, ha bejelentkezve maradsz. A szakértők szerint a helyes gyakorlat, ha minden alkalommal kijelentkezel mindenhonnan, és kitörlöd az elmentett jelszavakat - főképpen, ha nyakadon az elbocsátás szele. Grama felhívta a figyelmet, hogy ha valami benne marad a rendszerben, akkor az informatikusok könnyen beléphetnek a privát fiókjaidba. A szakértő szerint emiatt is érdemes átállni a kétlépcsős hitelesítésre.

Ha hirtelen közlik, hogy ki vagy rúgva, akkor elég kevés időd lesz rendezni a céges eszközeidet, így előfordulhat, hogy valahol bejelentkezve maradsz. De nem ciki azt mondani a munkáltatónak, hogy még maradt pár dolog a céges eszközön, amit szeretnél lementeni egy IT-s segítségével

- tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

3, A munkafájlokhoz ne nyúlj

Miközben el kell távolítani minden olyan személyes adatot, amelyhez nem akarod, hogy a munkáltató hozzáférjen, Alison Green, a Ask A Manager munkahelyi tanácsadócég alapítója hangsúlyozta, hogy azok a levelezések, fájlok, üzenetek nem minősülnek személyesnek, amelyeket munka kapcsán küldtél ki.

Ez befolyásolhatja szakmai hírnevedet, hiszen akár a szabotázsi kísérletként is értékelheti a munkáltató, ha ilyen dolgokat is kitöröl az ember

- mondta Green.

4, A teljesítményértékeléseket jó, ha megtartod

Ashley Watkins álláskeresési tanácsadó arról beszélt, hogy több olyan ügyfele is volt, aki sajnálta, hogy nem mentette le a céges gépéről a teljesítményértékeléseket, amelyeket az évek során kapott.  A szakember legfontosabb ajánlása, hogy minden dokumentum legyen meg, ami a korábbi teljesítményedről készült, hiszen így új munkát is könnyebb lehet találni. Emellett Watkins szerint jó ellenőrizni, hogy például a LinkedIn profilod a céges, vagy a magán e-mailedhez van-e kapcsolva, kellemetlen utólag rájönni, hogy a letiltott munkahelyi címedre van kötve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?