7 °C Budapest

Óriási veszély fenyegeti a magyar dolgozókat: sokkolóan sok munkahelyi tragédia történik

2020. április 25. 17:02

Csökken a munkavédelmi ellenőrzések száma, drámaian sok a munkabaleset: tavaly az előző évhez képest 317-tel több, 24 ezer 55 esetet regisztráltak, s néggyel többen, 83-an haltak meg munkavégzés közben. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak közelgő emléknapja alkalmából - is - követeli az okok azonnali kivizsgálását és szakszerű intézkedést. A folyamatosan növekvő számokra elfogadhatatlan a minisztérium rideg magyarázata, miszerint többen dolgoznak, így érthetően több a baleset is.

Határozottan romlik a munkavédelmi helyzet Magyarországon, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi főosztálya legfrissebb tájékoztatója a munkabalesetek és a munkavédelmi ellenőrzések alakulásáról - írta a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak közelgő - április 28. - emléknapja alkalmára időzített közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ szerint ebből a tájékoztatóból egyértelműen kiderül, hogy két év stagnálás után tavaly 2018-hoz képest jelentősen nőtt, 23 ezer 738-ról 24 ezer 55-re emelkedett a munkahelyi balesetek száma, néggyel többen, 83-an haltak meg munkavégzés közben, csonkulást pedig 244-en szenvedtek el - írja közleményében a MASZSZ.

Az ellenőrzések alakulásáról szóló jelentésből az is kiolvasható, hogy a tavalyi munkavédelmi ellenőrzések során a munkáltatók 74 százalékánál találtak hiányosságokat, míg 2018-ban ez az arány 72,8 százalék volt. Akkor, vagyis két évvel ezelőtt 14 ezer 298 munkáltatót ellenőriztek, tavaly viszont csak 12 ezer 784-et. Ez egyértelműen azt is jelenti, hogy kevés a munkavédelmi ellenőr - magyarázza Kondor Norbert. A MASZSZ munkavédelmi bizottságának elnöke, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói oldalának tagja rámutatott: az ilyen magas, 74 százalékos szabálysértési mutató nemcsak arról árulkodik, hogy kevés a munkavédelmi felügyelő, hanem az állam felelősségéről, a munkáltatók és munkavállalók együttműködésének a hiányáról és az egész társadalom munkavédelmi tudatosságának a gyenge állapotáról is.

Ez a helyzet egyszerűen tarthatatlan és elfogadhatatlan, mint ahogyan a minisztériumi magyarázat is, miszerint a balesetek számának növekedése mögött elsősorban a foglalkoztatás, a feldolgozóipar bővülése áll. Ezt az érvelést nem fogadjuk el - jelentette ki a szakértő.

Kezdődjön vizsgálat!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkavállalók egészsége érdekében elvárja, hogy mindenre kiterjedő munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi vizsgálat kezdődjön, pontosan tárják fel, mi az oka az egyre több balesetnek, ebből a szakértők vonják le a megfelelő tanulságokat, s tegyék meg a szükséges intézkedéseket - közölte Kondor Norbert. A szakértő emlékeztetett: az elmúlt években a szakszervezetek tiltakozásai ellenére hozott kormányzati intézkedések - megnyirbált kollektív szakszervezeti jogok, a munkavédelem hatósági felügyeleti rendszer átalakítása, a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségének eltörlése - negatívan befolyásolták a hazai munkavédelem helyzetét, a balesetmegelőzés színvonalát - írják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Évről évre csökkent a munkavédelmi ellenőrzések és ellenőrök száma, ennek következtében pedig a hatékonyság is. Szinte kódolt volt a rendszerben a visszaesés - jelentette ki Kondor. Csakhogy itt nem csupán egy rendszer jó vagy rossz működése, hanem emberek egészsége, élete a tét - figyelmeztet a szakértő. Tavaly 83 munkavállaló vesztette életét tragikus körülmények között, s kétszáznál többen szenvedtek súlyos sérülést, zömében a munkavédelmi szabályok elmulasztása miatt. Akár azért, mert maga a szerencsétlenül járt munkavállaló hagyta figyelmen kívül az előírásokat és nem használta a munkavédelmi eszközöket, védelmi berendezéseket - egyébként ennek betartatása is a munkáltató felelőssége -, akár azért, mert nem is volt mit használni.

A szakértő szerint a legrosszabb a helyzet a kkv szektorban. A gyenge anyagi háttérrel működő kisvállalkozásoknál, ahol nincs, vagy csak korlátozottan van szakszervezet, a munkáltatók gyakran ellenérdekeltek a munkavédelmi ráfordítások növelésében, a munkakörülmények javításában. Ennek egyenes következménye a tudatosság és a munkabiztonsági helyzet romlása - magyarázza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem