15 °C Budapest
Rengeteg melóst keresnek az osztrákok: 520 ezres fizetés, végzettség sem kell

Rengeteg melóst keresnek az osztrákok: 520 ezres fizetés, végzettség sem kell

2020. április 15. 13:05

Ausztriába folyamatosan csökken a koronavírussal megfertőződöttek száma, ezért kedden a kormányfő lazított a megszorító intézkedéseken. Kijárási korlátozás továbbra is érvényben van, de lassan fokozatosan újranyitnak a boltok, májustól tervek szerint  pedig az éttermek, szállodák is. A bejelentéssel párhuzamosan pedig felpezsdült a munkaerőpiac, egyre több álláshirdetéssel találkozni, melyben keresik az "olcsó" munkaerőt.

Miután tovább csökkent az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában, megtörtént az első lépés a normalitás felé, a korábban meghozott intézkedések hatásosak voltak - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár április 14-én, kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón.

Az osztrák kormány kidolgozott egy tervet az üzletek, a vendéglátóhelyek lépésről lépésre történő megnyitására, de ha a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok kedvezőtlenül alakulnak, "meghúzzák a vészféket". Míg nemzetközi szinten aggodalomra ad okot a járvány terjedésének mértéke, addig Ausztriában az időben bevezetett óvintézkedések hatásosak - mondta el Kurz.

Jól látható, hogy az osztrák kormány eltökélt szándéka a gazdaság mielőbbi beindítása. A korábban lezárt Fertő parti üdülőhelyekre, kunyhókba és a partszakaszokra már ismét kilátogathatnak az emberek, valamint kedden 14 300 üzlet nyitott ki ismét, több bejáratánál már a nyitás előtt hosszú sorok alakultak ki.

Május elsejétől várhatóan bevásárlóközpontok, fodrászatok is fogadhatnak vendégeket. A tervek szerint május 2-án minden üzlet, bevásárlóközpont kinyithat, legkorábban május közepén a hotelek, éttermek és más vendéglátóipari egységek nyithatnak, és jövő hónap közepétől a normál oktatás is folytatódhat az iskolákban - számolt be az orf.at.

Mi lesz velünk?

Az utóbbi években magyarok tízezrei költöztek az osztrák határ mellé egy jobb élet reményében, ám amikor beütött a baj, rengetegen kerültek utcára, hiszen sokan a veszélyeztetett ágazatokban dolgoztak.

Hogy most, az újraindulás kezdetén mennyire számítanak az olcsó, magyar munkaerőre, egyelőre nem tudjuk, de az biztos, hogy rengeteg a friss hirdetés van az álláskereső magyar oldalakon, és sok helyen felajánlják a videóinterjú lehetőségét.

Több ágazatba is keresnek embert, de elsősorban a vendéglátás, az ipar és a különféle szolgáltatások területére - ahogy az békeidőbe, a járvány előtt is volt. Gyári munkásokat, 2100 eurós havi bérért, pincéreket, szakácsokat, takatítókat, házvezetőnőket és persze gyermekfelügyelőket. Íme néhny példa:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Krízisbiztos és hosszú távú munkát ígér az a hirdetés, amelyben takarítókat keresnek havi bruttó 1480 eurós keresettel (ez mai árfolyamon bruttó 519 ezer forintot jelent).

De mosogatásért már 1950 eurót kínálnak egy felső-ausztriai étteremben, árprilis 20-i munkábaállással!

 

Ingázás? Simán!

Jelenleg az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók. Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?