21 °C Budapest
Pénzre váltanád az éves szabadságod? Van ilyen: ennyit kérhetsz érte

Pénzre váltanád az éves szabadságod? Van ilyen: ennyit kérhetsz érte

2019. november 29. 05:32

Az év végén sokaknak marad fizetett szabadnapja, melyet már nem tudnak kivenni, ezért akad bizonytalanság: vajon át lehet vinni őket a következő évre, esetleg kérhetjük a munkáltatót, hogy fizesse ki nekünk ezeket a napokat? A Pénzcentrum utánajárt ezeknek a kérdéseknek munkaügyi jogász segítségével, majd megkérdeztük a legnagyobb magyarországi foglalkoztatókat, náluk mi a helyzet?

Közeledik az év vége, és ilyenkor sokan az idő rövidsége, vagy  a munka felhalmozódása miatt már nem tudják már kivenni a "bentmaradó" szabadságainkat, a cégek viszont sok esetben nem szokták engedni, hogy a munkavállalók átvigyék azokat a következő évre. Utánajártunk, egészen pontosan mint mond a törvény, és megkérdeztük a cégeket, ők hogyan alkalmazzák azt, náluk mi a gyakorlat.

A törvény az törvény

A Munka Törvénykönyve szerinti főszabály az, hogy a szabadság kiadásának joga és kötelessége a munkáltatóé. A szabadság kiadásának munkáltatót megillető jogosultsága azonban nem korlátlan, miután a munkavállalót előzetesen meg kell hallgatnia. Továbbá a szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább összefüggő 14 napot (nem munkanapot) elérjen. Ugyancsak a munkavállaló szabadság kiadására vonatkozó korlátozását jelenti, hogy a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal, tehát több mint két héttel előbb közölnie kell - tájékoztatta a Pénzcentrumot Dr. Bergendi-Rácz Diána ügyvéd, európai és nemzetközi üzleti szakjogász

A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Ez alól természetesen van kivétel.
  • A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.
  • A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékességének évében kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni. Itt kell kitérni arra, hogy mit is jelent az esedékesség éve kifejezés. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Tehát az 5. munkanapon felül megmaradt munkanapok sajnos elvesznek. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy 2020. január 08. napjáig számolhatunk az így kiadható szabadságunkkal. Az ez feletti részben esetlegesen megmaradt tavalyi szabadságaink tehát elvesznek.
  • A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén

       a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
       b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,
     c) kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

Kérdésként merül fel, hogy milyen esetben váltható pénzre a ki nem vett szabadság? Ez egy esetben lehetséges: a munkaviszony megszűnésekor. Amennyiben a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani - mondta el a szakember.

Arra a kérdésre, hogy egészen pontosan mennyi pénz jár a ki nem vett szabadnapokért, az ado.hu oldalon találunk válszt: a szabadság idejére a munkavállalót távolléti díja illeti meg. Ezért a pénzbeli megváltás is úgy történik, hogy minden egyes fel nem használt szabadság napra a munkavállaló szerződés szerinti napi munkaidejének megfelelő mértékű távolléti díj jár. A távolléti díj részét képezi az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, továbbá valamennyi a törvény alapján kötelezően biztosítandó bérpótlék helyett fizetett átalány, az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra (az irányadó időszakra) kifizetett teljesítménybér és egyes bérpótlékok.

Megkrdeztünk a legtöbb embert foglalkoztató hazai vállalatok közül párat, náluk milyen szabályok vonatkoznak a ki nem vet szabadnapokra.

OTP

Az OTP Bank gyakorlata megfelel a hatályos Munka Törvénykönyvének, így a ki nem adott - időarányos - szabadság pénzbeli megváltására kizárólag a munkaviszony megszűnésekor van lehetőség. Az Mt. lehetővé teszi ugyanakkor, hogy a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezése alapján a kor szerint járó pótszabadságot a bank az esedékességének évét követő év végéig adja ki. Kollektív Szerződésünk alapján a munkáltató - kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén - a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig adhatja ki. Mivel a szabadság a munkavállalók regenerálódásának fontos eszköze, így az OTP Banknak nem is célja, hogy pénzben váltsa meg a munkavállalók pihenésre fordítható idejét. Ennek érdekében kiemelten kezeljük annak betartását is, hogy a munkavállalók lehetőleg - legalább - két hét szabadságot egybefüggően vegyenek ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Telenor

A törvény értelmében a szabadság pénzbeli megváltására nincs lehetőség, csak a munkaviszony megszűnésekor. A szabadságot a jogosultság évében ki kell adni, csak néhány különleges esetben lehet azt átvinni a következő évre. (Például az utolsó negyedévben belépők esetén a következő év március 31-ig vehető ki a szabadság; illetve maximum 5 nap átvihető, amennyiben a tárgyévben kezdik meg a szabadságot és megszakítás nélkül folytatják a következő évben). A Telenor számára fontos, hogy a munkavállalóink éljenek a pihenés, feltöltődés lehetőségével, ennek érdekében folyamatosan felhívjuk a figyelmüket arra, hogy használják ki a rendelkezésre álló szabadságukat, valamint lehetőséget biztosítunk arra, hogy annak időpontját maguk válasszák meg.

BKV Zrt.

Fő szabályként a szabadságot lehetőleg az esedékesség évében kell kiadni (kivétel: az életkor alapján járó pótszabadság, ami átvihető a következő évre). A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén legfeljebb a rendes szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékesség évét követő év június 30-ig adhatja ki. Pénzben nem lehet megváltani a ki nem vett szabadságot, csak a munkaviszony megszűnése esetén (amennyiben maradt ki nem vett, időarányos szabadság).

MÁV Zrt.

A munkaviszonyra vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el a vasúttársaság. A ki nem adott szabadságok pénzbeli megváltására nincs lehetőség, leszámítva a munkaviszony megszűnését.

Aldi

Az ALDI a Munka Törvénykönyvének vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően, az ott szereplő szabályokat betartva kezeli a munkavállalók szabadságra való jogosultságát és az alapján adja ki a munkavállalók részére a szabadságokat. A jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően a szabadság pénzbeli megváltására csak a jogviszony megszűnésekor van lehetőség. A hatályos jogszabályi környezet ugyanakkor megengedi, hogy az életkor után járó pótszabadságot - amennyiben az az adott évben nem került felhasználásra - az ALDI a munkavállalói részére, egy kétoldalú szerződéses megállapodás mellett a tárgyévet követő év végéig adja ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?