21 °C Budapest

Szülési szabadság 2020: szülési szabadság időtartama, igénylése - ki fizeti?

2020. május 10. 12:03

A szülési szabadság minden kismamának jár, és bár a szülési szabadság 2020-tól megváltozott, a szülési szabadság időtartama 24 hét maradt. Az igénybevevők listáját azonban bővítették.

A hatályos magyar jogszabályok szerint a szülési szabadság összesen 24 hét, azaz 168 nap lehet. A szülési szabadság igénylése azonban már a munkavállaló és a munkáltató egyéni megegyezésén múlik, hiszen a kismamák ameddig csak lehet, és tehetik általában dolgozni szeretnének. 

A szülési szabadság igénylése a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján történik, időtartama maximum 24 hét

A szülési szabadságról azt is fontos tudni, hogy elétrő megállapodás híján a munkáltatónak úgy kell ezt kiadnia, hogy a kismamának legalább négy hete legyen otthon a szülés várható időpontja előtt. Ekkortól szokták egyébként leggyakrabban a magyar anyák igényelni a CSED-et, de erről egy picit később.

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság tehát egy olyan pihenőidőszakot jelöl, ami minden magyar kismamának törvényileg biztosítva van 24 egybefüggő hétben maximalizálva.

Szülési szabadság igénylése

2020-ban a szülési szabadság időtartama egybefüggő 24 hét, amiből 2 hetet mindenképpen kötelező kivenni. Az egybefüggőség fontos kitétel, arra tehát nincs lehetőség, hogy azt két, három vagy akár több részletben vegye igénybe a munkavállaló. A szülési szabadság igénylése tehát ezen az intervallumon értelmezhető, a munkáltató és a munkavállaló megegyezése alapján jön létre. 

Fontos azt is tudni, hogy 2020. január 1-től bővítették a szülési szabadság igénylői körét. Szülési szabadság tehát immáron jár

  • az anyának, illetve
  • 2020 január 1-től hatályos rendelkezések alapján annak a szülőnek, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Bár a Munka Törvénykönyve értelmében a szülési szabadságot munkában töltött időnek kell tekinteni, nem jár érte fizetés. Ehelyett az anyák a szülési szabadság kezdetétől megigényelhetik a CSED-et - ha megfelelnek a kritériumoknak -, azaz a csecsemőgondozási díjat, aminek az összege a naptári napi jövedelem 70 százaléka.

A magyar anyák 99 százaléka megigényi ezt a díjat, ám az is igaz, hogy a legtöbben, ha tehetik, addig dolgoznak, ameddig csak tudnak. Tapasztalataink szerint a legtöbben a gyermek - kiírt - születési napja előtt 28 nappal adják be igényüket a CSED-re.

- tudtuk meg a Budapest Főváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Főosztályától.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos tudni, hogy a CSED-összeg személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, tehát a megjelölt adókedvezmények figyelembe vételével a személyi jövedelemadó-előleget meg kell fizetni. Azonban egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség nem keletkezik. A szülési szabadság okán a CSED igénylést a munkáltatónál kell benyújtani, ő is lesz az összeg kifizetője.

Ezt az összeget a foglalkoztató azonban visszaigényli az egészségbiztosítási pénztártól, tehát ő csak egy kifizető helyként működik közre, illetve adminisztrációs kötelezettségek illetik. Ha azonban a foglalkoztató nem rendelkezik kifizetőhellyel, akkor vagy a MÁK vagy az illetékes Kormányhivatal lesz a kifizetőhely.

Azt is fontos tudni a szülési szabadságot igénybevevőknek, hogy a CSED mellett semmilyen egyéb juttatásban sem részesülhet az ember. 

Szülési szabadság kalkulátor

  • Szülési szabadság hány nap - maximum 24 hét, azaz 168 nap lehet, ebből kettő hét, azaz 14 nap mindenképpen kötelező jellegű
  • A szülési szabadság idején a jogosult a bére 70 százalékát kapja, akkor ha megigényli és meg is kapja a CSED-et.
  • A szülési szabadság kizárólag egybefüggő időtartamban vehető igénybe, immáron nem csak kismamáknak
  • A szülési szabadság idején, ahogy írtuk is, jár a csecsemőgondozási díj (azaz a CSED) akkor, ha a szülőnek van a szülést megelőzően legalább 365 nap (nem feltétlenül folyamatos) társadalombiztosítási jogviszonya. A CSED összege a naptári napi jövedelem 70 százaléka. Fontos tudni, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, vagyis a TGYÁS már nem létezik, ezt váltotta fel évekkel ezelőtt a CSED.
  • Az orvosnak jogában áll, ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál veszélyeztetik, veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani, és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nincs panasza, nem éri meg táppénzre mennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50%) és ebből még levonják a személyi jövedelemadót. Táppénzre ráadásul csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság megszűnése

Ha a baba halva születik, vagy ha a baba a szülést követően hal meg, akkor a halálát követő 6. héten szűnik meg a szülési szabadság, továbbá akkor is megszűnik a szülési szabadság, ha a gyermek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem