14 °C Budapest

Több százezer magyar marad munka nélkül: mégis milyen álláslehetőségeik vannak?

2020. március 27. 13:03

Miközben néhány héttel ezelőtt még a legtöbb vállalkozás számára komoly gondot jelentett a munkaerőhiány, most a koronavírus miatt hónapokon belül százezrek veszíthetik el az állásukat. Kíváncsiak voltunk, jelen pillanatban mégis milyen lehetősége van annak, aki állást keres.

Alig néhány hét leforgása alatt fenekestül felfordult a világ: pár hónapja még a csapból is az folyt, hogy a magyar gazdaság egyre erősödő problémája a munkaerőhiány. Március 26-án pedig már arról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ugyan még pontos adatok nincsenek, de

becslések szerint már márciusban 30-40 ezer állás fog megszűnni, a következő hónapokban pedig tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus-járvány nem a régóta várt egyensúlyt hozta el a munkaerőpiacon, hanem a munkanélküliségi ráta fog emelkedni és csökken majd a foglalkoztatás. Kíváncsiak voltunk, milyen lehetőségei vannak annak, aki most szeretne állást találni.

Érdekes a helyzet, ugyanis bizonyos szektorokban rengeteg emberre lenne szükség, ilyen a kereskedelem is. Ugyanakkor hiába szeretnének a kereskedelmi láncok új alkalmazottakat felvenni, ez most problémás, egy hatályos kormányrendelet megnehezíti a dolgot. A kialakult helyzet miatt sokan valamilyen online, távolról végezhető munkát szeretnének találni. A feladat nem lehetetlen, de az általunk megkérdezett állásközvetítő oldal tapasztalatai alapján úgy tűnik, a legtöbb munkaadó most kivár, a kiválasztási folyamatok is lelassultak.

Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs állásportál vezérigazgatója megkeresésünkre közölte, az elmúlt pár hétben kevesebb lett a passzív álláskereső, úgy tűnik, hogy akinek van stabil munkahelye, az inkább megbecsüli azt.

A március közepén készült felmérésünk alapján a cégek csupán 10%-a fagyasztotta be teljesen az álláshirdetéseket, 20% pedig csak részben

- tette hozzá. A koronavírus kirobbanásának következményeként a kiválasztási folyamat is teljesen átkerült az online térbe, telefonon, videóhíváson keresztül zajlanak az interjúk. Balogh-Mázi Mária véleménye szerint a nagyobb kihívást most az onboarding jelenti, vagyis az új munkaerő vállalatba történő integrálása, erre ugyanis kevés jó példa van a piacon.

Kirchner Csilla, a DreamJobs céges értékesítesi vezetője a Pénzcentrumnak arról beszélt, jelen pillanatban leginkább az IT szektort és az e-kereskedelemmel foglalkozó szolgáltatókat viselte meg legkevésbé a koronavírus okozta változás. Ezekben a szektorokban a home office-ra való átállás viszonylag gördülékenyen ment.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megkérdezett cégek 70%-ánál a kiválasztási folyamatok nem álltak le, de mindenképp lelassultak. A kiválasztási ciklus hossza a megváltozott feladatok miatt kicsit meghosszabbodott

 - mondta a szakember, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt másfél-két hétben a cégek többsége próbálta csökkenteni a költségeit, ez pedig érintette a HR-kiadásokat is.

"Épp emiatt a DreamJo.bs felajánlott egy ingyenes hirdetési csomagot. Az érdeklődés óriási, és azt mutatja, hogy a vállaltok igenis szeretnék fenntartani a kiválasztási folyamatokat" - mondta a szakember, aki szintén kiemelte, hogy az onboarding, a csapatba való integráció lehet most problémás. Épp ezért szerinte nagyon fontos, hogy a cégek megosszák egymással a tapasztalataikat, bemutassák a jó gyakorlatokat, hogy minél több példát lássunk arra, hogy hogy lehet céges közösséget, csapatot építeni teljes remote üzemmódban.

Milyen lehetősége van annak, aki most veszítette el az állását?

A Profession.hu a Pénzcentrum megkeresésére közölte, hagyományosan elhanyagolható nagyságrendű a távmunkában végezhető meghirdetett munkák aránya és ebben most sem látnak növekedést, igaz, csökkenést sem.

Ugyanakkor sok cég hirdetésénél még nem szerepel a távoli munkavégzés, hiszen a legtöbb vállalat az elmúlt napokon állt át csak a home office-ra.

Az az álláshirdetések alapján látszik, hogy még mindig hatalmas a kereslet az informatikusok iránt, az értékesítés, ügyféltámogatás is opció lehet, és az SSC-szektorba is keresnek embereket.

A Profession.hu álláshirdetései alapján nagy igény mutatkozik a cégek részéről fizikai, segéd és betanított munkásokra, a gyártó és termelői szektorban is szükség van munkaerőre, ahogy az értékesítésben, kereskedelemben is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem