26 °C Budapest
Ennyit keresnek a Spar kiszállítói: te is elmennél fuvarosnak?

Ennyit keresnek a Spar kiszállítói: te is elmennél fuvarosnak?

2019. május 10. 16:25

Bár nem árulta el a Spar ügyvezetője, hogy pontosan milyen bércsomaggal vették fel a most indult webáruház személyzetét, de Szalay Zsolt szavaiból kikövetkeztethetőek a fizetések. A boltlánc online boltjánál egyelőre 98-an dolgoznak, de tervezik a fejlesztést.

Ugyan pontosan nem tudni, mennyit lehet keresni a Spar új webshopjának dolgozójaként, de a konkurenciánál kínált fizetésekből, illetve a boltlánc korábbi közléseiből azért megpróbálhatunk néhány következtetést levonni. Ugyanis a Spar nem szervezte ki a szolgáltatást, házon belül oldotta meg a webshop üzemeltetését, és a személyzet tagjai is ugyanolyan alkalmazottak, mint a bolti pénztárosok, árufeltöltők,

emiatt pedig a kollektív szerződésünk is érvényes rájuk. Tekintettel arra, hogy beszélünk az online bolt irodáiban dolgozó kollégákról, pickerekről - akik az árukat összeszedik -, illetve a kiszállításért felelős, értékesítésben dolgozó kollégákról is, nyilván különféle bérszintek vannak. Ezek illeszkednek a vállalat bérsávjaihoz

- ismertette a Pénzcentrum kérdésére Szalay Zsolt, a Spar ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ugyan a szegmenst is érinti a munkaerőhiány, de a webshop indulására fel tudták állítani a csapatot, rengetegen jelentkeztek, sok állásinterjú volt a Sparnál. Az online bolt kezdetben 45 sofőrt alkalmaz, mellettük dolgozik 6 vevőszolgálatos és 33 komissiózó munkatárs is, a központban 14 kolléga szervezi és irányítja a munkát. A fejlesztés összességében 98 munkahelyet teremtett eddig.

Tehát abból kiindulva, hogy a webshoposok ugyanannyit kapnak, mint a hasonló pozíciókban lévő áruházi dolgozók, a kezdő alapbér bruttó 220 ezer forint. Korábban a Pénztcentrum összeállításában még szerepelt az évi 40-100 ezer forintos Szép-kártya juttatás is, amire jön még a havi bruttó 10 ezer forintos bérkiegészítés, és a 13. havi fizetés. Mindezek alapján egy sparos dolgozónál az átlagot feltételezve a havi juttatás az eddig megismert számok alapján 245 ezer forint körül mozoghat.

Emellett korábban a targoncavezetők fizetését is elárulta a cég, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy felügyeleti eljárás indulhat ellenük amiatt, hogy a szakképzett dolgozók alapbére nem ére el a bérminimumot.

"A SPAR a targoncavezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói részére az időbér és a teljesítménybér kombinációjaként messze a garantált bérminimum felett fizetett és fizet jelenleg is.

A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások (például: 13. havi juttatás) nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek. Jelenlegi gyakorlatunk tehát jogszerű, azon nem kívánunk változtatni. Emellett fontos kiemelni, hogy a SPAR az adó- és járulékfizetési kötelezettségének mindig eleget tesz

- szögezték le akkor a Pénzcentrum megkeresésére.

Mennyit visz haza a sofőr?

Arról ugyan nem tudni, hogy a sofőrök melyik bérsávba tartoznak, de a webáruház indulása előtt nyilván a Spar is körbenézett a konkurencia háza táján, hogy például az Auchan, vagy a Tesco mennyit fizethet a kiszállítóknak. Korábban mi írtuk meg először, hogy az Auchannál az online rendeléseket kiszállító sofőrök havi bruttója elérheti akár a 445 ezer forintot is - egy pék vagy cukrász pozíció esetében 8 órás állásban pótlékokkal és egyéb juttatásokkal együtt az elérhető legmagasabb havi jövedelem bruttó 336 ezer forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen felül az Auchan azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy a béremelések mellett elkötelezettek a béren kívül juttatások mellett is, ilyen például a munkába járás költségtérítése, családi rendezvények és kulturális programok szervezése, a munkatársak gyermekeinek biztosított nyári napközi tábor vagy a napi ingyenes gyümölcs biztosítása.

A Tesco-sofőrök fizetéséről pedig az Állásfoglalók című websorozatból kaphattunk némi támpontot: kiderült, náluk van egy alapbér, amihez jönnek még a pótlékok, például az esti 30 százalékos pótlék, vagy a vasárnapi, valamint 10 százalékos bónuszt is meg lehet szerezni, ha az ember jól dolgozik. Ezen felül jár még a 12 ezer forintos cafeteria. 

Elmondásuk szerint 250 ezer forintot is meg lehet keresni egy hónapban pótlékokkal együtt.

Az egyik kiszállító azt is elárulta, hogy jelentkezett az Auchanhoz hasonló pozícióba, fel is vették, de végül úgy döntött, 10 ezer forintért mégsem éri meg neki váltani.

Belülről is érkeztek dolgozók

A Spar ügyvezetője a Pénzcentrumnak azt is elmondta, hogy nemcsak új kollégák jelentklezését várták az induló webáruház csapatába, hanem cégen belül is meghirdették a pozíciókat.

Támogatjuk a kollégák belső fejlődését, azokat, akik pozíciót szeretnének váltani a munkahelyen belül. A webshop alkalmazottjai között is vannak olyanok, akik belső promócióban jelentkeztek az állásokra. A legjobb példa erre Dávid (Janó Dávid e-kereskedelmi vezető - a szerk.), aki szintén más pozícióban dolgozott a Spar-nál, és amikor meghirdettük belül az e-commerce értékesítési vezetői pozíciót, és több jelentkezőből ő nyerte meg az állást

- mondta Szalay Zsolt, aki azt is elárulta, minden kollégának részt kell vennie a cég képzésein.

Hogy fentről haladjunk lefelé: van vezetőképzési rendszerünk, ami nem csak a webshopra van kitalálva, hanem az összes régióvezető, területvezető kollégára. Továbbá fontos, hogy a vásárló folyamatosan ugyanazt a megszokott minőséget kapja, ebben nagy szerepe van az ügyfélszolgálatosok tréningjének például. És az is fontos, hogy a webshopos áruszállító kolléga is ugyanazt a színvonalat adja, tehát neki is részt kell vennie a megfelelő képzéseken. Ugyanazt a színvonalat szeretnénk nyújtani online, mint offline, ehhez pedig elengedhetetlen a kollégák fejlődése, motiválása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?